Woensdag 11/12/2019

Boekenbeurs

Lena Dunham in Amsterdam: Hoogmis van het feminisme

Beeld Franky Verdickt

'Het nieuwe feministische rolmodel' en 'stem van haar generatie'. De hype rond Lena Dunham lijkt nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. In Amsterdam liep een kerk vol om 'La Dunham' te horen (s)preken over haar recent verschenen boek 'Not That Kind Of Girl'.

Amsterdam, zaterdagavond, één november. De majestueuze kerk aan de Prinsengracht stroomt vol. De Allerheiligenviering krijgt hier een ietwat andere invulling: geen herdenking van de doden, maar een exclusieve ontmoetingsavond met Lena Dunham.

Lena Dunham verwierf bekendheid met Girls, de serie die ze voor HBO maakte en waarin ze zelf de hoofdrol vertolkt. Girls oogstte veel lof omwille van de realistische representatie van het lief en leed van een groep twentysomething vriendinnen uit Brooklyn. Denk: slechte seks, geldproblemen en vervelende vetrolletjes. Afgelopen maand verschenen haar autobiografische memoires Not That Kind Of Girl; een bundel haast gênant openhartige, maar steeds vlijmscherp geschreven essays die haar prompt de titel 'stem van een generatie' opleverden.

Het feministische vrouwenblad Opzij haalde de 28-jarige New Yorkse naar Amsterdam voor een gesprek over haar boek, haar nieuwe leven als rolmodel en natuurlijk haar strijd voor de vrouwenzaak. In drie dagen waren de meer dan vierhonderd zitplaatsen compleet uitverkocht.

Beeld Franky Verdickt

Blanke huidskleur

Eerder werd Dunham verweten dat ze in Girls enkel de bubbel van de geprivilegieerde, blanke middenklasse toont. Die kritiek wordt bevestigd door het publiek in Amsterdam. Op de kerkbankjes zitten opgewonden tienermeisjes, hippe homo's, een zeldzame heteroman in het gezelschap van zijn vriendin en een aantal feministes op leeftijd.

Grote gemeenschappelijke deler is hun blanke huidskleur. Ze zijn hier om zich te laten inspireren door de wijze woorden van Dunham. "Het lezen van Not That Kind Of Girl heeft me veel bijgeleerd over mezelf. Lena beschrijft hoe ze consequent aanpapte met de verkeerde mannen, omdat ze eigenlijk zelf nog niet klaar was voor echte liefde. Daarin herken ik mezelf", vertelt een jongen in een vrolijk bloemenjasje.

Onder de aanwezigen bevinden zich ook een aantal prominente gasten uit het Nederlandse feministische landschap, zoals lingerieontwerpster Marlies Dekkers, documentairemaakster Sunny Bergman en journaliste Maartje Duin. "Wat ik zo interessant vind aan Girls is Dunhams verbeelding van de single vrouw. Er is geen relatienorm aanwezig in haar serie", verwoordt Duin, oprichtster van de fictieve Single Issue Partij voor alleenstaanden, haar fascinatie.

Wanneer de hype in eigen persoon het altaar betreedt in een outfit die zo uit het Leger des Heils lijkt te komen en afgewerkt is met een heiligschennend groen geverfd kapsel, doet het enthousiaste applaus de kerk op haar grondvesten daveren.

Lena Dunham wordt geïnterviewd door filosofe en nrc.next-columniste Simone Van Saarloos en door schrijfster Nina Weijers. Helaas duurt hun gesprek iets te lang om te blijven boeien. Wie al eens een interview met "La Dunham" las, komt nu niet veel nieuws te weten. De strijd van Dunham met haar eigen lichaam, haar obsessief-compulsieve gedachten en de mannen die de film- en televisie-industrie domineren, kenden we al.

Eigenlijk wordt het pas echt interessant wanneer het publiek enkele vragen mag afvuren. Een studente - het mag niet verbazen - genderstudies vraagt zich af of vrouwelijke popsterren als Beyoncé en Miley Cyrus ervoor gezorgd hebben dat feminisme vandaag een hol marketingbegrip is geworden. "Als Jennifer Lopez met haar halfnaakte kont seksime wil aankaarten, is dat een keuze die we moeten respecteren. Maar ik hoop dat het mensen aanzet om de historische betekenis van het woord 'feminisme' nog eens op te zoeken. Elk politiek engagement is belangrijk. The personal is political", luidt Dunhams antwoord.

Beeld Franky Verdickt

Rel in VS

De avond bereikt zijn sacrale hoogtepunt wanneer iedereen tegelijk rechtstaat voor een massa-selfie met Lena Dunham. De hostie heeft plaats geruimd voor de selfie; stem van haar generatie, inderdaad.

Jammer genoeg heeft Dunham een uiterst strak tijdschema. Na afloop stoppen de trouwe fans hun exemplaar van Not That Kind Of Girl dan ook ietwat beteuterd terug in hun tas: geen signeersessie vanavond. Ook voor foto's bedankt een duidelijk vermoeide Dunham beleefd alvorens ze in haar taxi springt.

De volgende ochtend maakt uitgeverij Meulenhoff bekend dat Dunham vervroegd teruggekeerd is naar New York "wegens dwingende medische redenen". Haar geplande signeersessie op de Boekenbeurs wordt geschrapt, evenals haar tour door Duitsland, die deze week van start zou gaan. Dunhams plotse vertrek volgt op een online rel over haar memoires. Amerikaanse rechts-conservatieve media grepen een fragment aan waarin Dunham beschrijft hoe ze als zevenjarig meisje het geslachtsdeel van haar jongere zusje bestudeerde, om haar te beschuldigen van kindermisbruik. Haar uitgeverij kan niet meer vertellen dan de officiële verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234