Dinsdag 31/01/2023

InterviewMarie en Gert Verhulst

Marie & Gert Verhulst: ‘Heel de familie lacht met Viktor, niet alleen papa’

null Beeld Guy Kokken
Beeld Guy Kokken

Waar en wanneer laat Gert Verhulst (52) de hond uit? Hoe goed zorgt nieuw baasje Marie Verhulst (25) voor Samson? Zijn Marie en haar broer Viktor écht kat en hond? Voor al wie zich zulke vragen stelt, is er heden De Verhulstjes, het weldoordachte antwoord van VIER op het tv-succes van de Planckaert-clan. De parallellen zijn opvallend: ‘We maken ons zorgen: is dit wel interessant voor de kijker? Er gebeurde soms helemaal niks.’

Vincent Van Peer

Als de vleesgeworden hockeykraagjes uit Latem leven al een realityprogramma verdienen, dan mag het een klein wonder heten dat de familie Verhulst nu pas als dusdanig op tv verschijnt. Alleen het verkleinwoord uit de titel oogt vreemd, zeker omdat Gert en Viktor geen kneusjes zijn, en Marie tijdens Boxing Stars toch maar mooi Natalia én Hilde De Baerdemaeker tegen de mat mepte.

Marie Verhulst: “Wij hebben al jaren een WhatsApp-groepje met die naam. De Verhulstjes zal daarvan komen.”

Gert Verhulst: “En ik heb een gouden regel: kies altijd voor een zo simpel mogelijke titel.”

Marie: “Nu ik erover nadenk: jij bent altijd ‘Gertje’ geweest, hè? Terwijl ‘Marieke’ toch minder goed klinkt.”

Wat mogen we verwachten van De Verhulstjes?

Marie: “Dat we het niet weten. We hebben alleszins geen concept nagestreefd.”

Gert: “Het is ‘Het leven zoals het is: bij ons thuis’. Wij nemen elke week met de redactie door wat er op de planning staat, en laten hen beslissen wat ze leuk vinden om te filmen. Er zijn nu drie afleveringen klaar.”

Wat krijgen we te zien?

Gert: “Bitter weinig (lacht). Soms maakten we ons zorgen: is dit wel interessant voor de kijker? Er gebeurde soms helemaal niks. Wat mij betreft, is het plasprobleem van mijn hond Marcel het graafste wat er te zien is. Maar dan keek ik naar andere realityreeksen: daar gebeurde nog minder! Dat stelde me enigszins gerust. Er mág zelfs niet te veel gebeuren. Ik denk dat mensen gewoon graag kijken naar de banaliteiten van het leven. Triviale, herkenbare dingen. Wat eet iemand, hoe wordt-ie wakker, wat heeft-ie aan? Vanaf het moment dat je te veel begint te verzinnen – ‘Zullen we met z’n allen eens gaan windsurfen?’ – wijk je af van het concept. Laat het leven maar gewoon zijn wat het is.”

Zijn er misverstanden die jullie met De Verhulstjes uit de wereld willen helpen?

Gert: “Helemaal niet. Ik kom nu 34 jaar op tv. Toen ik op mijn 18de omroeper werd, was het heel logisch dat je je privéleven voor jezelf hield. Iemand die met zijn huis in Story of Dag Allemaal stond, was toen hoogst uitzonderlijk. Maar ik heb gemerkt: als je iets angstvallig afschermt, dan schept dat bij de mensen het gevoel dat je geheimen meedraagt. Daarom dacht ik na al die jaren – en ook omdat Viktors vlog tijdens de eerste lockdown al een grote inkijk in ons leven had gegeven: nu moet iedereen maar eens zien hoe we leven. En met welke auto ik rijd, als dat dan zo interessant is. Die beslissing was een bevrijding.”

Wat had je gezegd als iemand jou twintig jaar geleden om een docusoap had gevraagd?

