Zondag 21/04/2019

Gelijk loon

Loonkloof in Britse muziekindustrie choqueert: mannen verdienen een derde meer dan vrouwen

Warner Music UK is het platenlabel van onder meer Muse. Beeld ANP

In het Verenigd Koninkrijk hebben de drie grote platenlabels cijfers over de loonkloof tussen mannen en vrouwen publiek moeten maken. Het gemiddelde verschil bedraagt ruim 33 procent.

De resultaten zijn het gevolg van een nieuwe wet in het Verenigd Koninkrijk. Die verplicht bedrijven met meer dan 250 werknemers om de loonverschillen tussen de verschillende geslachten openbaar te maken. Music Business Worldwide analyseerde die cijfers in een rapport.

33,8 procent is het gemiddelde loonverschil tussen mannen en vrouwen bij de grote platenfirma's Sony, Universal en Warner. Die laatste steekt er bovenuit met maar liefst 49 procent verschil. Het grote verschil zit bovendien niet alleen in de gemiddelde uurlonen, maar ook in de toegekende bonussen. Het gemiddelde uurloon van de mannen ligt bij Warner 49 procent hoger, maar de gemiddelde bonussen liggen - hou je vast - 82 procent hoger bij mannen dan bij hun vrouwelijke collega's. Bij Warner zijn 74 procent van de werknemers mannen, tegenover 26 procent vrouwen.

Ook ticketverkoopgigant Live Nation kampt met een zwaar loonverschil tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers. Vrouwelijke werknemers, die met zo'n 50 procent evenredig zijn vertegenwoordigd, zien maandelijks gemiddeld 46 procent minder loon op hun rekening verschijnen dan hun mannelijke collega's. Daarbovenop krijgen mannen bij Live Nation gemiddeld 88 procent meer bonussen dan vrouwen, in een bedrijf waar vrouwen met 41 procent toch relatief goed zijn vertegenwoordigd in de hogere regionen. 

Daar knelt het schoentje, zo reageren de platenfirma's. 69 procent van de werknemers in het meest verdienende kwart van de drie bedrijven zijn mannen, tegenover 53 procent in het minst verdienende kwart. De grootste verschillen zijn de lonen van de hoogste piefen – waar er dus duidelijk meer mannen zijn – die een veel hoger loon ontvangen dan de andere werknemers. De verschillen liggen gevoelig lager in de lagere regionen. De drie bedrijven reageerden reeds op de schokkende cijfers en lieten verstaan dat ze onaanvaardbaar zijn en dat ze er alles aan zullen doen om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.