Woensdag 24/07/2019

Stikstof

"Liever één trouwe fan, dan honderd gasten die onze kloten willen likken"

STIKSTOF, bestaande uit Astrofisiks, Jazz, Zwangere Guy en DJ Vega. Beeld Yaqine Hamzaoui

Gijse vieze vuile fuckin’ hoerenzoon! De derde plaat van STIKSTOF gaat frontaal in de aanval tegen allerhande rapaille. Met Zwangere Guy, Jazz, DJ Vega en Astrofisiks tackelen we de overlastigste zinnen op hun nieuwe album Overlast.

“Onze hoofdstad verdient beter”, hoor je de stem van een nieuwslezer ergens zeggen op hun derde langspeler. Maar het hadden net zo goed de woorden kunnen zijn van Paulo Rietjens (Astrofisiks), Jasper De Ridder (Jazz) of Gorik van Oudheusden (Zwangere Guy), die voor ons zitten. Op Overlast nemen ze geen blad voor de mond, en voelen ze de polsslag van postcode 1000 beter dan wie aan.

“Fuck den N-VA / En het hele wespennest.” (uit: ‘1000mg’)

Gorik: “We stappen nooit de studio binnen met het idee: en nu gaan we eens goed kakken op het systeem. Dat komt gewoon automatisch. (lacht) Weet je, wij zitten niet op ons eiland Brussel. Boven alles zijn we Belg. Ik steek mijn middelvinger dus niet op om een nijdige reactie uit te lokken, maar omdat het meteen duidelijkheid stelt: als iemand een probleem heeft met die uitspraak, hoeft die niet verder naar onze muziek te luisteren. Liever één trouwe fan, dan honderd gasten die onze kloten willen likken omdat het cool staat om STIKSTOF goed te vinden.

“We hebben die song onlangs gebracht in Antwerpen, en de reactie was laaiend enthousiast. Er stond duizend man in de zaal. Het zoontje van Bart De Wever wellicht niet.
(lacht)

“Tijdens de mastering had ik wel heel even spijt van die zin. Maar alleen omdat ik op de achtergrond 'En ook de PS!' had willen roepen. (lacht) Het héle beleid deugt niet. Alleen: N-VA maakt mij enorm kwaad. Wat Jan Jambon beweert over Molenbeek, dat is zo’n gelul. Maar ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat die partij binnenkort heel veel stemmen zal halen in de hoofdstad, ook van Franse kant trouwens. Net omdat het hier zo’n zootje is.”

Jasper: “Wij hebben zo’n probleem met het beleid, dat we eigenlijk geen enkele politieke partij genegen zijn. Als er een vakje zou bestaan met 'fuck you', zouden we dat bolletje meteen kleuren. Dan hoeft onze stem ook niet naar de meerderheid te gaan. Ik denk dat je trouwens versteld zou staan hoeveel mensen jonger dan dertig op 'fuck you' zouden stemmen als het kon.”

“Elke flik in de stad is een bastaard.” (Uit: ‘Overlast’)

Gorik: “Ook in ‘Resonantie’ geven we af op de flikken, maar ik vermoed dat er vooral commotie zal ontstaan over deze ene rhyme. Een kleine zin, grote woorden. Maar ik meen elke letter: de politie heeft belachelijk weinig voeling met deze stad, de jeugd en haar andere inwoners. Het zijn Vlamingen of Walen die elke dag naar huis pendelen, en dus niets kennen van Brussel. Eén op de tien komt uit Brussel, drie op de tien wonen in Brussel. De rest zijn dus bastaards, die als weeskinderen in de stad gedropt worden.

“Om mijn kwaadheid nog wat beter te duiden: vorige zomer speelden we een concert in de hulpgevangenis van Leuven, waarna we in een Airbnb bleven overnachten. Bleek dat het huis van een fulltime-flik te zijn. Nu ja, huis. Een vuil en doorrookt kot, dat meer weg had van een
white trash bordeel, inclusief stickers van een datingservice. Géén zever. Die kerel bleek strak van de coke te staan, en toonde ons zonder blikken of blozen zijn wietplantage. Als dat dezelfde kerel is die in mijn Brussel oordeelt over goed en kwaad, dan zeg ik: elke flik is een bastaard.”

