Vrijdag 12/08/2022

Mensbrugghe spot Televisiesterren: zelfvernedering in pak zonder das

Gunter Lamoot helpt het personeel met de omvangrijke afwas. Dat helpt de tijd te verdrijven tijdens de uitzending. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Gunter Lamoot helpt het personeel met de omvangrijke afwas. Dat helpt de tijd te verdrijven tijdens de uitzending.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Reporter Tim F. Van der Mensbrugghe probeert op belangrijke evenementen binnen te geraken. Hij brengt van overal verslag uit, van de politieke nieuwjaarsrecepties tot de Gouden Schoen. Zaterdag vond in Hasselt de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren plaats. Tim F. Van der Mensbrugghe was erbij, want hij geraakte binnen.

Tim F. Van der Mensbrugghe

De weg naar Hasselt is bezaaid met asfalt, zodat de rit vlot vooruit gaat. De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren schijnt de verplaatsing naar de andere kant van het land helemaal waard te zijn. Dit is hét BV-feest van het jaar, zo beweren kenners, overigens voor het eerst op Vier.

De meeste gasten dagen, zoals verzocht, op in avondkledij. Ik heb mijn eigen lijf ook in een kostuumvestje gewrongen. Mijn plastron heb ik thuis gelaten, maar ik heb de aangekoekte modder op mijn cowboybotten opgeblonken, en dat is ook al iets. Mijn moeder zou trots zijn.

Een beetje tot mijn ontgoocheling kost het mij geen enkele moeite om mee te genieten van de hapjes en de drankjes. De zeevruchten en stukjes kalfsworst vliegen pardoes mijn keelgat binnen. Zo is er weinig uitdaging aan.

Op andere evenementen ben je gesjareld als je slechts een persbandje hebt. Wil je tussen de vips dineren, dan moet je een arsenaal meelijwekkende gezichten trekken, droeve verhalen vertellen over de ontberingen van de freelancer én op de koop toe beloven dat je het betreffende feest niet zult afkraken. Hier gaat dat allemaal vanzelf, ik moet op den duur zelfs hapjes weigeren.

Van de aanwezigen herken ik niemand. Is mijn kennis van de BV's werkelijk zó ondermaats? Het klopt natuurlijk dat ik te weinig televisie kijk. Ik heb wel wat beters te doen, bijvoorbeeld avondwandelingen maken, kroegen bezoeken, foefelen met mijn vrouw, ons kind opvoeden, boeken lezen en onder 20 miljard pseudoniemen het lezersforum van HLN.be volschelden.

Maar BV's zijn er volgens mij nog niet. De vroegste gasten zijn onbekenden die zich 185 euro uit hun zak hebben laten kloppen voor een vip-ticket. Belangrijk doen tussen de sterren heeft zijn prijs. Ze zouden eens moeten weten dat deze smeerlap van een reporter hier op hun kosten komt feesten.

Ik krijg een bericht dat één van mijn vaste personages onderweg is. Vanavond gaat hij gebukt onder het aanstootgevende pseudoniem Pascal en is hij actief in de reality-tv-business. Om binnen te geraken op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren maken mensen de vreemdste carrièrekeuzes. Veroordelen doe ik dat niet.

Op een podium staat een soort rad van fortuin. Gekostumeerde mensen staan zowaar in een lange rij aan te schuiven om er een draai aan te mogen geven. Zelfvernedering in pak met das.

Aan de andere kant van de zaal staat géén rij aan te schuiven, terwijl zich daar nochtans een cocktailbar bevindt. De keuze is er beperkt, dus laat ik mij een mengeling aansmeren van Martini Brut en Martini Bianco. Gevaarlijk spul, je hersentjes gaan ervan knisperen. Mijn neuronen schreeuwen preventief om matiging, want zij hebben al iets te veel genocides zien passeren. Zoete alcoholische drankjes die lekker binnengaan, richten zware slachtpartijen aan onder hersencellen. Je denkt dat je in een aangename roes zit, maar ondertussen sluiten honderden neurale verbindingen kort. Plopperdeplop, allemaal zekeringen die doorbranden.

De deksels van de bain-maries gaan omhoog, tijd om te schransen. Rundsfilet met geflambeerde pepersaus, lamskoteletjes, kalkoen: mijn gat kriebelt een beetje, want ik ben ermee in de boter gevallen. De vis is misschien net iets té gaar, maar het zeewier is mooi saignant. Als er een afscheidsfeest komt doordat SBS Belgium niet aan het faillissement kon ontsnappen, hoop ik dat ze dezelfde cateraar nemen als vanavond.

Steeds meer Bekende Vlamingen arriveren. Ook Pascal volgt in het zog van enkele beroemdheden, met name Gunter Lamoot en Wim Willaert. "Ik ben gedegradeerd tot mijn eigen vrouw", moppert Pascal. Dat klopt, zijn vrouw Fauve is manager van Wim, die genomineerd is als beste acteur. Pascal mag mee met Fauve, niet omgekeerd.

Ook Jan Kriekels, bekend van chauffages en 'The Sky Is The Limit', loopt hier rond en hij doet dat met o-benen. Ze lijken een beetje op zijn zwembad. Iemand met een ziekelijke fantasie zou er een vagina in kunnen zien.

"Wie hier niet uitgenodigd is, telt niet meer mee", onthult een goeie bron bij SBS Belgium. "Je zou eens moeten weten hoe hard bepaalde gezichten lobbyen bij de directie van hun zender om hier binnen te geraken. Dat leidt zelfs tot directiemeetings."

De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren wordt zoals gewoonlijk georganiseerd door productiehuis deMensen, maar dat gebeurt voor het eerst in opdracht van SBS Belgium. "Nu pas weten we hoeveel dat kost", blaast de goeie bron. "Dat is ongelooflijk. Gelukkig betaalt de helft van de bezoekers 185 euro."

Bij de genodigden - degenen die dus niet betaald hebben - merkt Pascal een zeker verwaandheid. "De meest gehoorde uitspraak is hier: 'Ik kijk niet veel tv'," stelt Pascal vast. "Pas op, ik kijk eigenlijk ook niet veel tv. Ik eet liever bloemkool."

Vele mensen willen beroemd worden, maar het is werkelijk veel plezieriger in de coulissen, geloof mij. Ik breng graag de existentiële horror van Spider Jerusalem in herinnering wanneer hij zucht: "Oh my God. I have become television." Spider Jerusalem is een voorbeeld voor iedere journalist.

Gunter Lamoot wenst niet in mijn verslag te komen vóór hij een pseudoniem bedacht heeft. Uiteindelijk komt hij met Ricardo Montalban op de proppen. In zijn nieuwe hoedanigheid wil Ricardo niet tussen de BV's in de zaal zitten tijdens de uitzending, maar begeeft hij zich liever naar de perszaal. Asjemenou: daar mag hij niet binnen, want hij heeft niet het juiste bandje! Journalisten krijgen hier toegang tot alle drank en eten, maar een bekende Vlaming mag de meest bedroevende ruimte van het hele Ethias Theater niet binnen. Ik moet verdorie gaan lobbyen bij de organisatie om Ricardo voorbij de security te krijgen.

De persruimte zit vol mediajournalisten, ik wist niet dat er zoveel bestonden. Fotograaf Bas Bogaerts mag graag rondlopen als Showbizz Bas, maar nu is hij verontwaardigd. "Er zit hier 100 man", bromt hij. "Zo'n bende voor een awarduitreiking, maar als er op straat daklozen liggen te verkommeren, zie je niemand." Het zal maar je job zijn om over televisieprogramma's te schrijven. Gelukkig zijn wij hier om de zaak te saboteren.

We verlaten de persruimte weer, want er is geen bier. Aan de andere togen in principe ook niet, maar door langdurig te knipogen naar de barmeisjes versieren we alsnog pintjes. Waarop de dames meteen een flinke reprimande krijgen van een bazige madam: "Geen alcohol tijdens de uitzending!"

Een dame verwart Ricardo Montalban met Gunter Lamoot en wil met hem op de foto. "Neen, fuck off", gekscheert hij. Oei, zijn we daar opeens een gigantische pruillip? "Allez, pak die foto maar", sust Gunter, maar het kwaad is geschied. Wéér een fan minder.

De avond vordert: Ingrid Lieten draagt al een jaar lang hetzelfde galakleed, Natalia zingt een lied in Kempisch Engels en een panda stuikt met zijn lompe kloten van het podium. Niet moeilijk dat die beesten uitsterven. Het wordt enkel erger voor de panda, want het blijkt Bart De Wever te zijn. Meteen beginnen mensen te klagen over de sperperiode voor politici, maar wie had dit willen missen: Bart De Wever pletst verkleed als panda in primetime op zijn muil. Zelfvernedering in pak zonder das.

