Zondag 05/02/2023

BoekenrecensieBoeken

Lynyrd Skynyrd en 1.999 andere bandnamen verklaard

Lynyrd Skynyrd in hun nadagen op de Graspop Metal Meeting vorig jaar in Dessel. Met hun bandnaam namen de leden wraak op een lastige leraar van destijds. Beeld Stefaan Temmerman
Lynyrd Skynyrd in hun nadagen op de Graspop Metal Meeting vorig jaar in Dessel. Met hun bandnaam namen de leden wraak op een lastige leraar van destijds.Beeld Stefaan Temmerman

In het boek The Game of the Name worden tweeduizend bandnamen verklaard, inclusief die van de Duitse indierockgroep Ostzonen­suppen­würfel­machen­krebs.

Peter Van Brummelen

In 2010 overleed in de Verenigde Staten Leonard Skinner. Zijn dood was goed voor internationale aandacht; ook in deze krant kreeg hij een in memoriam. Best bijzonder voor iemand die het in zijn leven niet veel verder had geschopt dan tot turnleraar op een middelbare school. Maar hij vormde wel de inspiratie voor de bandnaam Lynyrd Skynyrd.

Drie van de leden van de in de jaren zeventig populaire southern­rock­groep (vooral bekend van het nummer ‘Sweet Home Alabama’) hadden op hun high school les gehad van Skinner. En dat was geen pretje. Skinner was een autoritair en reactionair type, dat van langharigen niets moest hebben. Met de bandnaam Lynyrd Skynyrd (een alternatieve spelling van Leonard Skinner) werd wraak op hem genomen.

Natuurlijk staat het verhaal van Leonard Skinner en Lynyrd Skynyrd in The Game of the Name, het boek van Aad Knikman en Menno Evers waarin tweeduizend band­namen worden verklaard. In de in 2012 verschenen eerste versie van het boek stonden er nog maar duizend.

Als het aan Menno Evers ligt, verschijnt in de toekomst een nog uitgebreidere editie. “Net als bij die eerste editie gaan we ook nu weer worden aangesproken door mensen die het onterecht vinden dat die en die er niet in staan. Maar zoals we in het voorwoord zeggen: dit is een oneindig verhaal, suggesties zijn welkom.”

Het belangrijkste criterium om in The Game of the Name te worden opgenomen, is dat er een goed verhaal aan een bandnaam zit, zegt Evers, die sinds 2014 op Texel woont, waar hij zijn werkzame leven verdeelt tussen de plaatselijke horeca en de online postzegelhandel. Hij noemt de symfonische­rock­groep Asia. “Je denkt: die zijn vernoemd naar het werelddeel, klaar. Maar nee, de dochter van de Italiaanse horrorfilmregisseur Dario Argento vormde de inspiratie.”

De Italiaanse actrice en zangeres Asia Argento gaf – zonder het zelf te weten – haar naam aan de rockgroep Asia. Beeld AFP
De Italiaanse actrice en zangeres Asia Argento gaf – zonder het zelf te weten – haar naam aan de rockgroep Asia.Beeld AFP

“Een mooie bijkomstigheid is dat diezelfde Asia Argento een van de vrouwen was die het seksuele wangedrag van Harvey Weinstein aan de kaak stelde, waarmee #MeToo werd geboren, en dat ze later zelf beschuldigd werd van het seksuele misbruik van een jonge mannelijke acteur.”

Veel bandnamen zijn ontleend aan boeken en films, zeker in de jaren tachtig pochten new-wave­muzikanten graag met hun belezenheid dan wel kennis van films.

Pink Floyd?

Sommige bandnamen zijn zo ingeburgerd dat je er niet eens over nadenkt waar ze vandaan komen. “Neem Pink Floyd. Zal wel iets met ruimtevaart of zo zijn, dacht ik, het leken me echt van die gasten die van sciencefiction hielden. Maar Pink Floyd is een samentrekking van de namen van twee oude bluesmuzikanten: Pink Anderson en Floyd Council.”

Mooi vindt Menno Evers ook het verhaal achter de bandnaam Prefab Sprout. Een geprefabriceerde spruit? “Het komt voort uit een verkeerd verstane tekst van Nancy Sinatra. In het nummer ‘Jackson’ zong ze: ‘We got married in a fever, hotter than a pepper sprout.’ De Brit Paddy McAloon had dat aanvankelijk verstaan als ‘prefab sprout’ en baseerde daar later de naam van zijn groep op. Ik vind dat heerlijk om te weten.”

Ziekmakende bouillonblokjes

Een tikje nerdy is het allemaal wel, toch? Menno Evers is de eerste om het lachend toe te geven. “Aad zit net als ik in de postzegelhandel en we zijn allebei gek op weetjes, in het bijzonder pop­weetjes. Maar we staan niet alleen in die liefhebberij, blijkt uit de belangstelling voor ons boek. Veel meer dan een naslagwerk is het een bladerboek en het wordt ook wel gebruikt om vragen voor pub­quizzen uit te halen.”

Voor de raarste naam in The Game of the Name moeten we naar Duitsland. Uit Hamburg komt de indie­rock­groep Ostzonen­suppen­würfel­machen­krebs. De naam is gebaseerd op de kop die Bild Zeitung in 1952 plaatste boven een artikel over kanker­veroorzakende bouillon­blokjes uit Oost-Duitsland: ‘Ostzonen-Suppenwürfel bringen Krebs’. En reken maar dat in The Game of the Name het betreffende artikel wordt getoond. Het stuk klopte wel: snel na publicatie werd de verkoop van de DDR-blokjes verboden.

Aad Knikman & Menno Evers, 'The Game of the Name', TXTtxt, 19,95 euro, verkrijgbaar via thegameofthename.nl Beeld RV
Aad Knikman & Menno Evers, 'The Game of the Name', TXTtxt, 19,95 euro, verkrijgbaar via thegameofthename.nlBeeld RV

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234