STIKSTOF. Beeld Yaqine Hamzaoui

“Wat als ik mijn maten niet gevonden had / Wat als ik geen blanke middenklasser was / Wat als ik al papa was op mijn 18?” (uit: ‘Def’)

Gorik: “Ik denk vaak terug aan vroeger en dan word ik bang, zeg ik ook in die tekst. Dat is zo. Het had volledig fout kunnen aflopen met mij. Die zinnen zijn er (knipt met de vingers) zo uitgevloeid. Er is bijna niets aan veranderd. De eerste drie minuten van ‘Def’ had ik in vier uur tijd klaar – gewoon mezelf opsluiten en alles uit me laten stromen. Over de laatste minuut heb ik dan weer een maand gedaan. De beats die Paulo had gemaakt in die track zijn zo mooi en vol tristesse, dat ze enorm veel emotie uit mij lostrokken.

“Ik luister graag naar rappers, mannelijk en vrouwelijk, die zichzelf blootgeven. Op de vorige plaat rapte ik ook al: 'Mijn leven was een lijdensweg, want de route die ik nam, werd versperd.' Ik was vroeger een enorm enerverende, woeste kerel. Dankzij de anderen in de groep ben ik veranderd. Daarom ook: 'Wat als ik niet zoop in de juiste kroeg / Wat als ik niet koos voor de juiste ploeg?'

“Angst is iets duister / veel kruipen er in mee / Zodra je de duivel overmeestert / dan huilen wolven weer.” (uit: ‘Resonantie’)

Paulo: “De stonede vibe geeft de song in het begin een slaperig gevoel mee. Maar daarna word je wakker geschud door een wereld die niet altijd even vrolijk is, en zeker niet zo mooi als ik ze zelf zou inbeelden. In het dagelijkse leven probeer ik positief ingesteld te zijn, maar ik kan me perfect voorstellen hoe angstig mensen worden, en wat die angst met hen doet. Vandaar: pas zodra de duivel overmeesterd wordt, kan iedereen weer ademhalen.”

Gorik: “Het is zot, maar Jazz heeft ons er onlangs op gewezen dat het woord 'wolven' in drie tracks op dit album voorkomt. Dat is toevallig, maar mogelijk ook niet helemaal. Je kunt ons werkelijk vergelijken met een roedel wolven: trouw, familiaal en bijna intimiderend sterk tezamen. Als er een dertiende sterrenbeeld zou bestaan, dan waren wij vast wolven.”

STIKSTOF. Beeld Yaqine Hamzaoui

“Eén vraag aan heel de scene … manne wa gebeurt er?” (uit: ‘Frontal’)

Jasper: “Toen ik jong was, vond ik alle Nederlandstalige rap slecht. In Brussel was niemand daar zelfs carrément mee bezig: je zou daar alleen maar mee worden weggelachen. Zelf schreef ik ook eerst in het Frans en Engels. Maar zonder dat we het zagen aankomen, is dat in onze stijl binnengeslopen, en hebben wij die scene eigenlijk wel geloofwaardig gemaakt.”

Gorik: “Ik heb het altijd onnozel gevonden dat je uit Brussel komt, maar rapt alsof je altijd in
fuckin’ Harlem zou hebben gewoond. Iemand als Darrell Cole kan daar wel mee wegkomen, omdat hij (als Engelstalige hiphopper, GVA) net als wij rapt in zijn moedertaal.”

Paulo: “We zeggen in ‘2010’ ook: 'Draai het of keer het / we dragen de stad op onze rug.' Daar bedoelen we mee: de stad is onze rugzak, waar we alles uit halen. De taal, het dialect hoort bij die bagage.”

Gorik: “Ik heb zelfs zeven tattoos van Brussel op mijn lijf… én het gezicht van Yvan Mayeur op mijn twaalfvingerige darm. (lacht)

Overlast verschijnt 2/3 bij Frontal. STIKSTOF speelt 21/3 in de AB, Brussel. Dan verschijnt ook de vinylversie van de plaat. 

De groep speelt 10/03 ook in de Vooruit tijdens het nieuwe hiphopfestival OUT THE FRAME.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden