CultuurtipsJonas Geirnaert
‘Lekker kijken naar ‘The Young Ones’ op dvd’: de cultuurtips van Jonas Geirnaert
Hoe overleven notoire cultuurminnaars thuis hun corona-isolement? Vandaag: tips van televisiemaker Jonas Geirnaert.
Wat is uw corona-situatie?
Jonas Geirnaert: “Julie (Mahieu, JM) en ik zitten in vrijwel totale afzondering sinds zo’n anderhalve week. Wij hebben veel geluk in die zin dat wij de komende maanden sowieso thuis gingen schrijven aan enkele nieuwe fictieprojecten. Wij zijn bij de gelukkigen.”
Zijn er boeken die u speciaal gaat lezen of herlezen?
“De voorbije jaren wisselde ik fictie altijd af met non-fictie. Ik vind dat een aangename manier van lezen. Onlangs heb ik ook een aantal boeken herlezen, waaronder Een huis vol van Bill Bryson. In dat boek achterhaalt hij de geschiedenis achter alledaagse zaken als verlichting, elektriciteit, doorspoeltoiletten, al dat comfort in huis waar we niet meer bij stilstaan en waar we nu nog meer dan anders blij om mogen zijn. Dit boek is een ongelooflijke reis doorheen heel die geschiedenis.”
Een geheimtip voor andere lezers?
“Ik heb enorm genoten van Strange Planet (van Nathan W. Pyle, JM), een comicstrip die in heel korte tijd enorm populair is geworden. De personages zijn allemaal aliens, maar ze doen alle menselijke dingen die wij ook doen: tv-kijken, eten maken, elkaar een cadeautje geven. Alleen bekijken ze alles vanuit hun alienperspectief. Wanneer iemand een cadeautje krijgt, zeggen ze: “I want you to destroy the concealment”, waarmee ze bedoelen ‘pak maar uit’. Of als ze bezoek krijgen van vrienden, zegt er een: “Friends are arriving soon. Let’s store irregular shapes inside shapes with flat surfaces”. Dan moet je daar even over nadenken, maar eigenlijk zegt hij: we moeten opruimen. Het is heel leuk om zo naar onze dagdagelijkse handelingen te kijken.”
Kijkt u op tv naar andere dingen nu?
“Ik had toevallig voor heel het coronagebeuren een paar dvd-reeksen uit mijn jeugd besteld, zoals The Young Ones en Bottom. Ik denk dat het voor gezinnen met kinderen tof kan zijn om samen naar oude reeksen te kijken en een beetje jeugdsentiment te delen. Ik zie dat ook bij de buren (Lieven Scheire en Sien Volders, JM). Zij laten hun kinderen nu reeksen zoals Monty Python’s Flying Circus zien, waar zij in hun jonge jaren graag naar keken. Ik ga mij binnenkort dus nog eens aan The Young Ones zetten, een punkreeks van de BBC van begin jaren tachtig. Die heeft toen een geweldige indruk op mij gemaakt. Ik hoop dat ze nog overeind blijft.” (JM)