Maandag 16/05/2022

HemelpostBrief

Mark Coenen wuift Terry Jones uit: ‘Men zal je herinneren als iemand die heel erg goed stond in vrouwenkleren’

null Beeld Bob Van Mol/Penelope Deltour
Beeld Bob Van Mol/Penelope Deltour

In Hemelpost zeggen Bekende Vlamingen vaarwel tegen wie in 2020 is komen te gaan. De Morgen-columnist Mark Coenen schrijft hier een brief aan de Britse komiek en acteur Terry Jones, overleden op 21 januari.

Mark Coenen

Beste Terry,

Ik herinner mij de uitreiking van de Bafta Awards, voorjaar 2016. Je beste vriend Michael Palin mag er een uitreiken aan iemand die al zijn hele leven zijn beste vriend is: jij dus. “I could not be happier”, zegt Palin, als hij je liefdevol omhelst. Je was aan de hand van je zoon Bill het podium opgestapt en keek wat onwennig uit je ogen. Je kreeg nauwelijks nog iets gezegd.

Het jaar daarvoor was er frontotemporale dementie bij je vastgesteld, die je gedrag en spraak hadden aangetast. Van die erudiete, aimabele, grappige Jones bleef maar een schim over: jouw teloorgang was tragisch en wreed. Je hele leven had je gewoond en gespeeld en gewerkt met en in de Engelse taal en nu kreeg je plots geen gebenedijd woord meer bij elkaar gefezeld.

Toen je de diagnose kreeg, ging je er verbazingwekkend cool mee om. Je vertelde het aan iedereen: “Ik heb dementie, mijn frontale lob heeft de benen genomen.” “De ziekte vermindert misschien het gevoel van gêne bij een mens, maar Terry heeft nooit veel gêne gehad”, voegde Palin er nog aan toe.

Jullie kenden elkaar van in de jaren zestig. Ook toen al waren jullie bezig met comedy: in 1964 gingen jullie met het Oxford Circus-gezelschap naar Edinburgh, om daar op het beroemde festival op te treden. Je ontmoette er Graham Chapman, Eric Idle en de populierlange John Cleese. History in the making.

Waren de Beatles de Fab Four van de jaren zestig, Monty Python, gesticht in 1969, waren de Funny Six: na dat zootje ongeregeld kwam er nooit nog een gezelschap dat absurdisme, collectieve waanzin en delirische onaangepastheid met grensverleggende humor wist te combineren .

Dat kostte in het begin best wat moeite: het mag een wonder heten dat de eerste reeks van Monty Python werd gemaakt, laat staan dat ze werd uitgezonden. En zoals zo dikwijls werden jullie gered door het publiek dat jullie adoreerde, terwijl de bazen in de coulissen stonden te sissen.

Monty Python vond ook een tv-format uit waarbij alles met alles te maken had en de sketches naadloos in surrealistische tekenfilmpjes van Terry Gilliam overliepen: een bad vol grappen en grollen en groteske luim. Dat was jouw verdienste, beste Terry. Je was misschien niet de meest geprofileerde van de bende, maar wel de belangrijkste.

Je was ongelooflijk veelzijdig: acteur, schrijver, regisseur en historicus, die na Monty Python van het ene filmproject naar het andere kinderboek sprong. Een spreidstand die je moeiteloos afging.

Je kon ongeveer alles: sprookjes schrijven, gedegen historisch onderzoek voeren, documentaires over de verborgen geschiedenis van Egypte, van Rome en die van de seksualiteit – die laatste vond ik het grappigst, wat had je gedacht.

Je was er trotser op dan op je Python-werk, al zullen de meesten je blijven herinneren als iemand die verbazingwekkend goed stond in vrouwenkleren. En die het wereldrecord projectielkotsen verbeterde in The Meaning of Life. Het zij zo.

Hij was een fantastische vriend, zei je ontroerde vriend Palin bij je dood. “Ik ben blij dat ik hem zestig jaar heb mogen kennen. Langer dan mijn eigen vrouw. Ik heb zoveel goede herinneringen aan hem. Maar ik mis het dat ik nooit meer zijn hand zal kunnen vasthouden. Ik mis hem heel hard.”

Beste Terry, ik heb nooit je hand mogen vasthouden maar ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg: we ­missen je heel hard.

Al vond ik die vrouwenkleren er toch altijd een beetje over.

(Hemelpost, naar een idee van HP/De Tijd)

Terry Jones van Monty Python. 'Na dat zootje ongeregeld kwam er nooit nog een gezelschap dat absurdisme, collectieve waanzin en delirische onaangepastheid met grensverleggende humor wist te combineren.' Beeld Penelope Deltour
Terry Jones van Monty Python. 'Na dat zootje ongeregeld kwam er nooit nog een gezelschap dat absurdisme, collectieve waanzin en delirische onaangepastheid met grensverleggende humor wist te combineren.'Beeld Penelope Deltour
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234