Maandag 23/09/2019

Matteo Simoni

Matteo Simoni: "Leefde ik maar in de sixties"

Matteo Simoni. Beeld illias teirlinck

'Terug naar morgen', de debuutfilm van Lukas Bossuyt. De nieuwe van 'Safety First'. 'Ay Ramon!', de sinterklaasfilm van Stijn Coninx. Matteo Simoni (27) hopt dit najaar van de ene filmpremière naar de andere. Tijd voor twintig vragen over stomme stoten, ranzige roddels en eerste keren.

1. Welke eigenschappen apprecieer je bij mensen?

"Openheid en eerlijkheid, ook tegenover zichzelf. Mensen die geen masker dragen, die heb ik het liefst dicht in mijn buurt. Ik kan er wel echt niet tegen als ik voel dat mensen zich willen laten gelden omdat ze denken dat ik een mening over hen heb of dat ze tegen me moeten opboksen, omdat mijn carrière goed loopt. Ik kan er niet tegen als een ander iets voor mij invult. Ik pretendeer niets en heb geen zin in die competitie."

Gedragen mensen zich anders als je succes hebt?
"Ik schat die bekendheid niet zo hoog in. Van een Matthias Schoenaerts heb ik wel een beeld van hoe hij wordt gezien, maar van mezelf? Ik heb daar geen flauw benul van. Het blijft toch wat ongrijpbaar. Ik merk dat nog het meest bij mijn ouders, die plots door allerlei mensen worden aangeklampt. Ineens wil iedereen met hen bevriend zijn. Daar heb ik minder last van, ik scherm mij beter af. Terwijl mijn vader foto's van mij moet printen en signeren."

Hij moet zelf foto's signeren?
"Meestal signeer ik die foto's zelf wel, maar ik kom niet zo vaak thuis en dan doet hij het weleens. (lacht) Vooral de vrienden van mijn ouders kunnen verbaasd reageren omdat ik geen foto's van mezelf op zak heb. Dat is toch raar? We leven niet meer in de tijd van 'Tien om te zien'."

2. Is het glas voor jou halfvol of halfleeg?

"Op dit moment? (denkt lang na) Als het op geluk aankomt, dan zeg ik: bijna vol. Maar in het leven kies ik voor halfvol, omdat ik wil dat er altijd bijkomt. Ik wil hongerig en naïef blijven."

Ben je positief van aard?
"Ik probeer zo nuchter mogelijk in het leven te staan. Ik dacht altijd dat het leven een zoektocht naar geluk was. Ondertussen weet ik wel dat het leven ook vooral lijden is. En dat daar ook een zoektocht in zit. Au fond zijn het twee gelijkwaardige gevoelens die je met dezelfde liefde moet omarmen. Maar ik ben geen ongelukkige mens. Ik weet wanneer ik gelukkig ben, en waar het vandaan komt. En dan ga ik er ook lekker in hangen."

3. Wat is het gekste dat een fan je ooit heeft gevraagd?

"Jongeren en mannen zijn altijd vrij beleefd en respectvol. Maar oudere vrouwen zien mij echt als een klein manneke. Kom ik op een feest waar vijf vrouwen staan te tetteren, dan pakken ze mij vast, krabben ze mij over mijn kop en zeggen ze: "Hier is hij, we hebben hem te pakken." En dan willen ze weten wat ik vind van hun dochter en mij uitnodigen om te komen eten. Ik pas altijd vriendelijk terwijl ik mijn haren in de plooi leg en lippenstift van mijn wangen veeg. (lacht)"

Matteo Simoni. Beeld Ilias Teirlinck

In welk tijdperk had je graag geleefd?

"De jaren 60. Omdat er toen echt een tijdperk werd afgesloten en een openheid ontstond, een zoektocht naar nieuwe identiteiten. Tegenwoordig is alles er al. Het is de taak van elke kunstenaar om zich af te zetten tegen de vorige periode. Maar dat is zo moeilijk, er is echt al veel gedaan in muziek en theater. En herhaling is het ergste wat er is. De jaren 60 van Andy Warhol, dat moeten gouden tijden zijn geweest. Een mix van gestoorde hallucinaties door drugs en alcohol, maar ondertussen wel kunst maken die iets zei over die periode."

Aan die excessen zijn veel mensen ten onder gegaan.
"Net dat maakt het ook aantrekkelijk. Ik ben laatst naar 'Amy' gaan kijken, een documentaire (over Amy Winehouse, LB) die mij erg raakte. Je ziet een opgroeiend meisje en voelt meteen dat ze anders is dan anderen. Een ongelooflijk talent, maar helaas heeft ze weinig liefde gekend en is ze vatbaar voor verslavingen, waardoor ze een gevaar wordt voor zichzelf. Er zit een fragment in waarin ze wordt uitgenodigd bij Jay Leno. Ze heeft net Back to Black geschreven. Leno hemelt haar op, ze mag zingen en krijgt een staande ovatie. Nog geen drie jaar later verschijnt ze overal op tabloidcoversen de hele wereld lacht met haar. Niet omdat ze dat wil, maar omdat ze ziek en verslaafd is, ocharme dat kind. De hele wereld kakt op haar. Leno kondigt grappend aan dat ze terugkeert met een nieuw album, Back to Crack."

"Plots voelde ik me zo medeplichtig. Want jammer genoeg zijn we allemaal zo. Als het goed gaat wil iedereen erbij horen, maar als het slecht gaat, blijven er weinig over."

5. Ben je gevoelig voor stress?

"Ja, best wel. Eind juni was ik in Athene, we moesten er spelen met FC Bergman. Nadien trokken we de stad in en kwamen we een vuurspuwer tegen. Ik heb ook vuur staan spuwen. Ik had in mijn leven nog nooit zoiets gedaan. Ik heb van het flesje benzine gedronken en geblazen. Echt een gigantische vlam, supergoed gelukt. Applaus van iedereen, goed gelachen. Tot ik begon te hoesten, echt niet normaal. De volgende dag voelde ik me ellendig. Ik had koorts en moest overgeven. Ik proefde pure benzine. 's Avonds kreeg ik bij elke ademhaling verschrikkelijke steken in mijn rug. Bleek dat er een beetje benzine in mijn longen was gelopen en ik een longvliesontsteking had. Ik heb vier dagen in een Grieks ziekenhuis gelegen, waar ze zelfs geen wc-papier hadden. Toen heb ik me vaak afgevraagd waarom ik in godsnaam zoiets had gedaan."

"Maar om terug te komen op stress: de ontsteking is verdwenen, maar de dokter ziet nog wat schade aan mijn longen. Daar kan ik helemaal op flippen. Dan denk ik dat het om zeep is, dat ik kanker heb en morgen ga sterven. Voor hetzelfde geld was ik verbrand en had ik geen stem meer. Shit jong."

6. Wat is het ultieme liefdeslied?

"Dat verandert. Nu is dat Chet Faker met 'Gold'. Een topnummer om met je lief in bed te luisteren. 'Ain't No Sunshine' van Bill Withers, ook eentje waar ik altijd naar kan luisteren. Eens in mijn gsm kijken. (tokkelt wat op zijn telefoon) Ha, 'Gold' stond net op. (lacht) dEUS, met 'Nothing Really Ends'. Ook echt onwaarschijnlijk."

7. Ben je bijgelovig?

"Ik geloof wel dat er iets na de dood is. Als puber heb ik heel vaak geesten opgeroepen. Ik zat op internaat en met vriendjes zetten we in het donker tussen letters een glas, waar we dan allemaal een vinger oplegden. Ik heb dat zo vaak gedaan met mensen die ik echt vertrouwde, dat ik er zeker van ben dat niemand het glas duwde (de geesten 'communiceren' dan door het glas te laten te bewegen naar de letters en zo woorden te vormen, LB). Ik meen dat echt, er was een kracht die antwoordde op onze vragen. Meerdere keren zeiden die geesten dat ik een soort medium was."

"We zijn nu vijftien jaar later, en ik vraag me nog steeds af wat ik daarvan denk. En als ik eerlijk ben, geloof ik daar wel in. Ik geloof dat een ziel kan ronddwalen, en dat vind ik een schone gedachte. Een geest heeft me ook ooit eens verteld dat we na de dood naar een plek gaan waar iedereen echt gelijk is en van elkaar houdt. Een paradijselijk cliché. (lacht) Ik moet nu echt lachen met mezelf."

Zou je nu nog geesten oproepen?
"Ja, maar enkel met iemand die daar echt in gelooft. En die ben ik nog niet tegengekomen. Ik spreek ook vaak tegen de lucht, en dan denk ik dat iemand me hoort. Daar ben ik zeker van."

Staan er dingen over jezelf op internet die je graag wil verwijderen?

"O ja. (giechelt) Er is één foto waar ik nog steeds om gepest wordt. In Zone stad speelde ik ooit een agressieve, homoseksuele pizzajongen. Ik kon de huur niet betalen en moest met mijn huisbaas, gespeeld door Door Van Boeckel, naar bed. Van die scène bestaat een gaygetinte foto waarin ik met mijn hand onder zijn hemd schuif. Mijn vrienden gebruiken die foto geregeld als achtergrond op hun computer of sturen hem naar mij. Elke maand zie ik die foto terug."

Welke roddel over jezelf wil je graag ontkrachten?
"Ik was laatst op Werchter. 's Nachts passeerden we de camping, waar Studio Brussel nog een feestje hield. Ze vroegen 25 euro inkom. We hadden geen geld bij en waren te koppig, dus zijn we over het hek gekropen om toch binnen te geraken. Ik weet dat dat niet mag, maar op zo'n moment vind ik dat o zo leuk. Enfin, de security ging achter ons aan en gooide ons buiten. Maar wij gaven niet op en slopen weer binnen. Uiteindelijk ben ik, omsingeld door tien bewakingsagenten, naar buiten geëscorteerd. Dan zijn we maar gaan slapen. Topavond gehad."

