Vrijdag 21/02/2020

Zalm van het jaar

Lena Dunham: koningin van een nieuwe generatie vrouwelijke rolmodellen

Lena Dunham in 'Girls'.Beeld AP

In Hollywood is een nieuwe generatie vrouwelijke rolmodellen opgestaan, met Lena Dunham als koningin.

Het was liefde op het eerste gezicht. Eén aflevering van 'Girls' volstond om bedenkster Lena Dunham voortaan op handen te dragen. Eindelijk: een tv-serie over jonge vrouwen die herkenbaar was. Waar de hoofdpersonages ook paniekaanvallen krijgen over hun toekomst en soms in neurotische trekjes vervallen. Waar de seks ook niet altijd op een gezamenlijk orgasme uitdraait en de lijven niet perfect zijn. Een serie over vaak vallen en weer overeind krabbelen, over vriendinnen die je soms wilt knuffelen en soms wilt wurgen. Net als in het echte leven.

Velen moeten hetzelfde hebben gevoeld, want de 28-jarige Dunham is uitgegroeid tot een waar fenomeen. Op Twitter heeft ze bijna twee miljoen volgers en overal waar ze komt - van Amsterdam tot de Brusselse Muntschouwburg - staan rijen vrouwen en meisjes te drummen.

Niet om gewoon een blik van de actrice/producer/scenariste op te vangen, maar om een woord met haar te wisselen. Dat is meteen het verschil met alle vorige it-girls die de revue passeerden: bij de Alexa Chungs en Agness Deyns van deze wereld was je geïnteresseerd in hoe ze eruitzagen en wat ze aanhadden, bij la Dunham wil je echt horen wat ze te vertellen heeft.

Dunham met haar boek 'Not that kind of girl', dat meteen een bestseller werd.Beeld PHOTO_NEWS

Vreemde blik

Omdat ze de wereld met een heerlijk vreemde blik bekijkt. Maar vooral: omdat ze je een goed gevoel over jezelf geeft. Wellicht de reden waarom haar boek 'Not that kind of girl' meteen een bestseller werd: niets verfrissender dan een rolmodel dat van imperfectie en zelfrelativering haar handelsmerk heeft gemaakt.

Confronteren hippe modellen en socialites als Cara Delevigne en Kendall Jenner je vaak, al dan niet onbewust, met je eigen onzekerheden over je kledingkast, populariteit of figuur, dan veegt Dunham die net volledig weg.

Dit is een celebrity die niet te beroerd is om ook haar meer beschamende kantjes te tonen, die er openlijk voor uitkomt dat ze stinkt onder één oksel en die ook foto's tweet voor ze in de make-upstoel kruipt. Een celebrity die zich af en toe in mooie jurken hijst, maar evengoed toegeeft dat ze soms omaonderbroeken draagt. Ze overleeft niet op een soepje per dag en verkondigt dat zoiets volstrekte waanzin zou zijn.

Ook in 'Girls' worden de stereotiepe rollen omgedraaid: het mooiste en slankste meisje (Marnie) is net het personage dat het vaakst het deksel op de neus krijgt en zich volledig verliest in overanalyse.

Feminisme

Af en toe hoor je geklaag dat Dunham tegenwoordig te alomtegenwoordig is, dat je geen krant of magazine kan openslaan of haar halfnaakte lijf springt in het oog. Nonsens: hoe meer, hoe beter. Al was het maar om meisjes duidelijk te maken dat niet alleen Keira Knightley thuishoort op de cover van Vogue. Dat je niet überslank hoeft te zijn om geliefd en succesvol door het leven te gaan en best trots mag zijn om een ronding meer of minder.

"Een vraag die ik vaak krijg, is hoe ik het kan opbrengen zo 'dapper' te zijn om mijn lichaam op het scherm te tonen", schrijft Dunham in haar boek. "De onuitgesproken gedachte is hier zonder twijfel hoe ik zo dapper kan zijn om mijn onvolmáákte lichaam te tonen; ik betwijfel of Blake Lively ooit dezelfde vraag zou krijgen."

Voor wie er nog aan zou twijfelen: Dunham is een feministe. In tijden dat het woord stilaan een scheldterm is geworden, pleit zij net voor méér feminisme, zonder belerend te zijn. Haar uitspraak "Barbie is mismaakt. Zolang je dat maar niet vergeet, mag je gerust met haar spelen" werd alvast massaal geretweet.

"Ik denk dat vrouwen die de term afzweren, niet weten wat het woord betekent. Het is geen concept waar je tegen kan zijn. Wie gelooft in gelijke rechten is een feministe", zei ze op de Canadese radio. En: "Feminisme betekent niet dat vrouwen de wereld overnemen en mannen hun ballen gaan afsnijden".

Mannenhaat

Dunham is overigens niet alleen. Er is een rijtje jonge vrouwelijke beroemdheden opgestaan die het feminisme weer omarmen en erin slagen om een schijnbaar gedateerd concept dat gelinkt wordt aan okselhaar en brandende bh's weer modern, relevant en zelfs hip te maken. Beroemdheden die durven tonen dat ze meer zijn dan enkel een mooi snoetje.

Dat Beyoncé zich graag uit als feministe wisten we al, maar ook actrices als Emma Watson en zangeressen als Lorde kwamen openlijk op voor de rechten van de vrouw in 2014.

"Hoe meer ik over feminisme spreek, hoe meer ik me realiseer dat vechten voor vrouwenrechten te vaak als synoniem voor mannenhaat wordt gezien", zei Watson (24), bekend van de Harry Potter-films, in september in een opgemerkte speech aan de Verenigde Naties. "Als ik iets zeker weet, dan is het dat dit moet stoppen."

Ook zangeres Lorde (17) omschreef feminisme als iets heel natuurlijks, iets dat er gewoon bijhoort als je een meisje bent in 2014. Ze had ook meteen een antwoord klaar voor critici die zich afvroegen of feminisme tegenwoordig niet gewoon een 'hip accessoire' is voor veel beroemdheden: "Ik merk dat er vaak vaste regels worden gehanteerd en iemand zogezegd geen echte feministe is omdat ze één aspect niet omarmt, terwijl het toch een grijze zone is."

Voor de zangeres 'van royals' staat feminisme alvast gelijk met jezelf accepteren. Een boodschap die ze in maart ook via Twitter overbracht aan haar fans, door middel van twee foto's: eentje waarop haar jeugdpuistjes volledig weg waren gefotoshopt en de échte foto. "Denk eraan: imperfecties zijn oké", klonk het.

Emma Watson.Beeld AFP

Geen sorry

De 24-jarige Jennifer Lawrence maakte dan weer een goede beurt toen ze van zich afbeet nadat hackers naaktfoto's van haar hadden gelekt. Ze weigerde in een slachtofferrol te kruipen. "Ik wou me verontschuldigen, maar eigenlijk moet ik helemaal geen 'sorry' zeggen", zei de Hunger Games-ster in Vanity Fair. "Het is mijn lichaam, en het zou mijn keuze moeten zijn als ik foto's online wil plaatsen. Het feit dat het niet mijn eigen keuze was, maakt het walgelijk. Het is geen schandaal, het is een zedenmisdrijf."

Meer van dat in 2015 alsjeblieft: sterren die niet alleen passief en opgetut over de rode loper schrijden, maar ook hun mond opentrekken om over meer te praten dan hun outfit of het laatste Hollywoodfeestje.

Jennifer Lawrence.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234