Donderdag 17/10/2019

Radiopiraten

Mee aan boord bij de radiopiraten van het eerste uur: Mi'Amigo voor drie dagen terug

Beeld Kees van de Veen

Bebaarde mannen met lange haren, fangirls en veel sigarettenrook. Het is het ietwat geromantiseerde leven van radiopiraten op zee. Een weekend lang zijn alle helden van de jaren zeventig weer te vinden op een boot. Dit keer met grijze haren.

Op de zeedijk van het Friese Harlingen moet je met de sterke wind oppassen om niet de Waddenzee in te vallen. Veel noordelijker kun je in Nederland haast niet geraken. Toch ploegt de bijna zeventigjarige radiomaker Stevie Gordon dapper door de wind op weg naar het schip de Jenni Baynton. Hij presenteerde in de jaren zeventig en tachtig jarenlang vanaf open zee. 

"Het was fantastisch werk. Verslavend bijna", zegt Gordon. De gepassioneerde radiomaker verbleef soms tot drie weken op rij op zee om zijn radioprogramma's uit te zenden. "We waren de enigen in de tijd, omdat alleen de overheid radio maakte. Maar wij wilden popmuziek en rock 'n roll." Intussen verruilde Gordon zijn wilde haardos voor grijze haren, maar zijn ogen spreken nog altijd met de passie van vroeger. 

De Engelsman, die tegenwoordig in Noorwegen woont, is dit weekend in Nederland voor de nationale Dag van de Radio. Gordon en zijn collega's maken drie dagen lang radio vanaf het schip de Jenni Baynton.

Beeld Kees van de Veen

Bussen met cassettes

Aan boord is Walter Galle. "Schrijf maar Billy Wyman. Zo kennen mijn luisteraars me", zegt Galle. De Belg werkte voor Radio Mi'Amigo toen in 1964 het Verdrag van Straatsburg werd getekend. Vanaf dat moment werden zeezenders officieel illegaal. "Als zeezender kaapten we golflengtes van andere radiostations zodat we onze programma's konden uitzenden. Daarom werden we piraten genoemd", aldus Galle a.k.a. Billy Wyman. 

Beeld Kees van de Veen

"We gingen gedwongen de illegaliteit in", zegt Galle. Radio Mi'Amigo kreeg een afvaardiging in Spanje, waar de anti-piratenwet nog niet gold. "Ik nam mijn shows thuis in België op, stuurde ze naar Spanje voor de afwerking en dan gingen de cassettes stiekem in toeristenbussen weer terug", vertelt Galle. Een spannende bedoeling, want ze moesten dan nog op het schip de Mi'Amigo terechtkomen dat voor de kust van Engeland lag. "Soms duurde het twee weken voordat mijn show werd uitgezonden", aldus Galle.

Beeld Kees van de Veen

Vandaag is de geheimzinnigheid rond de zeezenders iets minder geworden. De mannen werken onder de naam Radio Seagull en zijn online te vinden en via de radio in België, Nederland en langs de kust van het Verenigd Koninkrijk. Ze kregen een vergunning, waardoor ze niet meer hun golflengtes hoeven te 'kapen' van andere zenders. 

Beeld Kees van de Veen

Terug in de tijd

Maar waarom dan nog het schip, als de mannen toch al lang vanaf het vaste land mogen uitzenden? Pure nostalgie, volgens de radiomakers. "Onze luisteraars willen weten wat er rond het schip allemaal gebeurt. We praten over de deining en als het stormt over de stoelen die van links naar rechts door de boot rollen", vertelt Gordon. "Onze luisteraars krijgen het idee dat ze mee aan boord zijn", aldus Gordon.

"Kijk, ik loop over de steiger, tegen de wind in naar het schip. Dat is wel wat anders dan de Brusselse radiomaker die zijn auto voor de deur parkeert", aldus Gordon. Nostalgie dus. Dat is binnen ook te zien. Want ook al zijn er links en rechts wat computers aangesloten, de mengtafels zijn nog altijd de originele uit de jaren zestig. "Sommige dj's gebruiken ook nog altijd cd's in plaats van digitale bestanden", vertelt Galle.

Beeld Kees van de Veen

Sex, drugs en rock 'n roll

In het schip de Jenni Baynton komen luttele keren per jaar de gouden jaren van de radiomakers weer even tot leven. Ook de trouwe luisteraars en fans van de zeeradio kunnen zich dan drie dagen lang onderdompelen in historische uitzendingen van Radio Mi'Amigo, Caroline en Seagull. 

Of het nou echt allemaal sex, drugs en rock 'n roll was? Niet echt, lachen de mannen. "Het was eerder een kwestie van slapen en werken en slapen en werken... Met 's avonds tijd voor een pintje", vertellen ze. En die fangirls dan? Er wordt wat gegrinnikt. Sommige verhalen blijven misschien verhalen tussen deze illustere radiopiraten.

Beeld Kees van de Veen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234