Festivalitis
Laten we één ding afspreken: trek geen shirt aan als je de band niet kent
Elke zichzelf respecterende muziekminnaar heeft minstens drie exemplaren in de kast, maar tegenwoordig hoef je zelfs de groep op je bandshirt niet eens meer goed te vinden. “Van Halen ken ik eigenlijk niet. Wat? Oh 'Jump', ja, dat is een leuk liedje!”
“Meiske, wat vraagt gij mij nu? Natuurlijk ben ik fan. Wie draagt er nu een T-shirt van een band waar hij geen fan van is?” roept Luc (51) terwijl hij over zijn Guns N' Roses-shirt strijkt. Luc is verbijsterd. Luc komt waarschijnlijk niet vaak op de Meir. Wie zich tegenwoordig onder wat Jong en Hip is mengt, zou bijna geloven dat een hele generatie plots heeft geïnvesteerd in een platenspeler en de vinylcollectie van hun vaders – het soort optimisme waardoor u de krantenkoppen al eens wil vergeten en schamperen dat het al bij al zo slecht nog niet gesteld is met de wereld. Eilaas. Waar het bandshirt in de tijd van Luc dienstdeed als een uithangbord van je muzieksmaak is het vandaag een fashion staple geworden. Met alle gevolgen vandien.
“Van de winkel Only!” glundert Inez (22) wanneer we haar naar het Van Halen-shirt vragen dat stijlvol in haar high waisted shorts is gestopt. Ze is “eigenlijk geen superfan van de band.” Eigenlijk helemaal geen fan. Eigenlijk kent ze maar één nummer, 'Jump', maar dát vindt ze wel een leuk liedje. “Ik heb thuis ook nog shirts van Linkin Park en Nirvana. Het is wel echt mode hé?”
Gelukkig is het leeuwendeel van de mensen die we aanspreken op de Werchterweide effectief fan van de band die op hun borstkast prijkt, maar voor een muziekfestival is de buit onwetenden toch aanzienlijk. Ruby (18), eveneens gehuld in Guns N' Roses, vindt het een verwerpelijke trend. “Ik zie het overal en ik snap het niet. Het is een uithangbord voor je muzieksmaak, zoiets persoonlijks, waarom zou je daarover liegen? Ik ga toch ook niet rondlopen met Nirvana-merch!” “Dat is omdat ook de echte fans van Nirvana niet meer met een Nirvana-shirt durven rondlopen omdat ze bang zijn dat mensen gaan denken dat ze het bij Primark hebben gekocht”, onderbreekt haar vriend Tieke (31).
Laid-back effortless look
Effectief. Een snelle blik in de rekken van de grote winkelketens leest als een festivalaffiche van weleer. Metallica, Joy Division, Nirvana, The Ramones, The Rolling Stones, The Beatles. “Welke bands ons de volledige rechten geven om de shirts te produceren, dat bepaalt voornamelijk onze keuze”, klinkt het bij H&M. Zij hebben de vraag van de klanten zien toenemen omdat topmodellen en andere Belangrijke Mensen regelmatig in bandshirts gekiekt werden. Vooral metalshirts blijken populair, bevestigt de winkelketen Topshop aan The Guardian. “AC/DC is onze bestseller, perfect voor een laid-back, effortless look.”
Dat is allicht ook wat Matthieu (30) deze ochtend wilde bereiken toen hij voor zijn kast stond en een Pink Floyd-shirt uitkoos. “Ik ken de band niet echt, ik heb het gekregen van mijn ouders en het is het meest rock-'n-roll item dat ik bezit. Ik vond dat wel gepast voor een muziekfestival.” Phil (47), gekleed in een Mötley Crüe-shirt, huivert wanneer ik hem inlicht over de trend. “Dat is geen hype, dat is heiligschennis!”
Mode en muziek zijn beide manieren om je identiteit in de verf te zetten, om kleur te bekennen, dus het is niet verwonderlijk dat de twee elkaar regelmatig tegenkomen. Maar het smaakt wrang dat tieners vandaag shirts kopen van legendarische bands omdat ze die “kweenie, gewoon wel mooi vinden”. Omdat ze hebben gezien dat populaire modemerken als Vetements en Balenciaga fonts en designs gebruiken die hevig geïnspireerd zijn op de huisstijl van metalbands. Omdat de Kardashians het tegenwoordig black painten.
"Wat ik daarvan vind? Zoek de tekst van 'T-shirt van Metallica' van Fleddy Melculy maar eens op" lacht Luc. Vooruit dan maar: In onzen tijd had ik op uw bakkes geklopt, uw haar in brand gestoken en uw boterhammen verstopt.
U weze gewaarschuwd.