Woensdag 15/07/2020

DM ZaptBoeken

Meer dan ooit lijkt een boekenprogramma op Eén of Canvas een verre luchtspiegeling

Lieven Van Gils presenteert vanaf 27 juni negen weken het boekenprogramma 'Zomerhuis met boeken' op de VRT-radio.Beeld VRT

Dirk Leyman zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: boekenprogramma’s op de VRT

Het was een onthullend interview met Lieven Van Gils, maandag in deze krant, over zijn kersverse boekenprogramma op de VRT-radio. Het klonk alsof hij met Zomerhuis met boeken – vanaf 27 juni negen weken in de ether – een troostprijs had geïncasseerd. “Waarom dit geen tv-programma is geworden? Ze mogen het mij altijd vragen. Maar laat ons beginnen met een radioprogramma. We mogen al blij zijn dat we daar de kans krijgen”, liet Van Gils zich licht beteuterd ontvallen. 

Van Gils, zachtmoedig soldaat en vaak uitgekreten als te laks interviewer, tuimelde even uit zijn rol. Het was duidelijk: meer dan ooit lijkt een boekenprogramma op Eén of Canvas een verre luchtspiegeling. Af en toe mag een auteur weliswaar aanschuiven bij De afspraak of Vandaag, maar over zijn pennenvruchten gaat het daar lang niet altijd. Sinds het gesjeesde Man over boek en andere kortstondige losse flodders lijkt een tv-boekenformat zowat de olifant in de kamer. Op schrijversfeestjes garant voor homerische discussies, waarbij het ‘vroeger was het beter’-riedeltje uiteindelijk weinig zoden aan de dijk zet.

Toegegeven, op de radio liggen de kaarten er beter voor. Geen kwaad woord over de loffelijke boekeninspanningen van Heidi Lenaerts, Chantal Pattyn, Koen Fillet, Sven Speybrouck, Ruth Joos, Friedl Lesage, Sofie Lemaire e tutti quanti. Opbeurend ook dat de VRT-radio dit najaar extra literatuuraandacht aankondigt, om het wegvallen van de Boekenbeurs ietwat te tackelen.

Toch blijft er bij de VRT-televisie hardnekkige koudwatervrees heersen voor de sprekende schrijver, toch de oorsprong van al dat lezenswaardigs. Alsof hij wartaal of vuile klap zal uitslaan wanneer een camera op hem wordt gericht. Of bezit enkel Herman Brusselmans dat voorrecht? Dus is een zomerradioformat op zondagmiddag, terwijl iedereen digestieft, het hoogste haalbare voor de letteren. Maar ook daar moet je uitkijken met schrijvers. De luisteraar zou weleens kunnen afknappen op hun gefezel, hun stiltes, hun gedachtesprongen. 

De vraag welke gasten hij nu precies op het oog heeft, gaat Van Gils behendig uit de weg. Corona blijkt een gedroomd excuus. “Auteurs in de studio krijgen, zal niet altijd mogelijk zijn.” Hij gelooft in een “gesprek tussen twee mensen”. Tja, wie niet? En vervolgt: “Het liefst zijn dat een schrijver en een lezer, vaak een bekender gezicht. Niet omdat BV’s het beter weten, maar ze inspireren wel. Mensen willen graag weten: ‘Wat leest Tom Lenaerts graag?” Wéér grijpt de VRT vooral naar het glijmiddel van BV’s die hun leeslijstjes mogen opdreunen, alsof er geen andere welbespraakte boekenspecialisten zijn. En dat de doorsnee Vlaamse scribent ferm mondiger is geworden, kan toch niemand ontgaan zijn? Nee, we noemen geen namen. 

Wees dus niet bang, Lieven. Schrijvers grommen vaak maar bijten zelden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234