Gert: “‘Gij vangt, ik doe dat nóóit.’ Maar bon, ik word op die boot (voor ‘Gert Late Night’, red.) ook van ’s morgens tot ’s avonds gefilmd. Als ik daar uit bed kom, kom ik écht uit bed. Dat had ik tien jaar geleden ook niet gewild: niet gemaquilleerd en in mijn pyjama op tv komen.”

De gespecialiseerde pers heeft zich altijd in jouw leven geïnteresseerd.

Gert: “Ook omdat ik een nogal, euh, bijzondere levensloop heb gehad: op zijn minst een beetje grappig te noemen, en soms merkwaardig. Nu ben ik ontlast: ‘Laat het vallen, Gert.’”

IN DE KUT

De relatiestatus van Samson stond het afgelopen jaar op ‘ingewikkeld’. Hij zat bij iemand nieuw, maar had nog geen afscheid kunnen nemen van zijn vorige baasje. Kan hij daarmee om?

Gert: “Het beestje heeft niet veel keuze. (Zucht) Ik zeg altijd: mijn afscheid sleept langer aan dan dat van Nicole & Hugo.”

Marie: “Samson moet het even met ons tweeën zien te rooien. Nu goed, dubbele cadeautjes met zijn verjaardag en met Kerstmis, die laat hij zich welgevallen.”

Gert: “Raar: normaal gezien vond mijn laatste show afgelopen Pasen plaats.”

Marie: “Op 19 april.”

Gert: “In het beste geval zullen we één jaar later afsluiten, maar ik kan niet zeggen dat ik hoopvol ben.”

Marie, kun jij terugblikken op een geslaagd eerste jaar als Samson-baasje?

Marie: “Natuurlijk had ik het mij anders voorgesteld, met veel optredens, maar we hebben niet stilgezeten. We hebben een Samson-plaat ingezongen en een Ketnet-reeks gemaakt van maar liefst 109 afleveringen. Tussendoor heb ik dankbaar gebruikgemaakt van de extra tijd om zanglessen te volgen.”

Gert Verhulst: ‘Nu moet iedereen maar eens zien hoe we leven. En met welke auto ik rijd, als dat dan zo interessant is.’ Beeld SBS
Gert Verhulst: ‘Nu moet iedereen maar eens zien hoe we leven. En met welke auto ik rijd, als dat dan zo interessant is.’Beeld SBS

Was het zo erg gesteld met je zangtalent?

Marie: “Ik ben geen zangeres, hè. Toen mijn vader begon, was hij ook geen zanger. (Tot Gert) Maar op dertig jaar ben jij enorm gegroeid, en nu ben je er wel één.”

Gert (grimast): “Een prachtige chansonnier.”

Marie: “Ongelooflijk, ja. Maar ík moest wel in de schoenen stappen van iemand die dertig jaar de tijd heeft gehad om te groeien, en ik wilde niet onderdoen.”

Waar waren jullie toen je papa zei dat hij graag had dat jij zijn rol zou overnemen?

Marie: “In een cocktailbar. Al hadden de drankjes daar hopelijk niks mee te maken. Viktor en Ellen (Callebout, Gerts echtgenote, red.) waren er ook bij. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte en begon te lachen. Ik weet nog dat jij dat oprecht érg vond.

“Ik heb niet meteen toegezegd. Ik wilde niet na één maand zeggen: ‘Laat maar’, dus heb ik er goed over nagedacht.”

Gert: “Dat is ook de reden waarom ik Marie de perfecte opvolger vond. Ik wilde iemand die het met hart en ziel zou doen, en ik wist dat Marie die zekerheid kon bieden. Met haar zouden we op lange termijn safe zitten.

“Natuurlijk meende ik ook dat ze dat goed ging doen. Ik vind het heel belangrijk dat ze met Samson opgegroeid is, dat hij in haar genen zit.”

Marie: “Om dit te doen, moet je een oprechte liefde voor Samson hebben. Ik zie die hond graag.”

Gert: “Kinderen vinden alles wat hun ouders doen verschrikkelijk – zeker als ze puber zijn – maar ik heb het geluk gehad dat Viktor en Marie altijd de grootste Samson & Gert-fans zijn geweest. Viktor schrijft veel van de scenariootjes van de nieuwe afleveringen, en ik merk: alles klópt. Hij is zo doordrongen van Samson & Gert, dat hij perfect weet welke figuur wat hoort te zeggen. Dat lijkt voor een buitenstaander simpeler dan het is.”

Heeft het concept Samson & Viktor ooit op tafel gelegen?

Gert: “Nee, dat is ook niet de ambitie van Viktor.”

Marie: “Samson & Viktor bekt ook minder goed (lacht).”

Viktor en jij kwamen niet altijd goed overeen.

Gert (zucht): “Ze maakten ruzie over álles.”

Marie: “Over wie met welk speelgoed mocht spelen, over de porties die we op ons bord kregen, over wie in de auto voorin mocht zitten...”

Gert: “Dat laatste is altijd een heet hangijzer geweest, zeker omdat de regels – ieder om de beurt – niet precies genoeg waren. Want wat als je stopt aan een tankstation: telt dat dan als een afgesloten rit? Uren en úren werd daarover gediscussieerd. Om zot van te worden.

“Die rivaliteit heeft geduurd vanaf het moment dat ze konden spreken tot... jullie 12de?”

Marie: “Nee! Pas toen we allebei zijn gaan alleenwonen, is onze verhouding 180 graden gedraaid en zijn we beste vrienden geworden.”

Marie Verhulst: ‘Mensen verwachten spectaculaire verhalen over ons, maar die zijn er niet. Als we naar onszelf kijken, denken we vooral: zijn wij wel interessant?’ Beeld Guy Kokken
Marie Verhulst: ‘Mensen verwachten spectaculaire verhalen over ons, maar die zijn er niet. Als we naar onszelf kijken, denken we vooral: zijn wij wel interessant?’Beeld Guy Kokken

In De slimste mens maakt Gert graag mopjes ten koste van Viktor, maar nooit ten koste van jou.

Gert: “Ik denk dat hij een makkelijker slachtoffer is. Hij trekt dat aan (lacht).”

Marie: “Heel de familie lacht met ’m, niet alleen papa.”

Gert: “Ik zeg niet dat Marie het niet kan, maar Viktor kan zichzelf héél goed relativeren. Je zult dat ook zien in De Verhulstjes: ‘op Viktor zijn kap zitten’ is een centraal thema. Maar altijd op een leuke manier, met veel liefde.”

Marie: “Dat is onze manier van elkaar graag zien: veel plagen.”

Gert, stond jij altijd op de set bij de opnames van Samson & Marie?

Gert: “Niet één keer. Je moet niet als een moederkloek over je kind waken als het eindelijk het huis uit is. Maar ik ben tevreden over alles wat ik gezien heb. Voor de duidelijkheid: dat zijn niet álle afleveringen.”

Marie: “Ik heb die ook niet allemaal gezien (lachje).”

Gert: “We leven in een andere tijd. Alles moet sneller, korter en met lagere budgetten. Afleveringen van 25 minuten met veel decors en personages zijn iets van vroeger.

“Ik vind de nieuwe reeks een succes. Ze is druk bekeken op Ketnet – ze zijn telkens goed voor een piekje in de kijkcijfers. De trein is weer vertrokken, denk ik.”

Marie, heb jij ter inspiratie naar vroege Samson-afleveringen van je papa gekeken?

Marie: “Ik heb ze állemaal gezien. Meer dan achthonderd. We waren bezig met de voorbereiding van de afscheidsshows en ik was regieassistente. Het was mijn taak om beelden van oude afleveringen te kiezen, en dat kwam goed uit. Niemand wist toen dat ik het nieuwe baasje werd: ik kon zonder argwaan te wekken mijn research doen.”

Wat viel je op?

Marie: “Ik vond de reeks fantastisch, vanaf het prille begin. De eerste aflevering waarin Meneer De Burgemeester voorkomt, bijvoorbeeld, en Joop Mengelmoes (gespeeld door Stef Bos, red.) schoenen poetst: top!”

Gert: “Jij kijkt daar waarschijnlijk met een ander oog naar.”

Marie: “Nee, ik heb luidop moeten lachen!”

Gert: “Van miserie? Als ik die afleveringen zie, denk ik: het is wat het is.

“Toen Ketnet oude afleveringen uitzond, bleef ik bij het zappen soms hangen. Vaak kon ik mij níks meer herinneren van die opnames. Nu goed, ik zag mezelf lopen, dus het bewijs dat ik erbij was, was redelijk onomstotelijk.”

Denk je dat je die hond ooit zult missen?

Gert: “Nee. Op een bepaald moment maak je een klik en dan is die periode afgesloten. We hebben nog een 45-tal shows te gaan (die allemaal door de coronacrisis zijn uitgesteld, red.).”

Er is geen melancholicus aan jou verloren gegaan?

Gert: “Toch wel. Ik blik met ongelooflijk veel trots en plezier terug op Samson & Gert. Maar gedaan is gedaan. Je zult mij niet kunnen betrappen op een comeback binnen tien of vijftien jaar.”

In De ideale wereld werd Samson & Marie gretig geïmiteerd, met Sarah Vandeursen als psychotisch hondenbaasje. Kunnen jullie de humor smaken?

Gert: “Hi-la-risch. Ik heb al in mijn broek gepist van het lachen.”

Marie: “Ik kreeg een berichtje van iemand die me verzekerde: ‘Als er een parodie gemaakt wordt, dan heb je het gemaakt.’”

Wat vond jij?

Marie (lachje): “Het is moeilijk om daarover te oordelen als je er zelf in figureert, maar mensen in mijn omgeving vinden het goed, dus ik geloof hen.”

Gert, jij hebt er altijd over gewaakt om Samson & Gert níét in het belachelijke te trekken.

Gert: “De personages bleven wie ze waren, we hebben hen nooit verloochend. Af en toe stopten we een dubbele bodem in de scenario’s, maar zelfs dan was het braaf. Alleen tijdens de shows is er weleens een ontsporinkje gebeurd...”

Vertel.

Gert (lachje): “Ooit heeft Danny Verbiest (de eerste stem van Samson en medeoprichter van Studio 100, red.) zich versproken op een manier die níét in het scenario stond. Hij moest aankondigen dat hij in de put zat, maar hij blafte: ‘Waah, Gertje, nu zit ik toch echt wel in de kut!’ Wij schrokken, maar the show must go on. Ik kan me zelfs niet herinneren dat het publiek erop reageerde. Het passeerde. Samson is weer bezig, zullen ze hebben gedacht.”

ZATTE ZATERDAGEN

De geannuleerde afscheidsshows van Samson & Gert zijn symptomatisch voor het rampjaar dat Studio 100 doormaakte. Hoe groot is de schade?

Gert: “Ik kan er moeilijk bedragen opplakken, maar vooral de parken hebben afgezien. In De Panne zullen we tussen een half miljoen en een miljoen bezoekers gemist hebben. Maal de inkomprijs (38,50 euro voor volwassenen, red.): reken maar uit. Dat is een ramp.”

Ludwig Verduyn, die elk jaar een lijst maakt van de rijkste Belgen, zei bij de voorstelling van zijn boek dat Hans Bourlon, die andere baas van Studio 100, zich zorgen zou moeten maken over zijn fortuin. Staat het bedrijf er zo slecht voor?

Gert: “Wij klagen niet. We zijn een sterk bedrijf dat dit jaar wel zal overleven. Heb daarentegen nu maar eens je laatste centen in een café gestoken.”

Laat je er je slaap voor?

Gert: “Nee. Ik ben een pragmatisch mens. Je kunt je daar druk in maken, maar heeft dat zin?”

Wat was op zakelijk vlak het moeilijkste moment van het voorbije jaar?

Gert: “Mensen ontslaan is een bittere pil. Maar je doet dat om de mensen die overblijven veilig te stellen. (Stil) Als verantwoordelijk zaakvoerder die zijn bedrijf gezond wil houden, moet je soms beslissingen nemen die niet leuk zijn.”

In de zomer maakte Hans Bourlon zich boos over de coronamaatregelen. Achteraf gaf hij zijn ongelijk toe. Hoe dacht jij erover?

Gert: “Hans was eigenlijk altijd iets positiever: ‘Binnen een maand spelen we terug!’ Ik hoopte daar ook op, maar zag het nooit rooskleurig in.

“Op een gegeven moment konden we op 3 november de afscheidsshows hervatten. We hadden alle tickets omgeboekt, waren beginnen te repeteren, en twee weken voor de eerste show moest alles weer dicht.

“Als ik het egoïstisch bekijk, zou ik het liefst een zware lockdown inlassen – voor ons verandert dat toch niks. Ik denk ook oprecht dat dat voor iedereen beter zou zijn. Liever een korte, hevige periode, dan een lange trektocht richting nergens. Ik heb het gevoel dat alles nu nét niet streng genoeg is.”

Jouw broer heeft covid gehad.

Gert: “Hij heeft een week in de kliniek gelegen. Hij was sowieso kwetsbaar, als astmapatiënt. Het is nooit levensbedreigend geweest, maar hij heeft er toch nog lang last van gehad. Een trap oplopen was vermoeiend. Nu, acht maanden later, is hij er wel van verlost.

Marie Verhulst: ‘Mijn papa kan alles. Schrijven, liedjes verzinnen, acteren... Hij is de allerbeste.’ Beeld Guy Kokken
Marie Verhulst: ‘Mijn papa kan alles. Schrijven, liedjes verzinnen, acteren... Hij is de allerbeste.’Beeld Guy Kokken

Staan jullie op de eerste rij als de vaccins worden uitgedeeld?

Marie: “Eerder op de laatste, als 25-jarige (lachje).”

Gert: “Als oude zak zal ik iets eerder aan bod komen, en natúúrlijk wil ik dat vaccin. Het is de enige uitweg. Als mensen pertinent weigeren, zullen zij de gevolgen moeten dragen. Als je op restaurant wilt gaan, mag je toch éérst gevaccineerd worden? Zoniet, dan blijf je maar verplicht thuis. Ik vind dat niet zo’n dwaas idee.”

Marie: “Dat vaccin is gemaakt door mensen die er iets van kennen. Ik vertrouw het.”

Gert: “Misschien groeien er over vijf jaar wel horens op onze kop, maar dat zien we dan wel weer.”

Wat is het eerste wat je zult doen?

Gert: “Op café gaan en een frisse Hoegaarden van ’t vat bestellen.”

Is er ten huize Verhulst méér alcohol gedronken tijdens de lockdowns?

Gert: “Móéten we het daarover hebben? (lachje) Tijdens de eerste lockdown is er stevig gedronken. De verveling sloeg toe, en wat doe je dan? Toen Gert Late Night begon, hebben we besloten om niet meer te drinken tijdens de week. Die eindigde voor ons wel op donderdag.”

Marie (mijmert: “De zaterdagen waren heel plezierig.”

Gert: “Ik denk dat het een nationaal fenomeen was. Kim Van Oncen (bekend van de Eén-serie ‘Dertigers’, red.) heeft een Delhaize en zij zei: ‘Wat er bij ons wordt buiten gezeuld aan drank, is buiten proportie.’”

‘Ik heb mijn vader onwaarschijnlijk hard zien werken, en ik heb dat altijd bewonderd.’ Beeld Guy Kokken
‘Ik heb mijn vader onwaarschijnlijk hard zien werken, en ik heb dat altijd bewonderd.’Beeld Guy Kokken

‘Waarom werkt Gert Verhulst nog zo hard?’ vroeg Kamal Kharmach zich af. ‘Hij is toch rijk genoeg? Ik word al moe van naar hem te kijken.’

Gert: “Eigenlijk werk ik helemaal niet zo hard. Ik weet niet waar dat idee vandaan komt.”

Marie: “Omdat letterlijk alles wat jij doet op tv te zien is!”

Gert: “Ik doe twee keer per jaar zes weken Gert Late Night. Dat is intensief, maar daar kruipt voor mij weinig voorbereiding in. Verder doe ik Dancing with the Stars, wat zwaar is als je moet dansen, maar een eitje als je moet presenteren (lachje). En De Verhulstjes is er ook maar op de achtergrond.

“Wat moet ik ook doen hele dagen? Wachten tot ze mij komen halen? Het is niet omdat je niet móét werken, dat je niet moet werken. Het gaat mij niet om geld te verdienen, maar om me nuttig te voelen. Als je na een dag hard werken in je bed kruipt, heb je meer voldoening dan wanneer je een dag in de zetel hebt gelegen. Dat verandert niet wanneer je iets hebt bereikt. Ik werk trouwens véél minder hard dan tien, twintig jaar geleden. Het tempo toen was onmenselijk, dat wens ik niemand toe. Nu heb ik de goede balans gevonden.”

Wie van jullie werkt het hardst?

Gert: “Van zodra alles weer opgestart is: Marie.”

Marie: “Ik hoop het! (Enthousiast) Ik werk héél graag. Oei, je kijkt bedenkelijk. Jij niet dan?”

Jawel, maar het is niet waar ik nu het méést naar snak.

Marie: “Ik wel. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Verder héb ik geen interesses. Werken is het belangrijkst, en ik heb het geluk dat ik ervoor betaald word.”

Gert: “Als jij niet werkt, val jij in een gat, hè?”

Marie: “Momenteel is het soms een probleem. Zoals zoveel mensen heb ik mijn huis opgeruimd en dingen in de muur gevezen, en af en toe mocht ik eens een liedje gaan zingen op de radio. Ik zit dus nog niet zo lang stil, maar toch voel ik de onrust alweer opborrelen.”

Gert Late Night is ondertussen vaste prik. Ik stel vast: de Gert Verhulst- renaissance in de nasleep van De slimste mens blijft maar duren.

Gert: “Er zit alleszins geen strategie achter. Het was een aaneenschakeling van toevalligheden, die inderdaad met De slimste mens is begonnen. Maar voor hetzelfde geld was Gert Late Night een flop geweest en was je al van mij af.”

Heb je stiekem een vreugdedansje gedaan toen Vandaag met Danira de handdoek in de ring gooide?

Gert: “Helemaal niet. Ik had ook niet het gevoel dat wij concurrenten waren. Ik vind het zelfs jámmer dat Danira ermee stopt: Viktor, Marie en ik kennen haar goed. Ik vond dat programma zeker niet slecht.”

EXTRA KAAS

De naam Verhulst is synoniem geworden met rijkdom. Hoe belangrijk is dat?

Marie: “Voor mij moet het geld niet rollen, ik spaar liever. Ik denk dat wij daar allemaal vrij rustig in zijn.”

Gert: “Dat valt inderdaad goed mee.”

Hoeveel zakgeld kregen jij en Viktor?

Gert: “Ze hebben nooit zakgeld gekregen.”

Marie: “Als we iets wilden, moesten we ervoor werken.”

Gert: “Kleren en eten kregen jullie wel, hè. Maar jullie hebben nooit extravagante wensen gehad, moet ik toegeven.”

Marie: “We zijn heel saai. Mensen verwachten spectaculaire verhalen over ons, maar die zijn er niet. Als we naar onszelf kijken, denken we vooral: zijn wij wel interessant?”

Viktor kluste bij op de klachtendienst van Plopsaland en als verkoper van merchandising bij shows van Studio 100.

Gert: “Hij werkte ook nog in de pizzastand, maar dat was geen lang leven beschoren.”

Marie: “Nee, hij gooide altijd extra kaas op de pizza’s, omdat híj dat lekker vond.”

Gert: “Onze food cost schoot de hoogte in (lacht).”

Marie: “Ik heb ook in een restaurant gewerkt, en daar moest ik het eten van de borden schrapen alvorens ze naar de afwas te brengen.”

Gert: “Een stap lager dan afwasser?”

Marie: “Helaas, ik heb het nooit tot afwasser geschopt.