Meteen na de uitzending ga ik toch even kijken: er zit een echte deuk in het podium. Tom Waes, die naar huis gaat met twee Televisiesterren, neemt er met zijn smartphone een foto van. Jeroen Meus, die in het echt compacter is dan je zou vermoeden, is zo verbaasd dat hij zelf van het trapje sukkelt.

Voor de rest was de uitreiking van de Vlaamse Televisiesterren weer een marteling voor degenen die in de zaal zaten. "Ik moet even bekomen van de saaiheid", zegt een zekere Sofie. Ze zou liever met een pseudoniem vermeld worden, maar de pseudoniemen zijn al uitverkocht, sorry.

Wanneer de afterparty losbarst, gaan de betalende vips het hardst. Zij willen waar voor hun geld. Ook Philippe Geubels heeft nood aan feest. Hij gooit zijn armen omhoog en roept enthousiast: "Wij gaan cocaïne zoeken!"

Ondertussen legt Jelle De Beule uit aan Wouter Vandenhaute hoe je een succesvol nieuwsprogramma maakt. Jelle kan het weten, want 'De Ideale Wereld' heeft gewonnen in de categorie 'Informatie'. Verbijsterend geestig is dat. 'Het journaal', 'VTM nieuws' en 'Reyers laat' moesten het afleggen tegen een satirisch programma, simpelweg omdat er in Vlaanderen te weinig satirische programma's zijn om er een aparte categorie voor te hebben.

Otto-Jan Ham werd ook verkozen tot rijzende ster van het jaar, wat Sofie eraan doet denken dat ze ooit al zijn blote fluit gezien heeft. "Dat was vrij indrukwekkend", onthult zij. "Er zijn bloedpiemels en vleespiemels en Otto-Jan heeft duidelijk een vleespiemel."

Showbizz Bas trekt een raar gezicht. Dat doet hij wel vaker, maar deze keer bedoelt hij ermee: wat is een vleespiemel? "Wel, dat is een piemel die in normale toestand even groot is als in erectie", legt Sofie uit. "Terwijl een bloedpiemel meestal redelijk klein is, maar op het gepaste moment enorm groeit."

"Waar is Harry?", vraagt Gunter Lamoot, die ondertussen al vergeten is hoe zijn pseudoniem luidde. Gunter wil per se met Harry Schurmans uit 'The Sky Is The Limit' op de foto. "Hebben jullie Harry gezien."

Sylvie, Gunters vrouw, glimlacht vertederd. "Ofwel zit Gunter in zijn zetel, ofwel zoekt hij naar Harry. Een tussenweg is er niet", verklaart ze.

Gunter vindt Harry, zijn avond is geslaagd. De mijne bijna, ik moet gewoon nog even dansen en dan kan ik naar huis. Maar dansen kan ik niet zomaar, dat doe ik enkel op 'Billy Jean' van Michael Jackson, het liefst op een tafel. Pascal is zo vriendelijk om het nummer aan te vragen, de dj draait het, maar de security grijpt in vóór we op de tafels kunnen kruipen. En daarmee is alle feestvreugde weer weg en kunnen we naar huis.

Bekijk hier het fotoverslag van Mensbrugghe op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren.

null Beeld DM
Beeld DM
Tom Waes is de winnaar van de avond. Fotografen willen massaal zijn persoonlijkheid fotograferen. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Tom Waes is de winnaar van de avond. Fotografen willen massaal zijn persoonlijkheid fotograferen.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Jeroen Meus poseert schaapachtig met zijn televisiester. Schaapachtig poseren vergt talent, moed en volharding. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Jeroen Meus poseert schaapachtig met zijn televisiester. Schaapachtig poseren vergt talent, moed en volharding.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Saartje Vandendriessche en Nic Balthazar huilen bittere tranen omdat zij geen Televisiester hebben. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Saartje Vandendriessche en Nic Balthazar huilen bittere tranen omdat zij geen Televisiester hebben.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Harry en Olga flankeren Lieven Scheire, die misschien niet zo rijk, maar zeker veel intelligenter. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Harry en Olga flankeren Lieven Scheire, die misschien niet zo rijk, maar zeker veel intelligenter.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234