Zondag 26/03/2023

GalleryViewerDidier Van der Linden

‘Liefst bekijk ik de werken bij de kunstenaar zelf, in het atelier’

null Beeld DM
Beeld DM

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: Didier Van der Linden (63), zelfstandig ondernemer.

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Als ik thuiskom, wil ik instant blij worden van de kunst die ik over de jaren heb vergaard. Kunst geeft me een soort van zenmoment, ontspanning en vooral: een voldaan gevoel. Soms neem ik een glas wijn en bekijk een werk nog eens aandachtig en ontdek ongeziene details, ook al gaat het om soms zeer impulsieve werken.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn ouders waren wel druk bezig met decoratie van ons huis en kochten toch regelmatig klassieke of antieke werken. Hedendaagse kunst was niet echt hun ding. Op mijn vijftiende kocht ik in Engeland mijn eerste klassieke schilderij, van J.W. Morris, voor 99 pond. Soms haal ik het terug van de zolder en hang het tussen de moderne werken, omdat dat toch een fijne herinnering was.”

Albert Pepermans – 'Flowers I' (2021), Schönfeld Gallery Beeld Gallery viewer
Albert Pepermans – 'Flowers I' (2021), Schönfeld GalleryBeeld Gallery viewer

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Mijn eerste info kwam van galerij Szwajcer, en later ben ik regelmatig op stap gegaan naar vernissages in Antwerpen en Brussel. Ook haal ik info van veilinghuis De Vuyst in Lokeren, waar een geweldige waaier van hedendaagse kunst passeert.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

Didier Van der Linden Beeld rv
Didier Van der LindenBeeld rv

“Om nieuwe dingen te zoeken zijn de galerijen de beste bron, maar voor mij niet de doorslaggevende plaats. Liefst bekijk ik de werken bij de kunstenaar zelf, in het atelier.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Het gebeurt dat ik een paar jaar niets koop en dat komt door het antwoord op de volgende vraag.”

Eliza Pepermans – '(Composition with) Five Sunflowers', 2021, Schönfeld Gallery Beeld Eliza Pepermans
Eliza Pepermans – '(Composition with) Five Sunflowers', 2021, Schönfeld GalleryBeeld Eliza Pepermans

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Soms koop ik een schilderij in een galerij of op een beurs, maar de kunstenaar achter het werk is voor mij doorslaggevend. Daarom is mijn keuze beperkter. Ik wil eigenlijk alleen schilderijen kopen van mensen die ik persoonlijk ken en waardeer.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het is super als wij beiden flashen voor hetzelfde werk. Ook wekken onze gemeenschappelijke keuzes toch wel dikwijls sterke emotionele reacties van anderen op. Sofie heeft zeer goede smaak, en als die erin meegaat zit het altijd goed.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“De drie galerijen van Schönfeld zijn als onze woonkamer geworden. Daar komen jonge, vaak nog onbekende, maar interessante kunstenaars aan bod en dat is te danken aan Greet Umans en Elie Schönfeld. Ook is de Rivoli Building een mekka van hedendaagse kunst geworden, met de vele galerijen van hedendaagse kunst.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“De oudere werken van Walter Swennen, Albert Pepermans, Pierre Alechinsky, Mark Rothko, Yves Klein en zijn moeder Marie Raymond, en de CoBrA-beweging. Dus vooral expressieve werken, vol kleur.”

Evi Vingerling – 'Untitled' (2016), Kristof De Clercq Gallery Beeld Gallery viewer
Evi Vingerling – 'Untitled' (2016), Kristof De Clercq GalleryBeeld Gallery viewer

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Mijn favorieten zijn Albert Pepermans en Eliza Pepermans. Albert is al sinds de jaren zeventig een poprockartiest en is verslaafd aan kunst maken. Een waterval van spontaniteit, met een niet te imiteren herkenbaarheid. Je wordt er gewoon blij van. De werken van Eliza zijn ook weer ludieke weergaven van dagelijkse taferelen.”

“Door op GalleryViewer te surfen heb ik zonder nadenken Evi Vingerling gespot. Gek genoeg heeft zij heel wat werken die me doen denken aan die van Fik Van Gestel.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf naar www.galleryviewer.com

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234