“Bij Studio 100 heb ik gewerkt als regieassistente, maar dat klinkt chiquer dan het is: koffie halen, scenario’s printen en in mapjes steken... Mijn eerste échte job was Ghost Rockers.”

Je moest toen auditie doen voor je papa.

Marie: “Alleen bij de voorlaatste ronde. Toen scrolde hij wat op zijn gsm.”

Gert: “Ik heb de beslissing overgelaten aan Anja, onze CEO.”

Gert geeft naar verluidt niet makkelijk complimentjes. Wanneer kreeg je er voor het laatst één?

Marie: “Toen ik aangekondigd werd als het nieuwe baasje van Samson, knikte hij achteraf: ‘Het was goed, hè?’ Dan weet ik dat hij het oprecht héél goed vond.

“Ik ben niet iemand die voortdurend lof nodig heeft. Ik weet dat mijn papa het goed vindt. En als dat niet zo is, dan zal ik het wel horen.”

Als er één ding is dat je van je papa hebt geleerd, wat is het dan?

Marie (meteen): “Hard werken. Ik heb mijn vader onwaarschijnlijk hard zien werken, en ik heb dat altijd bewonderd. Misschien dat ik daarom een enorme drive heb: ik heb nooit iets anders gezien.”

Was dat die periode van ‘onmenselijk’ hard werken?

Gert: “Wellicht. Die duurde van mijn 20ste tot mijn 40ste. Maar ik heb dat altijd met plezier gedaan.”

Marie gaat nu hetzelfde pad op. Maak je je daar zorgen over?

Gert: “Die keuze maak je zelf. Als die drive in jou zit, kun je die moeilijk tegenhouden. Bij de start van Studio 100 maakten we 140 Samson & Gert-afleveringen per jaar, plus de kerstshows. In de zomer schuimden we twee maanden lang de parken af, met zes shows per dag. Ondertussen schreef ik Plop-verhaaltjes en musicals. Als ik dat allemaal optel, denk ik: hoe kan dat? Maar een gedreven jonge mens die vooruit wil in het leven, stelt zich daar geen vragen bij.”

Marie: “Ik weet dat het moeilijk is om dat ooit te evenaren. Zoals papa zegt: het was bijna onmenselijk. Plus, hij kan alles. Schrijven, liedjes verzinnen, acteren... Bij mij levert Viktor de dialogen. Ik heb het idee dat ik nog nooit écht hard gewerkt heb – ook al filmden wij met Ghost Rockers vijf dagen per week en traden we op in het weekend – omdat híj mijn voorbeeld is.”

Ooit stond in koeien van letters in Humo: ‘Ik weet het, ik zal nooit een man vinden die aan mijn vader kan tippen.’

Marie (lacht): “Mijn papa is de allerbeste!”

Gert: “Nu hoort ge het eens van een ander.”

Marie: “Maar mijne Jef is gelukkig ook niet slecht, hoor.”

De initiële ambitie van je papa was: beroemd worden. Wat is de jouwe?

Marie: “Ik was oké met een job achter de schermen. Ik ben zelfs een beetje te verlegen om bekend te zijn: als iemand mij om een foto vraagt, begin ik te blozen. Maar ik doe de job gewoon te graag.”

Gert, ik heb jou wel vaker een traan zien wegpinken op tv. Wanneer hebben jouw kinderen jou het laatst tot tranen toe bewogen?

Gert: “Privé overkomt dat me niet vaak.”

Marie: “Hij weent alleen bij The Sound of Music.”

Gert: “Op meerdere momenten. Het begint al als Maria op haar berg staat. Maar vooral bij ‘My Favorite Things’, één van de mooiste liedjes ooit gemaakt. Dat is mijn homokantje, waarvoor ik me niet eens wens te verontschuldigen.”

Wat wensen jullie elkaar toe voor 2021?

Gert: “Speciaal voor Marie: dat ze terug kan werken, werken, werken.”

Marie: “Yes!”

De Verhulstjes, VIER, donderdag, 20.35 uur

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234