Dinsdag 23/04/2019

Graphic novel

Maarten De Saeger over zijn graphic novel 'De zwerver': "Ik hou van personages die liegen"

Beeld uit 'De zwerver' van Maarten De Saeger. Beeld rv Maarten De Saeger

Hannes, Ines en een vreemde manipulatieve clochard. Voor De zwerver, zijn tweede graphic novel, tapt Maarten De Saeger uit zijn eigen leven: de liefde en – vooral – het zwarte gat nadien. “De autobiografische elementen zijn geserveerd met een fictief sausje.”

Glashard liegen. In De Saegers debuut uit 2015 was dat al het centrale thema. Zijn hoofdpersonage Arnon zette toen zelfs zijn eigen begrafenis in scène, overliep daarbij zijn leven, maar deinsde er nergens voor terug zijn toehoorders wat op de mouw te spelden. Liegen is opnieuw een thema in De zwerver, de tweede graphic novel van de 36-jarige Gentenaar. Een tragikomedie, zoals hij zelf zegt. 

“De personages in De zwerver hebben elk hun eigen doelen, maar slagen er niet altijd in ze te bereiken. Ze verlangen naar iets, maar als die begeerte wordt ingevuld, blijven ze met een leeg gevoel achter. Ik hou wel van personages die liegen of iets beweren om vervolgens het tegendeel te verklaren, enkel en alleen om hun belangen centraal te stellen. Zo werken ze zichzelf tegen en dat heeft vaak een tragikomisch effect, als je er tenminste de humor van kunt inzien.”

Al vanaf de eerste pagina’s werkt De Saeger aan de naderende breuk tussen de twee geliefden. Zij, Ines, is een gewoontedier. Hij, Hannes, is haar tegenpool. Chaotisch, slordig en een man die van dag naar dag fladdert. Wanneer de breuk volgt, lijkt het in eerste instantie Hannes te zijn wiens wereld in elkaar klapt. Ines houdt zich sterk, klampt vast aan haar gewoontes en haalt zelfs een manipulatieve zwerver in huis. Maar schijnt bedriegt, en net de nieuwkomer wordt indirect de spil tussen beiden ex-geliefden.

Autobiografisch?

Enkele herkenbare situaties en anekdotes ten spijt, weigert De Saeger zijn boek als een autobiografie te bestempelen. Integendeel. “Goh, er zitten zeker autobiografische elementen in het boek, maar die zijn wel geserveerd met een fictief sausje erbovenop. Ik zou nooit een gebeurtenis opvoeren die zich letterlijk heeft afgespeeld in het dagelijkse leven. Dat zou enkel voor mezelf interessant zijn omdat ik het zelf beleefd heb en daar heeft een buitenstaander geen boodschap aan. Het is niet altijd even gemakkelijk om dat onderscheid te maken, maar gelukkig ben ik goed omringd met testlezers die erover waken dat alle elementen uit het verhaal binnen een groter plaatje passen.”

Wie bang is voor ellenlange discussies en dialogen tussen beide exen, mag op zijn twee oren slapen: De Saeger is een man van weinig woorden. “Ik hou van korte dialogen omdat het verhaal dan snel vooruitgaat. Dat heeft misschien te maken met het feit dat ik zelf een korte aandachtsspanne heb en dat reflecteert zich op de personages in mijn strips. Bij het schrijven van dialogen probeer ik eerder een bepaalde sfeer te creëren, in plaats van een boodschap mee te geven aan de lezer. Ik vind het belangrijk dat je weet hoe de personages zich voelen en hoe ze zich tegenover elkaar verhouden. Daar speelt de lichaamshouding en het decor een belangrijke rol in.”

Bijklussen in tankstation

Of hij ondertussen al kan leven van zijn strips? “Helaas”, klinkt het. Het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat sinds kort een subsidie voor zijn derde boek goedkeurde, komt ter sprake. “Het geeft beginnende auteurs tijd om voor een bepaalde periode aan een boek te werken, maar daarbuiten moet ik noodgedwongen bijklussen om rond te komen. Ik werk regelmatig als illustrator, maar als dat niet lukt vind je mij terug achter de kassa van een tankstation of een broodjeszaak.”

Cover van 'De zwerver'. Beeld rv Maarten De Saeger

De zwerver verscheen bij Bries, 176 p., 20 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.