Zaterdag 19/10/2019

Marnix Peeters schopt tegen literaire schenen: "De jonge honden worden genegeerd"

Beeld Karoly Effenberger

Zaterdag schreef hij al een vlammend betoog over de elitaire literaire wereld in de weekendbijlage Zeno, vandaag zet schrijver Marnix Peeters in een interview nog eens op een rij wat er fout gaat in de letteren: "Is het niet net de taak van Boek.be om het boek te promoten?"

"Er heerst een veel te groot sérieux en dédain in de letteren", zegt Peeters bij de lancering van zijn nieuw boek 'De tenondergang en ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis'. "Je moet sip kijken of plaksel in je mond hebben om goed te worden bevonden. Bovendien worden deze mistroostigen door de Generale Staf van de Letteren graag vooruit gestuurd als de Ware Hoeders van de Kunst. En er zijn instituten die de touwtjes in handen houden. Neem nu Boek.be. Ik lees dat het slecht gaat met het boek in Vlaanderen. Tot mijn groeiende verbazing wil Boek.be bij de Vlaamse regering pleiten voor een campagne voor meer steun aan het Vlaamse boek. Alsof het een pleidooi voor meer rusthuisbedden betreft! Maar wacht even. Het is toch net de taak van Boek.be om boekpromotie te voeren?"

U viseerde eerder ook al het Vlaams Letterenfonds. Waarom?
"Ik blijf het merkwaardig vinden dat een organisatie als Vonk & Zonen, die op een heel creatieve en openhartige, brede manier met literatuur en poëzie omgaat, keer op keer afgewezen wordt. Ze moesten in hoger beroep gaan bij het VFL om een kleine tegemoetkoming te krijgen. Zou je hen niet beter fors subsidiëren in plaats van de zoveelse Mandarijnse vertaling van Louis Paul Boon op de boekenbeurs in Peking? Hoeveel kost dat en brengt dat eigenlijk op? Hoe relevant is het om Louis Paul Boon voor een miljard mensen te vertalen in een oplage van zeshonderd exemplaren? Ik vraag me af of je boeken aan het promoten bent of vooral je vriendjes."

Het VFL werkt nochtans met onafhankelijke, deskundige adviescommissies.
"Als ik hoor dat een jonge, talentvolle auteur en een pittig wijf als Valérie Eyckmans geen werkbeurs krijgt, dan begrijp ik het toch niet helemaal. Of Kris van Steenberge en Jan Vantoortelboom. Auteurs waar je objectief kunt van zeggen: daar zit iets in. Is het geen tijd om voor hen een jaarlijkse werkingspot te maken en dat noodzakelijke duwtje in de rug te geven? Ach, er bestaat blijkbaar zoiets als (met nadruk) 'het echte literaire werk'. Iedereen doet zijn uiterste best om dat zo dicht mogelijk te benaderen. Voor de Generale Staf van de Letteren is het alsof er ergens een koffertje ligt, een heilige graal van de literatuur, die iedereen moet najagen. Bij voorkeur een humorloos, ernstig, hoogdravend, vanuit de eigen navel vertrekkende roman. Terwijl de jonge honden vaak te lang in de wachtzaal moeten blijven zitten of gewoon worden genegeerd."

Dit is een fragment uit een langer interview. Lees het volledige artikel vandaag in M, de cultuurbijlage van De Morgen. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234