Donderdag 28/05/2020

Kingsman

Lachen met buitensporig geweld

Taron Egerton, Colin Firth en Samuel L. Jackson in 'Kingsman'.Beeld rv

In 'Kingsman' speelt Colin Firth een superspion, verfijnt Samuel L. Jackson zijn routine van booswicht en vertolkt debutant Taron Eggerton een spion die nog groen achter de oren is. De drie vertellen ons met jongensachtig enthousiasme over hun tijd bij de secret service.

Colin Firth

Harry Hart: meesterspion

Colin Firth groeide uit tot de gedoodverfde vertolker van hoogromantische personages in periodedrama's. En toch zag regisseur Matthew Vaughn in hem zowaar een spion van de ultrageheime intelligentiedienst Kingsman. Firth hapte toe nog voor het script geschreven was. "Dat was een jaar voor we startten", geeft hij toe. "Matthew wilde het script schrijven met mij in gedachten. Volgens mij heeft hij nog geen slechte film gemaakt. Ik keek ernaar uit hoe hij weer het gekende met het onverwachte zou combineren. In dit geval Colin Firth, acteur in klassieke drama's, met Colin Firth, de actieheld."

Firth mocht zich dan fysiek nog zo goed voorbereid hebben, zonder blutsen en builen kwam hij er niet van af. "Van mijn blauwe plekken zijn foto's gemaakt", zegt hij met een licht verontwaardigde zucht. "De leden van de cast en de crew zagen ze als een trofee. Eén keer was mijn arm purper. Reden genoeg voor een complete ceremoniële fotosessie."

De martelgang van de actie- en gevechtsscènes noemt Firth part of the job. De rol van Harry doet denken aan James Bond. "Vandaag zou ik Bond misschien nog kunnen spelen, maar als je die rol aanvaardt, ben je verondersteld hem een aantal jaar te spelen. Tegen de tijd dat ik aan mijn derde Bond begin, ben ik 193."

Hij is er zich van bewust dat de parodie op Bond en het spionagegenre tot een domme farce kan gedreven worden. Ook 'Kingsman' is zeker gechargeerd. "Vaughn flirt met de overdrijving", zegt Firth. "In zijn geval houd ik daarvan. Hij heeft een te goede smaak om er een onnozele spoof van te maken. Hij houdt zowel van discretie als van extravagantie. En van ongebreideld melodrama, kitsch en satire. Maar hij vernietigt het genre niet. Hij zet zich in de positie van een kind dat het plezier wil maximaliseren. Hij toont hypergewelddadige gevechten en kogelregens terwijl Tom Jones zingt. Hij maakt het opwindend zonder dat het van die opgepompte, humorloze branie op steroïden wordt die we allemaal al kennen. In zijn handen wordt het een pantomime met een knipogende gekkigheid."

Naarmate het gesprek vordert, vertelt Firth met meer smaak over zijn avonturen als Harry. "Ik wil best nog actiehelden vertolken. Niet omdat mijn carrière die richting moet uitgaan, maar ik hield geweldig van de actie. Ik heb voor mijn rollen nooit echt mijn lichaam gebruikt. Meestal toon ik gewoon mijn kostuum. De fysieke training mis ik nu al. Ik probeer het te onderhouden, maar shop tussen disciplines. Ik gooi me niet op één bepaalde vechtsport."

Firth stelt ons gerust: we moeten niet bang zijn als we hem 's nachts in een steegje tegenkomen. Firth: "Ik zou je hooguit kunnen dooddansen."

De oer-Britse acteur bezit de gave tot relativeren, ook als het gaat over de al even herkenbare Britse stijl en houding die 'Kingsman' exploiteert. "Wat is typisch Brits? You tell me. De Brit is vandaag even divers als andere nationaliteiten. Als je vandaag in Londen een bolhoed draagt, denkt iedereen dat je naar een gekostumeerd bal gaat. Niemand denkt bij de typische Brit aan Sid Vicious of John Lennon. Naar hen keken we op, niet naar oude mannen in krijtstreep."

Colin Firth.Beeld PHOTO_NEWS

Taron Eggerton

Eggsy: aspirant-spion

Taron Eggerton (25) staat voor ons met een been in de lucht dat hij zijdelings wegtrapt. Hij toont de vechttechnieken die hij heeft aangeleerd voor zijn rol van de jonge Eggsy. Hij verliest ei zo na zijn evenwicht en gaat dan gauw weer zitten, beduusd om zijn eigen onstuimigheid. "Sorry, de zenuwen." Het is de eerste persdag voor de jonge Eggerton, die zijn eerste filmrol heeft afgeleverd. Meteen naast kleppers als Colin Firth, Michael Caine en Samuel L. Jackson. "Dit is een opwindende periode. Sommige scènes waren fysiek en mentaal veeleisend, zoals het slaapvertrek in de bunker dat volloopt met water. We mochten niet panikeren wanneer we in de problemen geraakten. Ik heb minstens vijf keer wél gepanikeerd! Maar het is een prachtscène geworden, niet?"

Eggerton heeft zijn conditie stevig moeten opvijzelen voor 'Kingsman'. "Als tiener was ik een dikkerdje. Ik ga hardlopen, maar ik zou me niet het sportieve type noemen. Ik heb deze rol te danken aan Matthew Vaughns capaciteit om voorbij mijn bierbuikje te kijken. De voorwaarde was dat ik zou trainen. Er werd op gedrukt dat de actie die we moesten uitvoeren niet helemaal veilig zou zijn, mochten we fysiek niet tiptop zijn. We kregen ook vechtsporttraining en leerden met wapens omgaan. Wapens afvuren! Heerlijk. Er is speciaal voor de film zelfs een nieuw wapen ontworpen: The Kingsman Pistol. Het werkt echt."

Eggsy wordt in de film onder de hoede van Harry genomen, maar ook naast de set vond Eggerton in Colin Firth een mentor. "Melig hè, maar het klopt wel. Voor we begonnen te draaien belde hij me op. Hij hoefde dat niet te doen, maar zo was hij zeker dat ik zijn nummer had. Voor het geval ik hem nodig had. Dat vond ik zo genereus. Hij is een grappige vent en heeft geweldige verhalen. Het leuke was dat deze actierol voor hem ook een nieuwe ervaring was, maar hij is zo'n ervaren rot dat hij elke nieuwigheid gewoon naar zijn hand zet. Ik kon met al mijn vragen bij hem terecht. En hij gaf me tips over hoe je omgaat met bekendheid."

Eggerton stond na de draaiperiode van 'Kingsman' ook al op de set met Alicia Vikander in 'Testament of Youth' en met Tom Hardy voor 'Legend'. "Maar binnen het jaar wil ik nog eens op de planken staan. Theater is mijn eerste liefde. Het is allemaal begonnen met actiefiguurtjes die ik als kind een karakter gaf. Op school leerde ik in de lessen drama dat je die figuurtjes zelf kon zijn. Het geeft me een geweldig genoegen, net als de adrenaline die door je jaagt als je voor een publiek of een camera staat. Ik voelde meteen dat ik dit wilde doen voor de rest van mijn leven. En zie mij hier nu!" Eggerton geeft ons een euforische high five.

Voor een rol als James Bond is hij nog te jong, maar hij kent zijn klassiekers. "'Live and Let Die' is mijn favoriet! Ik hou van de glinstering in de ogen van Roger Moore. De nieuwe Bondfilms heb ik ook graag, maar ze zijn een beetje log. Geef mij maar Roger Moore in een speedbootje."

Taron Egerton.Beeld AP

Samuel L. Jackson

Valentine: schurk met een spraakgebrek

"Cool, right?", zegt Samuel L. Jackson als we naar zijn T-shirt wijzen. Er staat een bij op met een gasmasker aan. "Ik hou van bijen. Zonder hen gaan we allemaal dood, en we zijn ze met onze pollutie aan het uitroeien. Niet slim."

Valentine, de machtsgeile mediatycoon die hij vertolkt, zegt de oplossing te kennen voor de klimatologische problemen op aarde. Jackson vergoelijkt zijn personage. "Sommigen zien de oplossing in windturbines, andere in de zonnepanelen die ze fabriceren, en nog anderen zien een weg om te stoppen met insecticides. Iedereen schaart zich wel achter een van dergelijke missies die de wereld gaan redden. Valentine is er ook zo eentje." Klein detail: Valentine heeft het op de mens als soort gemunt.

Jackson specialiseert zich in memorabele boosaards. Ordell in 'Jacky Brown' is zijn lieveling. Om niet routineus te worden en zijn karakters reliëf te geven zoekt hij naar interessante invalshoeken. Wij sloegen dubbel toen Valentine begon te spreken. Waarom heeft Valentine in godsnaam een spraakgebrek? "Mensen met een handicap worden vaak niet gerespecteerd", legt Jackson uit. "Zij worden door anderen op complexe manieren gediscrediteerd. Ik weet waarover ik het heb, ik was als kind een stotteraar. Als iemand met een handicap aan het woord is, schatten zijn toehoorders zijn intelligentie vaak laag in, gewoon omdat hij niet spreekt zoals zij. Valentine overkomt hetzelfde en ontwikkelde diepgewortelde rancunes. Hij meet de mensen op aan de hand van hun reactie op zijn gelispel. En hij gebruikt zijn frustratie als een drijfveer om slimmer te zijn dan de rest. Én - dat heb ik uit ervaring - het doet mensen beter naar je luisteren. Het was een uitdaging om juist te lispelen. Het mag grappig zijn, maar onnozel mag het niet worden. De slechterik moet gevaarlijk blijven."

Jackson had wel wat overtuigingskracht nodig om het gelispel aan regisseur Vaughn verkocht te krijgen. "Matthew zag het eerst niet zitten. Hij vroeg: 'Wát wil je doen? De slechtste mens op de planeet laten lispelen. Wie doet zoiets?' Ik zei: Mike Tyson. Toen vond hij het oké. (lacht)"

Dat Jackson al zoveel slechteriken heeft gespeeld deert hem niet. Hij kan er nog altijd even fris aan beginnen. "Als ik ze maar kleurrijk mag invullen. Het leuke is dat een slechterik meer ups en downs mag hebben dan de held. En ze hoeven ook niet volledig slecht te zijn, of compleet gek, of totaal van de pot gerukt. Het is de subtiliteit die je de variatie schenkt. Ik probeer altijd iets te vinden dat het publiek stiekem doet wensen dat het zelf even de slechterik kan zijn."

Wanneer we vragen waarom hij niet in de volgende 'Star Wars' meespeelt, antwoordt hij snel: "Ander onderwerp." We herhalen onze vraag, waarop hij zijn stem verheft zoals we dat kennen uit zijn films. "Hey man! Ze moesten mij niet meer! Maar ik heb er vrede mee! Echt! It's fine!" Jackson trekt opzettelijk een beteuterd gezicht. We willen niets ontketenen. Met zijn priemende blik en grote gestalte imponeert hij, zelfs in een T-shirt met een bij op.

Samuel L. Jackson.Beeld PHOTO_NEWS
Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234