Zondag 18/08/2019

Recensie

‘Look At Us Now’ van Magnus: klappen incasseren

Beeld rv / Charlie De Keersmaecker

Voor Magnus de stekker eruit trekt, zorgen Tom Barman en CJ Bolland nog een laatste keer voor kortsluiting.

Barman en Bolland zijn nog van de oude stempel. Ze kakken geen songs aan het tempo dat ze van ondergoed wisselen. “Als je ziet hoe snel en goedkoop dat jong geweld tegenwoordig werkt. Daar kunnen wij veertigers moeilijk tegenop, met onze verwende manier van werken”, lichtte Barman het afscheid toe in Knack Focus.

Het is een spijtige zaak dat Magnus ermee stopt. Zeggen dat het duo de muziekwereld adieu zegt, is echter té voorbarig. Een onvervalste klepper als ‘Summer’s Here’ zal ook na de dood blijven leven. En ‘Singing Man’ en ‘Puppy’ uit hun laatste langspeler Where Neon Goes To Die (uit 2014) zijn songs die tot de eeuwigheid in de oorbuizen zullen kamperen.

“It’s a young man’s game”, zei Tom Barman over de hedendaagse scene, maar dat betekent niet dat Magnus niet langer de vinger aan de pols heeft. Op hun allerlaatste release Look At Us Now fietst de tandem Barman-Bolland gezwinder dan ooit.

Incasseren

Look At Us Now telt vijf songs, duurt twintig minuten – nét genoeg om verzuurde spieren te kweken – en is een afscheid om in te kaderen. Toen we titeltrack ‘Look At Us Now’ voor het eerst hoorden, was het licht buiten en zestien graden. Van zodra de onderhuidse elektronica zich een weg door ons lichaam baande, werd het zwart voor de ogen. Het Scandinavische interieur van de woonruimte, veranderde in een claustrofobische kelder met plakkerige vloer.

Beeld rv

‘Look At Us Now’ draagt een lange zwarte mantel en pleegt een aanslag op het hart én de heupen. “It’s going to be alright”, sust Tom Barman die zijn stem door een vocoder jaagt. In de achtergrond speelt CJ Bolland ons tureluurs met een opeenvolging van machinale klanken. Incasseren is de enige optie.

Ook het funky ‘What It Is’ is een vuistslag die moeilijk te ontwijken valt. ‘D.R.A.M.A.’ opent dan weer gezapig, maar ontaardt na een minuut in industriële wave van een goed jaar, ergens in de eighties. Wanneer Barman en Bolland beurtelings de dans leiden, komt het des te harder binnen dat Magnus binnenkort de zuurstoffles ontkoppelt.

Valse saaie

Er zijn twee songs op Look At Us Now die niet meteen met de hele voorgevel in huis vallen. In ‘My Gal Louise’ regeerde aanvankelijke de middelmaat, maar hoe vaker de song ons pad kruist, hoe vaker we voorzichtig omkijken. En ‘Balkan Style’ is – zo concluderen we na tien luisterbeurten – een valse saaie: in het begin lijkt het repetitieve ritme nergens naartoe te leiden, tot Barman en Bolland aan het einde tóch de tanden zetten.

Look At Us Now is, naast een afscheid dat soms tijd vraagt, een slotakkoord om Magnus tegen te zeggen. Het Antwerpse duo legt als vanouds een brug tussen commercieel en underground, met songs als ‘Look At Us Now’ die naar anthems neigen. Volgende maand volgt een compilatieplaat, later een afscheidstournee. Nog een laatste keer alle remmen los.

Look At Us Now van Magnus is uit bij Universal. Tom Barman en CJ Bolland geven op 7/12/2018 een afscheidsconcert in de AB, Brussel. magnusmusic.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden