Woensdag 22/03/2023

NieuwsMarlène de Wouters

Marlène de Wouters (58) over de échte reden van haar vertrek destijds bij VTM: ‘Mijn afscheid was een MeToo-verhaal’

Marlène de Wouters: ‘Jani, die vroeger jarenlang mijn stylist bij VT4 is geweest, wist min of meer wat er daar met mij is gebeurd, en hij trok me over de streep. ‘Je kan er andere slachtoffers mee helpen’, zei hij.’ Beeld SBS
Marlène de Wouters: ‘Jani, die vroeger jarenlang mijn stylist bij VT4 is geweest, wist min of meer wat er daar met mij is gebeurd, en hij trok me over de streep. ‘Je kan er andere slachtoffers mee helpen’, zei hij.’Beeld SBS

Vanavond op Play4 onthult Marlène de Wouters de echte reden van haar vertrek bij de commerciële tv-zender VTM begin 2002. ‘Dat ik niet ben ingegaan op jarenlange avances, heeft me daar mijn carrière gekost.’

Annick Grobben

Marlène de Wouters d’Oplinter was van bij de start van VTM in 1989 tot aan haar vertrek in 2002 een leading lady die er tal van discussieprogramma’s en talkshows presenteerde. Na 13 jaar trok ze opeens naar VT4, het huidige Play4. Zelf gaf ze daar nooit een duidelijke reden voor, op een vage “we zaten op een andere golflengte” na.

Vanavond onthult ze in het Play4-programma Viva La Feta de ware reden. Wanneer Otto-Jan Ham haar vraagt “of er dus iemand is geweest die avances heeft gemaakt en die uit wraak, omdat zij er niet op inging, een punt achter haar carrière bij VTM heeft gezet”, antwoordt Marlène de Wouters met een “ja”. En ze voegt er meteen aan toe: “En nu kan jij zeggen: ‘Waarom heb je dat destijds dan niet gezegd?’ Maar: dat was een andere tijd. En ook: wie zou mij geloofd hebben?”

Ze wil er hier nog één keer op terugkomen “en dan nooit meer”. “Want nu ik erover praat, voel ik opnieuw een felle druk op mijn borst, emotioneert het mij weer”, zegt ze. “En dat wil ik niét. Ik wil niet dat het me raakt. Ik was ook niet van plan om er op tv over te praten. Maar Jani, die vroeger jarenlang mijn stylist bij VT4 is geweest, wist min of meer wat er daar met mij is gebeurd, en hij trok me in Griekenland over de streep. ‘Je kan er andere slachtoffers mee helpen’, zei hij. Dàt heeft mij overtuigd.”

Een naam noemt De Wouters niet omdat ze, zo zegt ze, “geen energie wil steken in mensen die het niet waard zijn, en om zijn gezin te sparen”. “Over welke ongepaste dingen het gaat? Mij uit eten vragen op zaterdagavond, telefoontjes die niks met het werk te maken hadden, binnenvallen in mijn loge, me ’s avonds laat opwachten na mijn werk. Je zou kunnen zeggen: ‘Wat kan nu een etentje kwaad?’ Maar een etentje op zaterdagavond met iemand die beroepshalve macht heeft over jou en die getrouwd is op de koop toe?! Dat heeft niets met het werk te maken. (windt zich op) Dan wéét je gewoon dat er méér achter zit dan alleen uit eten gaan.”

“Ik heb die boot altijd afgehouden. In het begin zei ik nog beleefd: ‘Nee dank je wel, op zaterdagavond ben ik met mijn man’. Gaandeweg werd ik kordater, want hij bleef volhouden. Ik zou over mijn nek gaan, mocht ik op zoiets ingaan. Daarvoor ben ik te principieel, te gevoelig aan onrecht. Ik zou me ’s ochtends niet in de spiegel kunnen aankijken als ik er wél op was ingegaan.”

Mechanisme

“Van in het begin had ik door dat die avances ongepast waren. Maar wat ik in het begin niét doorhad, was hoe er zich geleidelijk een soort onzichtbaar mechanisme van machtsmisbruik ontwikkelde. Hoe die man gaandeweg stokken in de wielen begon te steken, omdàt ik hem afwees.”

Dat bleek bijvoorbeeld toen ze groen licht had gekregen voor een programmavoorstel dat ze met het productiehuis van Paul Jambers had ingediend. Kort daarna hoorde ze dat het programma zonder haar gemaakt zou worden. “Paul heeft het toen op een schitterende manier voor mij opgenomen. Hij antwoordde: ‘Dat programma zal mét Marlène doorgaan of anders niet.’ Het programma is er nooit gekomen.”

“En zo ging het er al een hele tijd aan toe”, zegt ze. “Dit was maar één voorbeeld van hoe de persoon in kwestie zich met de zaken ging bemoeien en het tij dan keerde voor mij. In een sfeertje van: ‘Ik bepaal hier wat er gebeurt!’ Trekken en sleuren en treiteren en boycotten. Machtsmisbruik dus.”

Hoewel VTM had gezegd met haar verder te willen gaan na het aflopen van haar contract eind 2001, gebeurde er op dat vlak niets. Marlène de Wouters trok toen haar conclusies en ging in op het voorstel van de toenmalige zenders VT4 en Vijftv.

Bewijs

Dat ze niets kan bewijzen. “Dat klopt, ik heb dat ook nooit geprobeerd. Maar ik wéét dat mijn afscheid bij VTM wel degelijk een MeToo-verhaal avant la lettre is geweest.” De man werkt ook al jaren niet meer voor VTM. Waarom ze nooit stappen heeft ondernomen? “Omdat het moeilijk te bewijzen viel. En omdat het in die tijd ook zo moeilijk was om het aan te kaarten, zelfs niet met de hulp van enkele mensen die ik er bij VTM over in vertrouwen had genomen en die mij echt wilden helpen. Rond die bewuste man hingen andere belangrijke figuren die ervan afwisten, maar die uit opportuniteit zwegen. De tijdsgeest was ook totaal anders. Welke vrouw in mijn situatie zou toen zijn geloofd? Geen enkele. En ik wilde daar trouwens ook boven staan. In de geest, van: When they go low, you go high.

“Als ik met mijn verhaal maar één boodschap heb, is het: zorg dat je jezelf ’s ochtends in de spiegel kan bekijken, geef altijd je grenzen aan, stop alleen maar energie in een situatie waar je zelf de controle over hebt en durf op te staan als een ander zijn of haar macht tegenover jou misbruikt.”

In een reactie zegt VTM “geen concrete informatie te hebben over wat er zich twintig jaar geleden precies heeft afgespeeld, dus we kunnen geen uitspraken doen over het verleden. We vinden het wel bijzonder jammer dat Marlène de Wouters haar mooie carrière bij VTM met een slecht gevoel beëindigd heeft in 2002. Grensoverschrijdend gedrag wordt bij DPG Media op geen enkele manier getolereerd.”

De zaak mag de carrière van Marlène de Wouters dan wel beïnvloed hebben, een trauma hield ze er niet aan over. “Andere deuren gingen open en ik heb nog tien jaar televisiewerk gedaan voor andere zenders. Ik blijf trouwens dankbaar voor mijn tijd bij VTM, die mij ook heel veel moois gegeven heeft.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234