Woensdag 21/08/2019

Uitgezongen

‘Let it Happen’ van Tame Impala: trippen zonder taboe

Beeld Redferns

Met ‘Let it Happen’ scoorde Tame Impala vier jaar geleden een festivalhymne die zich moeiteloos kan meten met ‘Seven Nation Army’ of ‘Kernkraft 400’. Afspraak op Pukkelpop, om volledig loos te gaan?

Sofie Engelen wil de song op haar begrafenis horen (“Eerst mag er flink geblèt worden, en dan zwaar gefeest”). In Nederland werd het liedje dan weer uitgeroepen tot de beste song van 2015, waarmee Tame Impala zwaargewichten als Muse en Adele achter zich liet. En toen de Soulwax-broers het nummer onder handen namen, bleek niet alleen het festivalgras, maar ook de dansvloer onveilig voor dit psychedelische disco-epos.

In februari maakte Pukkelpop de eerste head­liner op de affiche bekend. Niet verwonderlijk dat ze meteen met deze Australische kleppers wilden uitpakken. De groep rond frontman Kevin Parker stond vier jaar geleden voor het laatst in Kiewit, waar ‘Let it Happen’ officieel tot zomerhymne werd verklaard. De Marquee barstte zowat uit zijn voegen, en de band was achteraf net zo zwaar onder de indruk van die prestatie als u en ik.

Hoe ze dat ticket naar succes boekten? Wel, de dromerige retrorocker Kevin Parker kwam een paar jaar geleden onverwacht uit de kast als fan van pop en speelse Franse disco à la Daft Punk. Die liefde wordt passioneel beleden in deze epische song. Acht minuten lang bezet Tame Impala je gemoed met een stuwende bas, stuiterende hiphopbeat, zweverige synths en een grandioze break, alsof de plaat even blijft hangen. Na dat haperende middenstuk volgt de euforische ­ontlading. Een hit voor trippers!

Parker noemt het leitmotiv van ‘Let it Happen’: persoonlijke verbetering. “Onze eerste plaat Lonerism ging over je afsluiten van de buitenwereld. Deze song vertelt dan weer dat zo’n gevecht te veel nodeloze energie kost. ‘Let it Happen’ gaat over iemand in een wereld van chaos, die plots beseft dat zijn oren altijd afgesloten bleven voor die onvoorspelbaarheid en wanorde. De tekst gaat over het toegeven aan krachten die we sowieso niet onder controle hebben. Ook wanneer je je leven niet op orde hebt, moet je plooien voor die ­krachten. En dan word je een ander mens.”

Het nummer legt niet alleen de nadruk op ­transformatie, maar ook op groove. Dat is ­natuurlijk altijd al de ruggengraat van Tame Impala geweest: “Ik heb nooit een nummer willen schrijven waar je niet op kan dansen of grooven, wat het verschil tussen beide ook moge zijn. Op ‘Let it Happen’ speelde ik met de fantasie om ongeremd club-georiënteerd en pop te klinken.”

Volgens Parker leunt ‘Let it Happen’ in hun ­oeuvre misschien nog het dichtst aan bij de perfect dansbare popsong. “Ik heb altijd van popmuziek gehouden”, vertelt Parker. “Ik ben gek op wat het met mijn brein doet. Maar ik heb popmuziek lange tijd aan de deur gehouden. Alleen: hoe langer ik mezelf afvroeg waarom dat zo’n taboe was, hoe meer ik besefte dat het zo niet mocht blijven.”

Tijdens ‘Let it Happen’ lijkt het tegelijk of je verdwaalt in één langgerekte hallucinatie. De song strekt zich live vaak uit tot een kwartier, meandert voort tot een opvallende fade-out in het midden, waarna de ‘drop’ volgt, zoals dat in de dance­wereld heet. Dat talloze dj’s deze floorfiller sindsdien in hun eigen set binnensmokkelden, was dan ook te voorspellen. Door de bank genomen staat de EDM (Electronic Dance Music)-achtige stijl van ‘Let it Happen’ net zo goed zijn mannetje op een dance-festival als in een rockstadion.

“I heard about a whirlwind that’s coming ‘round,” zingt Kevin Parker in ‘Let it Happen’. Hij had het net zo goed over het nakende festivalseizoen ­kunnen hebben, bedachten we ons net.

Tame Impala speelt op 17/8 op Pukkelpop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden