Maandag 08/03/2021

TelevisieTussen Eupen en Oostende

Met de trein van Eupen naar Oostende en weer terug: ‘De crisis maakte ons concept alleen sterker’

Reporter Lidewij Nuitten neemt een maand lang de trein van Eupen naar Oostende en praat met treinbegeleiders, securitypersoneel en reizigers in een wereld die zich langzaam maar zeker weer op gang trekt. Beeld © VRT - Kris Van de Voorde
Reporter Lidewij Nuitten neemt een maand lang de trein van Eupen naar Oostende en praat met treinbegeleiders, securitypersoneel en reizigers in een wereld die zich langzaam maar zeker weer op gang trekt.Beeld © VRT - Kris Van de Voorde

Voor hun nieuwste reportage Tussen Eupen en Oostende reisden Lidewij Nuitten en Leentje Lybaert gedurende een maand mee met de trein. Op die manier slaagden ze erin om de heropleving van de samenleving na de lockdown van dichtbij mee te maken. ‘Mensen hadden er nood aan om hun verhaal te doen.’

“Ik liep al een jaar met het idee rond om een programma te maken over de treinverbinding Eupen-Oostende”, vertelt Leentje Lybaert, de regisseur van de special. “De verbinding doorkruist letterlijk heel het land, maar geeft ook op figuurlijke wijze een doorsnede van de hele samenleving weer. Je komt dus echt in contact met alle lagen van de bevolking.”

Toen er al een testopname voorbij was en het originele idee even later voorgesteld werd, besloot de coronacrisis om een dag later roet in het eten te gooien. Het hele land ging plots in lockdown en het plan verdween samen met alle treinreizigers op de achtergrond. “Toen ik hoorde dat de bedrijven weer zouden openen en de treinen weer volgens de normale regeling zouden rijden, realiseerde ik me dat we niet hoefden te wachten tot na de coronacrisis. Integendeel. De coronacrisis maakte het concept alleen maar sterker en relevanter, want we zouden vanaf de eerste dag kunnen zien hoe de samenleving weer opbloeide”, aldus Lybaert. 

Om de reportage te maken haalde Lybaert er Lidewij Nuitten bij, bekend van In mijn straat en Mijn naam is Lidewij. Zij was ook al betrokken bij de testopname in januari. “Doordat ik het NMBS-personeel al eens bevraagd had, was er al sprake van een connectie”, legt Nuitten uit.

Coronatwijfels

De coronacrisis vraagt uiteraard om aanpassingen, maar dat deed de twee dames geen seconde twijfelen om een maand lang de trein te nemen. “Ik was de eerste dagen wel enorm bezig met alles rond corona”, vertelt Nuitten. “Je ontsmet je handen echt na elke deurklink die je aanraakt. Maar het gekke is dat je ook wel snel in oude gewoontes hervalt en het virus vergeet. Ik was bovendien ook zo enthousiast dat we een programma aan het maken waren, dat het coronavirus bijna op de tweede plaats kwam.”

null Beeld dm
Beeld dm

“De enige die die wel getwijfeld heeft, is de NMBS zelf”, legt Lybaert uit. “Oorspronkelijk wilden ze geen enkele cameraploeg tijdens de eerste fase na de lockdown toelaten, omdat de situatie nog delicaat was voor hen. Ze wisten natuurlijk ook nog niet hoe het ging zijn om weer meer mensen op de trein te ontvangen. De eerdere testopname heeft dus wel in ons voordeel gespeeld, want daardoor was er al een vertrouwensrelatie opgebouwd.”

Leentje Lybaert en Lidewij Nuitten met mondmasker – nog steeds verplicht op het openbaar vervoer.  Beeld © VRT - Kris Van de Voorde
Leentje Lybaert en Lidewij Nuitten met mondmasker – nog steeds verplicht op het openbaar vervoer.Beeld © VRT - Kris Van de Voorde

“De NMBS voelde bovendien ook direct dat onze reportage geen louter journalistieke insteek had”, gaat Lybaert verder. We wilden namelijk zowel positieve als moeilijkere facetten van de samenleving tonen. Dat was dan ook een opportuniteit voor de NMBS om zich van een andere kant te laten zien, want meestal komen zij enkel op een negatieve manier in het nieuws door vertragingen of stakingen. Maar er gebeuren dus ook mooie dingen die mensen weleens durven te vergeten.”

Angst

De meeste treinreizigers waren ook bereidwillig mee te werken aan de special. “Je merkt wel dat mensen angstig zijn. In het begin waren ze eerder argwanend, want iedereen zou weleens drager van het coronavirus kunnen zijn”, vertelt Nuitten. “Toch was dat ijs vrij snel gebroken. We’re in this together. Dat is een beetje het gevoel dat veel mensen aan de coronacrisis overhouden volgens mij, wat dan ook meteen zorgt voor een goede opener en stof tot gesprek.”

“Ik denk zelfs dat de coronacrisis in ons voordeel gespeeld heeft. Tijdens de testopname in januari werden mensen liever niet aangesproken, maar nu leken mensen hun verhaal juist wel te willen doen. Alsof ze daar echt nood aan hadden. Het is dus ironisch, maar hoe meer de overheid ons dwingt in onze bubbel te kruipen, hoe makkelijker die blijkbaar doorbroken wordt.”

“Iets wat wij ook opmerkelijk vonden is dat er aan het begin van de opnames helemaal geen kinderen te bespeuren waren. Het heeft echt lang geduurd voordat zij opnieuw de trein namen. Toen we uiteindelijk een gezin een gezelschapsspel zagen spelen, waren we daar echt gefascineerd door. ‘Wauw, kinderen. Dat moeten we filmen’, was de eerste gedachte die in ons opkwam.”

Hoop

Met de reportage proberen Nuitten en Lybaert een uniek tijdsbeeld te tonen en willen ze een boodschap van hoop de wereld insturen. “Uit de opnames is gebleken hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn”, verduidelijkt Lybaert. “Ze leren omgaan met een situatie die een jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest. Toch is iedereen heel flexibel en laten we de moed niet zakken. Dat vind ik heel mooi om te zien en dat willen we dan ook zeker overbrengen aan de kijkers.”

'Ik heb meer respect gekregen voor het NMBS-personeel', zegt Nuiten. 'Als reiziger vergeet je soms bijna dat het ook maar mensen zijn, want je bekijkt hen vaak alleen maar in het kader van hun functie.' Beeld © VRT - Kris Van de Voorde
'Ik heb meer respect gekregen voor het NMBS-personeel', zegt Nuiten. 'Als reiziger vergeet je soms bijna dat het ook maar mensen zijn, want je bekijkt hen vaak alleen maar in het kader van hun functie.'Beeld © VRT - Kris Van de Voorde

“In de reportage wordt tegelijkertijd ook duidelijk dat het NMBS-personeel meer respect verdient”, treedt Nuitten haar bij. “Als reiziger vergeet je soms bijna dat het ook maar mensen zijn, want je bekijkt hen vaak alleen maar in het kader van hun functie. Ik ben dus heel trots dat we dat bedrijf eens van een andere kant hebben kunnen tonen. Ik moet ook toegeven dat ik zelf vriendelijker tegen hen ben geworden sinds de opnames. Ik lach nu meer bijvoorbeeld. Alleen jammer dat ze het nu niet kunnen zien door dat mondmasker.”

Tussen Eupen en Oostende, vanavond om 20.45 uur op Eén en later ook op VRT NU.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234