Zaterdag 19/10/2019

Televisie

Maggie De Block in 'Het Huis': "Macht doet vieze dingen met mensen"

Maggie De Block in 'het Huis' op één. Beeld één

Vanavond was minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block te gast in 'Het Huis' op één. Ze vertelde er over haar leven, over haar plaats in de politiek, over macht, maar ook over haar huwelijk en over haar overleden vader. De opmerkelijkste fragmenten uit het programma op een rij.

"Eerste minister, niet mijn droomjob"

In een één-op-één-gesprek vraagt gastheer Eric Goens Maggie naar haar huidige functie als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en peilt daarbij naar de wil om ooit 'door te stoten' tot eerste minister van het land. Daarover kan De Block duidelijk zijn: "Dit is mijn droomdepartement, en ça suffit."

Maar wat mochten ze haar toch vragen om het te worden? "Ze zullen het mij niet vragen. Ik kan daar op voorhand ook niet ja of nee op zeggen. Maar het lijkt me niet het werk van mijn dromen."

"Macht kan vieze dingen doen met mensen"

In een ander fragment bewondert De Block de rijkgevulde boekenkast van 'Het Huis'. Er staan boeken van Wilfried Martens, Hugo de Ridder, Hillary Clinton, etc. Het boek van de Ridder prijkt ook in de boekenkast van de minister van Sociale Zaken zelf. "Ik zou het graag nog eens herlezen", zegt ze. "Kijken wat er veranderd is van vroeger tegenover nu."

Of de achterkamers waar de Ridder het over heeft inmiddels al uit de politiek verdwenen zijn? Dat kan De Block ten sterkste betwijfelen: "Ik denk dat die achterkamers nog wel redelijk overeind gebleven zijn", zegt ze smalend.

Hetzefde lijkt te gelden voor het macho-gehalte in de politiek. "Politiek trekt mensen aan die graag macht hebben", bedenkt De Block. "Macht kan vieze dingen doen met mensen", beaamt ze de stelling van Goens. "Ik denk dat sommigen moeten afkicken van macht. Maar ik tracht daar niet in te lopen."

"Je moet leren zwijgen"

Ook het boek van De Block zelf kreeg een plaatsje in Goens' boekenkast. Op de achterkant staat te lezen 'De persoon die ik aan de buitenwereld laat zien, klopt helemaal met wie ik ben'. Of dat wel echt zo is, vraagt Goens: "Zegt Maggie altijd wat ze denkt?" Die stelling lijkt inderdaad enigszins een overstatement. "In de politiek moet je leren praten, maar ook leren zwijgen", lacht de minister.

"De dood van mijn vader was een schok"

Op achtjarige leeftijd verloor de politica haar vader. Samen met een buurman werd hij aangereden op door een vrachtwagen op weg naar zijn werk. "Ze waren zoals dat heet niet in fout, maar beiden wel op slag dood", zegt De Block over het ongeval.

Hoe dat als kind van zeven à acht jaar bij haar binnenkwam? "Als een schok, denk ik. Ik herinner me die dag alleszins nog heel erg goed."

Omdat De Block thuis de oudste was, en haar moeder al enkele maanden ver stond in een nieuwe zwangerschap, werd de jonge Maggie vooral op het hart gedrukt dat ze 'haar moeder moest helpen' en heel 'flink moest zijn'. En dat is precies wat de politica gedaan heeft. Ook gedurende de 45 jaren die daar nog op volgden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234