Maandag 25/01/2021

Tv-seriesDe Morgen gidst

Lachen met Marvel: de beste series van het moment op Netflix, Streamz en VRT Nu

Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff) en Paul Bettany (Vision) in 'WandaVision'.Beeld /

De Morgen gidst u door de allerbeste reeksen die er op tv en op uw computerscherm te zien zijn

Wie Marvel zegt, denkt aan actie. Maar niet deze keer. De tv-reeks WandaVision is een oer-Amerikaanse sitcom, met twee oude bekenden in de hoofdrol: Wanda ‘Scarlet Witch’ Maximoff en haar geliefde Vision, een soort vleesgeworden AI. In dit intrigerende vormexperiment sluimert er ‘iets anders’, iets duisters misschien, onder de oppervlakte.

WandaVision, nu op Disney+

Geen Thelma & Louise

Veerle Baetens en Charlotte Le Bon in 'Cheyenne et Lola'.Beeld gf

De achtdelige thriller Cheyenne et Lola ‘de Franse versie van Thelma & Louise’ noemen, is niet alleen lui, maar ook oneerlijk. Zo’n serie, dat bestónd ­immers nog niet. Veerle Baetens speelt een ex-bajesklant, Charlotte Le Bon de minnares van een ondernemersgoeroe. Samen ontketenen ze een feministische revolutie. Opbeurend is Cheyenne et Lola niet, verslavend zeker wel.

Cheyenne et Lola, nu op Streamz

Stijlvolle Franse dief

Omar Sy in 'Lupin'.Beeld Netflix

De Franse romanschrijver Maurice Leblanc schreef een halve bibliotheek aan boeken over de stijlvolle zakkenroller Arsène Lupin. Die komt dankzij Netflix nu ook naar het kleine scherm. In Lupin wil het personage van Omar Sy (van The Intouchables) een meesterdief worden. Zijn doel: een sieraad uit het Louvre stelen. Lupin is een dievenreeks waaraan u ­zomaar uw hart kunt verliezen.

‘Lupin’, nu op Netflix

Voornaam bingemateriaal

Uit 'Bridgerton'.Beeld Netflix

Een zwarte man die een hertog speelt in een ­kostuumdrama dat begin 19de eeuw gesitueerd is? Voor sommige politici is Bridgerton het bewijs dat we gegijzeld worden door de ‘woke cultuur’. Wie nuchterder kijkt, ziet een goede ­fictie­reeks over de romantische avonturen van een voorname familie. Met een kleurenblinde casting waar het spelplezier van afspat.

‘Bridgerton’, nu op Netflix

Portret van New York

De eigenzinnige auteur Fran Lebowitz in 'Pretend it's a city'.Beeld Humo

Fran Lebowitz is, in zekere zin, de vleesgeworden New Yorker. Ze denkt snel, ze praat snel, ze beweegt snel, en ze heeft over alles een mening. En ze is goed bevriend met regisseur Martin Scorsese, die in de docureeks Pretend It’s a City een fascinerend portret van haar schetst – en op die manier ook New York in beeld brengt.

Pretend It’s a City, nu op Netflix  

De laatste ‘Modern Family’

Een blijde gebeurtenis in het slotseizoen van 'Modern Family'.Beeld ABC

De sitcom Modern Family is al jarenlang een van de beste in het genre, met een karrenvracht aan prijzen en wereldwijd publiek van miljoenen kijkers. Maar aan alle mooie ­liedjes komt een eind. Dus ook aan dat van de Pritchetts. Het elfde en laatste seizoen is in de Verenigde Staten al een tijdje uit, maar is nu ­eindelijk ook op Netflix te zien.

‘Modern Family’, nu op Netflix

De donkere kantjes van ballet

Netflix-reeks Tiny Pretty Things laat zien dat in de balletwereld het drama náást het podium nog groter is dan erop. De serie speelt zich af op de fictieve Archer School of Ballet en volgt jonge dansers die er koste wat kost een plek willen. Als de donkere ballerina Neveah Stroyer op de elite-academie terechtkomt, merkt ze al snel dat haar toelating vooral een publiciteitsstunt is.

‘Tiny Pretty Things’, nu op Netflix

Mysterieuze moordenaar?

Scène uit 'Possessions'.Beeld rv

Natalie, een jonge Franse expat in Israël, komt in de problemen wanneer haar kersverse echtgenoot na hun huwelijksnacht dood aangetroffen wordt. De Franse diplomaat Karim schiet haar te hulp. Langzaam maar ­zeker valt hij voor de charmes van de mysterieuze Française. ­Possessions werd gemaakt door het Franse CanalPlus en opgepikt door het Amerikaanse HBO.

‘Possessions’, nu op Streamz en Streamz+  

Een onwaarschijnlijk duo

Veerle Baetens in 'Cheyenne et Lola'.Beeld Humo

Cheyenne et Lola is een reeks die zich als moderne western laat omschrijven. Veerle Baetens speelt Cheyenne, een ex-bajes­klant die nu als poetsvrouw werkt. Wanneer zij getuige is van een moord met Lola - een ravissante Parisienne - in een hoofd­rol, raken de twee dames verstrikt in een web van bedrog en verraad. De regie is in handen van Eshref Reybrouck (Undercover).

Cheyenne et Lola, nu op Streamz en Streamz+

Garantie op succes

Dankzij series als Grey’s Anatomy, Scandal en How to Get Away with Murder mag Shonda Rhimes zich een van de succesvolste tv-producenten aller tijden noemen. Logisch dus dat Netflix haar maar wat graag wou inlijven. Bridgerton is de eerste reeks die Rhimes voor het streamingbedrijf aflevert. Een oldskool kostuumdrama met een royale portie seks en af en toe wat geweld.

‘Bridgerton’, nu op Netflix

Einde van een tijdperk

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) in 'Vikings'.Beeld Vikings

Al zes seizoenen lang houden de avonturen van Ragnar Lothbrok en zijn nageslacht de fans van ­Vikings aan het scherm gekluisterd. Ragnar en de zijnen veroverden Engeland en ­Parijs, ontdekten verre landen en maakten nieuwe vijanden. In de laatste tien afleveringen van de reeks komt hun saga tot een einde. En jawel, daar komt behoorlijk wat bloedvergieten bij kijken.

‘Vikings’, nu op Streamz en Streamz+

Een béétje feestvreugde, aub

Uit 'Euphoria'.Beeld Streamz

Op seizoen 2 van het jongerendrama Euphoria is het nog even wachten, maar als een soort compensatie krijgen de fans alvast twee kerstspecials. Een serie die het vaak over weinig opbeurende thema’s als verslaving, misbruik en depressie heeft, lijkt niet meteen gesneden brood voor deze tijd van het jaar. Maar toch overdonderen de jonge ­acteurs je weer.

Euphoria, nu op Streamz

Echte Italiaanse vriendschap

Gaia Girace als Lina en Margherita Mazzucco als Elena in aflevering 8 van 'Mijn geniale vriendin'.Beeld Eduardo Castaldo/HBO

Vanaf 22 december kun je op Canvas naar het tweede seizoen van My Brilliant Friend kijken. Een aanrader. Wie ook serie één wil zien, kan op VRT Nu terecht. In dit authentieke Italiaanse drama volg je Elena en Lina, twee totaal verschillende meisjes die vriendinnen voor het leven worden. Gebaseerd op de boeken van de schrijfster-­zonder-gezicht Elena Ferrante.

My Brilliant Friend, nu op VRT Nu

Zweedse eenvoud

Still uit 'Love Me'.Beeld RV

Er is Sten, de wat lusteloze vader die na de plotse dood van zijn vrouw opeens weer beseft hoe leuk het leven kan zijn. Er is dochter Clara, wanhopig op zoek naar haar prins. En je hebt Aron, het kakkernestje van de familie. De Zweedse reeks Love Me volgt het wel en wee van de drie generaties binnen één familie. Geen grootse verhalen, wel mooi in zijn eenvoud.

Love Me, nu op MyLum.tvv

In de stripbar, maar dan anders

Uit 'Red light'.Beeld Maarten De Bouw

Drie vrouwen met uiteenlopende achtergronden lopen elkaar in de Amsterdamse prostitutiewereld tegen het lijf. Tegen een decor van mensensmokkel en uitbuiting raken hun levens steeds nauwer met elkaar verstrengeld. Dankzij een topcast met onder anderen Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville moet dit deze winter een van de topreeksen worden.

Red Light, nu op Streamz

Onschuldig in de cel

De true crime-serie Trial 4 vertelt het verhaal van Sean Ellis, die al bijna 22 jaar in de cel zit omdat hij op zijn 19de een politieagent zou hebben ­vermoord. Zou, want Ellis schreeuwt zijn onschuld uit. Drie keer al probeerde hij de rechter te overtuigen. Voor de start van zijn vierde proces wordt zijn verhaal in acht afleveringen tegen het licht gehouden.

Trial 4, nu op Netflix 

Pandemie op eindejaar

Uit 'Euphoria'.Beeld Streamz

Fans van Euphoria moeten nog even geduld ­oefenen. De opnamen voor seizoen 2 liepen immers door de coronacrisis vertraging op. Om het wachten te verzachten komen de makers nu met twee extra afleveringen op de proppen. Daarin wordt op de actualiteit ingespeeld door te tonen hoe de hoofdpersonages in een pandemie de eindejaarsfeesten beleven.

Euphoria, nu op Streamz.

De betere phantasy

Will Parry (Amir Wilson) en Giacomo Paradisi (Terence Stamp) in 'His Dark Materials'.Beeld BBC/© Bad Wolf/HBO

Het eerste seizoen van His Dark Materials, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Philip Pullman, groeide vorig jaar uit tot een van de succesnummers van betaalzender HBO. In het tweede seizoen maakt weesmeisje Lyra Belacqua de overstap van haar magische wereld naar de onze, op zoek naar haar vader en zijn geheimen. Gesneden koek voor fans van de betere fantasy.

His Dark ­Materials, elke week een nieuwe aflevering op Streamz

Oorlog in de mix

Beeld uit 'The Liberator'.Beeld Netflix

Een oorlogsreeks, maar niet van de traditionele soort. De makers brengen de strijd van de Amerikaanse legerofficier Felix Sparks en zijn gezelschap tegen de nazi’s met behulp van een moderne variant van de animatietechniek rotoscoping op een wel heel bijzondere manier in beeld. Concreet: beelden van de acteurs worden met computeranimaties gemixt.

The Liberator, nu op Netflix

Bikkelen met geld

Marisa Abela (Yasmin) en Myha'la Herrold (Harper) in de serie 'Industry'.Beeld BBC/Bad Wolf Productions

Lena Dunham, die de eerste aflevering regisseerde, omschrijft Industry als een mix tussen The Wolf of Wall Street en Melrose Place. Een vergelijking die niet uit de lucht komt vallen. In Industry volgen we vijf pas afgestudeerde jongeren die het in de bikkelharde financiële wereld proberen te maken. Dat verloopt uiteraard niet zonder de nodige ups en downs.

Industry, nu op Streamz     

De show van Lady Di

Uit 'The Crown'.Beeld Des Willie/Netflix

Prinses Diana én Margaret Thatcher. Veel series smachten al naar één iconisch hoofdpersonage, het vierde seizoen van The Crown krijgt er zomaar twee in de schoot geworpen. De chemie tussen beide figuren mag dan soms ontbreken, Lady Di – gespeeld door de jonge actrice Emma Corrin – redt de reeks. Probeer daar maar eens onbewogen naar te kijken.

The Crown, nu op Netflix

Een gekke wereld

Emma Thompson als de politica Vivienne Rook in 'Years and Years'.Beeld /

“Terwijl de echte wereld steeds gekker wordt, zie ik daar nauwelijks iets van terug op tv.” En dus schreef scenarist Russell T. Davies maar zelf zo’n serie. Het bejubelde Years and Years kijkt met satirische blik naar onze zeer nabije toekomst, waar Trump aan een tweede termijn is begonnen. Naast de politieke strapatsen volgt de reeks het wel en wee van een Britse familie.

Years and Years, via MyLum.tv

Schaakmat

Uit 'The Queen's Gambit'.Beeld rv

Een meeslepende, zelfs verslavende reeks maken over een vrouw die probeert de beste schaker ter wereld te worden. Het lijkt niet evident, tot je The Queen’s Gambit bekijkt. Dat de vrouw in kwestie kampt met ­verslaving, een gevolg van het opgroeien in een weeshuis, helpt natuurlijk. Maar wat dan nog. Na zeven afleveringen sta je schaakmat.

The Queen’s Gambit, nu op Netflix

Seks in the City

Still uit 'Industry'.Beeld BBC/Bad Wolf/HBO

Seks, drugs en hedge funds. De nieuwe HBO-­serie Industry volgt enkele twintigers die carrière proberen te maken in de Londense City. Zo complex als de financiële producten zijn die ze moeten verkopen, zo ingewikkeld zijn ook hun privé­levens. Tot overmaat van ramp raken werk en privé steeds meer met elkaar verweven. Niet leuk voor hen, wel voor de serie.

Industry, nu op Streamz

De Belgische Jack Bauer

Geert Van Rampelberg in 'Black-out'.Beeld streamz

Wie heeft het licht uitgedaan? Dat is de grote vraag wanneer na de sabotage van een kerncentrale het licht uitgaat in België. Op hetzelfde moment wordt Elke, de dochter van eerste minister Annemie Hillebrand, ontvoerd. De makers van Black-out haalden hun mosterd bij Jack Bauer en 24, en dat levert ook hier spannende televisie en een karrenvracht cliffhangers op.

Black-out, op Streamz en zondagavond op Eén   

Hugh Grant van moord verdacht

Still uit 'The Undoing'.Beeld imdb

Een moordmysterie gemixt met een ­psychologisch kluwen van jewelste, The Undoing heeft het allemaal. Alles loopt op wieltjes voor een rijk gezin dat in een kast van een huis in Manhattan woont, tot de man des huizes (Hugh Grant) opeens van moord verdacht wordt. Zijn vrouw (Nicole ­Kidman) wordt geconfronteerd met een web van leugens.

The Undoing, nu op Streamz

Baby Yoda is terug

Pedro Pascal, als Din Djarin (r), met The Child. Scène uit 'The Mandalorian'.Beeld AP

Baby Yoda, een groen wezentje met grote zwarte ogen, groeide in het eerste seizoen van The ­Mandalorian uit tot de favoriete knuffel van half het internet. Nu is de Disney-reeks terug, met Baby Yoda nog steeds in een prominente rol. ­Samen met de Mandalorian ­wordt de reis door het Star Wars-universum voortgezet.

The Mandalorian, nu op Disney+

Het betere rechtbankdrama

Uit 'De twaalf'.Beeld VRT

“Een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama’s die ik ooit zag. Natuurgetrouw en buitengewoon. Prachtig en ruw.” Ricky Gervais schuwde de superlatieven niet om De twaalf, of The Twelve, te prijzen. Wie de Eén-reeks nog niet zag, kan die nu inhalen. Ideaal voor herfstige avonden en om het zwarte gat na Undercover te vermijden.

De twaalf, nu op Netflix

Topspanning voor Tom Waes

Uit een aflevering van het tweede seizoen van 'Undercover'.Beeld VRT

Een succesvolle serie die afgerond leek een complete nieuwe setting en verhaallijnen geven: het lukt niet altijd. Maar Undercover slaagt er in zijn tweede seizoen zowaar in nog beter en nog spannender te zijn, met Tom Waes die grandioos acteert. Krijgt hij de wapen­verkopende broers Berger te pakken? Met nog twee afleveringen te gaan stijgt de spanning ten top.

Undercover, nu op Eén (zondag om 20.40 uur) en op VRT Nu

Alleen in Parijs geen hit

'Emily in Paris': fenomeentje.Beeld Netflix

Uitgespuwd door de Parijzenaars omdat de reeks alle mogelijke clichés gretig gebruikt – misbruikt, vinden ze daar – en uitvergroot, maar ook een hit die overal elders gretig gebingewatcht wordt. Emily in Paris is een fenomeentje, en dat ondanks de scenario’s die niet van veel diepgang getuigen. Maar misschien maakt dat de reeks net zo verslavend, quoi.

‘Emily in Paris’, nu op Netflix.

Van Geel en De Bouw

Koen De Bouw en Jonas Van Geel in 'Niets te melden'.Beeld rr

Er zijn van die reeksen waar je met wat tegenzin naar begint te kijken. Omdat de korte inhoud je niet triggert, omdat de hoofdrolspelers niet meteen je favorieten zijn. Niets te melden tikte beide vakjes aan. En toch. Na een wat flauwe start blijf je kijken naar Jonas Van Geel en Koen De Bouw die niets te melden hebben tijdens hun nachtelijke observaties als politie-inspecteur.

‘Niets te melden’, nu op Streamz

Dossier De Morgen gidst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234