"'Life of Brian' vandaag onmogelijk door politieke correctheid en extremisme"
Terry Jones, die in 1979 met de Monty Python-film 'Life of Brian' de katholieke kerk op de korrel nam, meent dat een dergelijke prent vandaag niet meer zou kunnen gemaakt worden. Dat ligt aan een giftige mengeling van politieke correctheid en religieus extremisme, zegt hij aan de Radio Times.
'Life of Brian' vertelt het verhaal van Brian, die net als Jezus wordt geboren in een stal in Betlehem, en daar door drie wijzen wordt verward met de messias. De 69-jarige Python zegt dat hij was verrast door de controverse die de film destijds losweekte.
Geen film over islam
"Destijds leek godsdienst op een laag pitje te staan, en het voelde als trappen op een dode ezel," stelt Jones. "Het is nu terug van weggeweest, en we zouden wel twee keer nadenken voor we de film nu zouden maken. Een gelijkaardige satirische film over moslims? Waarschijnlijk niet - kijk maar naar Salman Rushdie." Die schrijver van 'De Satanische Verzen' moest in 1988 onderduiken toen hij doodsbedreigingen kreeg uit islamitische hoek.
Blasfemie
Jones meent ook dat 'Life of Brian' helemaal niet godslasterlijk was. "Hij was wel ketters omdat hij kritiek uitte op de Kerk en op de manier dat die de evangeliën interpreteerde." Toch werd de prent door veel lokale Britse besturen verboden. Waar hij wel werd vertoond, doken religieuze groeperingen op aan de bioscoop. Bovendien kregen de makers John Cleese, Michael Palin, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones en Terry Gilliam doodsbedreigingen. (sam)