Woensdag 22/01/2020

Video

Marktrock plooit: geen Maes, wel Stella

Het Leuvense festival Marktrock moet toegeven in het bierconflict dat was ontstaan en zal toch Stella schenken. Marktrock heeft een contract gesloten met Alken-Maes, maar de cafés in de buurt hebben een contract met AB Inbev, dat Stella levert

Alken-Maes trekt zich, op vraag van organisator LIVE Entertainment, terug als sponsor. Dat laat de bierbrouwer vanavond weten in een persbericht. Volgens Alken-Maes heeft de vrije concurrentie niet echt haar kans gehad.

Sinds het ontstaan van Marktrock Leuven in 1982 was AB Inbev met Stella Artois de vaste sponsor van het Marktrockfestival in Leuven. Midden juni raakte echter bekend dat LIVE Entertainment dit jaar een sponsordeal had afgesloten met Alken-Maes. Dat zorgde in de Vlaams-Brabantse hoofdstad voor heel wat ophef. Niet alleen werd er een facebook-groep 'Marktrock zonder Stella???' opgericht, de vzw Oude Markt, de handelaarsvereniging van de horecagelegenheden op de Oude Markt, legde zich niet bij die sponsordeal neer. Zelf heeft ze een overeenkomst met AB InBev voor alle evenementen op het bekende Leuvense plein. De vzw trok zich terug als intermediërende partij en maakte haar bekommernissen over aan het Leuvense stadsbestuur.

Dat wou zich naar eigen zeggen niet moeien in het conflict maar koos er wel voor de vzw Oude Markt te steunen en in te gaan op haar vraag om tijdens de editie 2015 de terrasvergunningen op de Oude Markt niet in te trekken, zoals de voorbije jaren steeds het geval was. Dat had tot gevolg dat er geen plaats was voor de klassieke tapeilanden aan de rand van het plein, waardoor Alken-Maes weliswaar biersponsor zou zijn van Marktrock maar op de Oude Markt geen bier zou kunnen schenken, tenzij in de cafés die klant zijn bij Alken-Maes.

"Subjectieve overwegingen"

Vanavond laat de bierbrouwer weten dat ze afziet van de samenwerking met LIVE Entertainment voor Marktrock Leuven. "Er is afgelopen tijd wat opschudding ontstaan over de samenwerking tussen Marktrock-organisator LIVE Entertainment en Alken-Maes", klinkt het in het persbericht. "Recent lieten de organisatoren aan Alken-Maes weten dat het door de recente omstandigheden zeer moeilijk zou worden om Marktrock Leuven nog te organiseren. Alken-Maes heeft dan ook in overleg met de organisatoren, en in de beste verstandhouding, aangegeven bereid te zijn om de samenwerking rond Marktrock Leuven stop te zetten indien dat de kansen op het voortbestaan van het festival zou garanderen."

"We zouden het jammer vinden als we niet aanwezig kunnen zijn op dit festival, temeer de brouwerij de afgelopen jaren een stevige expertise en reputatie heeft opgebouwd in de muziek- en festivalwereld, maar we begrijpen dat de organisatoren rekening moeten houden met meer subjectieve overwegingen en gevoelens", gaat Alken-Maes verder. "Het allerbelangrijkste voor ons is dat de Leuvenaars kunnen genieten van een leuk en gezellig festival op een unieke locatie. Het afdwingen van een bestaande commerciële overeenkomst, of de verkoop van een zeker volume bier, is daar voor ons ondergeschikt aan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234