"Maar nu hoor ik dat het verhaal de ronde doet dat ik tot twee keer toe betrapt ben op de camping met die Loïc (Nottet, de Belgische inzending voor Eurosong dit jaar, LB), met mijn broek op mijn enkels. Iemand anders vertelde me dan weer dat de burgemeester van Wespelaar, waar de camping staat, dat met zijn eigen ogen heeft gezien. Ik vind dat een topverhaal, maar hoe komen ze erbij? Dus als iemand iets meer weet, gelieve mij te contacteren. (lacht)"

9. Welke vieze gewoonte heb je?

"Ik vind het zalig om... Nee, dat is misschien echt te goor."

10. Hoe ben je als je gedronken hebt?

"Ik ben een vlotte dronkeman, niet vervelend of baldadig. Als ik dronken thuiskom, dan merkt mijn vriendin daar nauwelijks iets van. Ik ken mijn grenzen."

11. Waarover heb je je het laatst geschaamd?

"Een paar dagen geleden heb ik een Thaise massage genomen, dat doe ik wel vaker. Je moet dan je onderbroek aanhouden, en op een gegeven moment plooien ze je benen naar voor en achter. Thuis merkte ik dat er een gigantisch gat in mijn onderbroek zat. Ik besefte toen ook dat die vrouw echt moest gniffelen tijdens de massage. Het was waarschijnlijk geen zicht."

12. Ben je snel triest?

"Ik kan me wel desolaat of leeg voelen, maar daar hou ik wel van. Ik kan verdrietig worden door angsten die me overvallen. Angsten die ik niet echt kan benoemen maar die vooral destructief aanvoelen."

13. Kun je goed om met geld?

"Nee, ik heb een gat in mijn hand. Ik heb heel vaak bij mijn ouders gestaan om geld te lenen."

14. Waar staat je droomhuis?

"Op een klif aan de Australische oostkust, vlakbij de Great Barrier Reef. Ik zou elke dag snorkelend beginnen en mijn schildpadden eten geven. Dan zou ik huiswaarts keren door aan de staart van mijn lievelingsdolfijn te hangen. Na de surflessen die ik geef, barbecue ik met alle mensen die ik graag zie, terwijl de zon onder gaat. Hoe het huis eruit ziet, is niet belangrijk. Als er maar geen muggen zijn, daar kan ik niet van slapen."

Matteo Simoni. Beeld Illias Teirlinck

15. Wil je vader worden?

"(stellig) Ja. Van drie blonde meisjes. Ik wil een speelse, strenge vader zijn. Ik ben er veel mee bezig de laatste tijd, maar ik vind het moeilijk. Je verliest sowieso een stuk vrijheid, en ik weet niet of ik daar al klaar voor ben."

16. Welk boek zou op school verplicht op de leeslijst moeten staan?

"Ik ben niet zo'n grote lezer. Maar de film Requiem for a Dream zou iedereen moeten zien. Het thema houdt me erg bezig. Vrienden van me zien hun puberende kinderen experimenteren en stoned thuiskomen. Daar ben ik nu al bang voor."

17. Hou je van dieren?

"Ik heb een kat gehad, maar die is gestorven. Daar was ik niet goed van. En mocht ik een tuin hebben, dan zou ik een paard kopen. De geur van een paard is heel lekker. Een mengeling van zoet zweet en een lekker stukje vlees. Als kind deed ik graag mee aan ponykampen. Negentien heb ik er gedaan, bij je twintigste deelname kreeg je een trofee. Ik zou nog eens een weekje moeten teruggaan, maar ik denk dat ik ondertussen te veel weeg."

18. Waarvoor ben je bang?

"Dat ik iets doe, of iets meemaak waar ik geen controle over heb en zo mensen pijn doe. Ik ben bang voor het verdriet van mijn ouders; er mag mij niets overkomen. Ik ben bang en me bewust van het feit dat mijn carrière morgen voorbij kan zijn. Maar ik heb ook het geluk gevonden op mijn surfplank. Dus eigenlijk ben ik van niets bang, omdat ik weet dat ik elke dag kan vertrekken en gelukkig kan zijn op mijn plank."

19. Wat is de meest intieme scene die je ooit hebt gespeeld?

"De vrijscène met Evelien Bosmans in Marina. Normaal is er veel volk bij, maar wij zaten in de kajuit van een boot terwijl de filmploeg buiten stond en door de raampjes filmde. We waren dus alleen, heel raar. Maar ook veel gelachen."

20. Welke eerste keer heeft het meest indruk op je gemaakt?

"Op Stromboli heb ik voor de eerste keer een spuwende vulkaan gezien. Ik was met mijn lief de vulkaan opgewandeld, met een fles wijn onder de arm. Die lava spoot er uit en rolde dampend in de zee. Hallucinant en onvoorstelbaar. Nog nooit ben ik zo dicht bij geluk geweest. En natuurlijk zijn er nog duizenden andere eerste keren, maar die hou ik mooi voor mezelf."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234