Vrijdag 23/08/2019

Netflix

Marvel brengt duisterste helden naar Netflix

Daredevil als personage en als stripheld (zie onder). De deal die Marvel met Netflix maakte, laat helden toe met een hoek af. Beeld rv

Met het tweede seizoen van televisiereeks Daredevil zet superheldenstal Marvel een nieuwe stap in de strategie om zijn meest duistere, kwetsbare, menselijke personages naar Netflix te brengen. De streamingdienst is daar ook een ideaal platform voor.

Het eerste seizoen van Marvel-televisiereeks Daredevil, die vorig jaar op streamingplatform Netflix werd gedropt, blonk niet uit in de weidse epiek en de dure speciale effecten waarvoor de bioscoopfilms van het superheldenfabriekje bekendstaan. Eerder dan dat is het een serie die gehuld is in duisternis en groezeligheid. Het decor is de New Yorkse volkswijk Hell's Kitchen, blinde held Matt Murdock (Charlie Cox) vocht met tastbaardere innerlijke demonen dan zijn collega's op het bioscoopscherm, en het kwam bij momenten tot heftige gewelddadige uitbarstingen.

In seizoen één kwamen die vooral van de schrikwekkende vijand, de door een intense Vincent D'Onofrio vertolkte gangsterbaas Wilson Fisk. En in het tweede seizoen, dat afgelopen weekend uit de startblokken ging, wordt de inzet nog wat verhoogd met een nieuwe antagonist: het bij Marvel-fans bekende personage The Punisher, een voormalige flik en oorlogsveteraan wiens vrouw en kinderen werden vermoord door een straatbende, en sindsdien met militaire precisie zijn eigen snelrecht voert over de criminele elementen in Hell's Kitchen.

"The Punisher vindt zijn oorsprong in echte stadsverhalen van New York", zei Daredevil-showrunner Doug Petrie begin dit jaar tijdens een evenement van de Amerikaanse Television Critics Association. "Het draait om het idee dat New York iemand zodanig over de grens kan doen gaan dat hij het recht in eigen handen neemt. Je bent niet gek op wat hij doet, maar je hebt er meer dan één gevoel over. Zul je sympathie voor hem voelen? We hopen van wel. Zal het alleen maar sympathie zijn? Hopelijk niet."

Beeld rv

Kijk, Iron Man!

Marvel is sinds 2009 eigendom van entertainmentconcern Disney, en zette in datzelfde jaar ook een strategie in gang om alle films die het voortaan zelf zou maken van zijn personages in een en hetzelfde fictionele universum te doen plaatsvinden, met personages die cameorollen spelen in elkaars films - net als de strips die het al sinds de jaren 60 uitgeeft. Enkele jaren geleden kwamen daar ook tv-reeksen bij, met Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter.

Die twee reeksen lopen inmiddels al enkele seizoenen op de Amerikaanse openbare televisiezender ABC, eveneens een Disney-vazal waarop programmamakers hetzelfde brede publiek proberen te beroeren als de bioscoopfilms. Maar een deal die Marvel maakte met streamingplatform Netflix laat ineens een heel ander soort helden toe - helden met een hoek af, die iets duisterder en dus ook misschien interessanter zijn. "Je zult niemand naar de lucht zien zwaaien en 'Daag, Iron Man!' horen roepen", zei Petrie.

Gekwetste zielen

Die strategie om donkerdere personages naar Netflix te brengen, vrij van de verplichtingen die gepaard gaan met het plezieren van een popcornpubliek en tv-adverteerders, houdt niet op bij Daredevil. Eind vorig jaar lanceerde Marvel ook al de Netflix-serie Jessica Jones, over een superheldin die evenveel wordt geplaagd door adolescentenangst als door haar vijanden.

In de nabije toekomst mogen we ons ook nog aan de nieuwe tv-reeksen Luke Cage en Iron Fist verwachten, eveneens met hoofdpersonages die straatwijzer zijn dan hun tegenhangers op het bioscoopscherm, die dieper geworteld zitten in de duistere steegjes van de grootstad, en waar mentaal een forse hoek af is.

En uiteindelijk moeten ze allemaal samen optreden in de miniserie The Defenders, een soort duistere variant op The Avengers. Marvel is dus ook op Netflix bezig met hetzelfde soort 'meesterplan' als hetgene dat het al succesvol in de cinema heeft uitgezet. Alleen deze keer met helden van een kwetsbaardere, vuilere, 'menselijkere' soort. "Dit zijn allemaal beschadigde en gekwetste zielen", zegt acteur Jon Bernthal, die The Punisher vertolkt in het nieuwe Daredevil-seizoen. "Het idee van het grotere goed, en het idee van het effect dat ze met hun daden hebben op de samenleving, is bijkomstig voor hen."

Heldenseries die bij Netflix te zien (zullen) zijn

• 'Daredevil'

• 'Jessica Jones'

• 'Luke Cage'

• 'Iron Fist'

• 'The Defenders'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden