Vrijdag 18/10/2019

Culinair Snelkookplan

Laat de oven het werk doen: ‘Kip Marbella’ van Yotam Ottolenghi

Beeld Hannes Vandenbroucke

Je nodigt graag vrienden uit, maar wil niet de hele avond alleen achter het fornuis staan? Hoeft ook helemaal niet! Trek een fles wijn open en laat de oven het werk doen. 

Ik kook niet graag wanneer er vrienden zijn. Het is te zeggen, ik doe het kookwerk liever op ­voorhand, om zo niet de helft van het gesprek of de clou van een verhaal te missen, wanneer ik weer even in de risotto ga roeren. Daarom heb ik een ­speciaal repertoire van recepten voor wanneer er volk over de vloer komt. Ze voldoen stuk voor stuk aan een paar specifieke vereisten. Zo moet ik ze zo goed als volledig op voorhand kunnen klaarmaken zodat ik enkel nog maar de schotel in de oven moet duwen, het gasvuur onder een zware stoofpot wat hoger moet draaien of de smakelijke potjes saus en ­salades maar uit de koelkast hoef te halen. Los van enkele finishing touches, zoals het hakken van verse kruiden of het besprenkelen met olijfolie, kunnen we zonder stress aan tafel en zit ik tijdens het ­aperitief gezellig mee te kletsen.

Twee stappen

Een ander gemeenschappelijk kenmerk is ‘ongecompliceerd’. Vroeger wou ik vaak aan ­denkbeeldige ­verwachtingen voldoen en uitpakken met moeilijke en tijdrovende bordjes. Maar de fun van vrienden uitnodigen is er snel vanaf wanneer je je de benen van onder je lijf loopt en je de avond zelf niet echt meemaakt. Onthoud dat je gasten in de watten ­leggen vooral betekent dat ze je onverdeelde ­aandacht krijgen.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Ongecompliceerd staat niet gelijk aan saai, ­smaakloos of zonder liefde en aandacht op tafel gezet. Dat eenvoudige gerechten ook punchy flavors, interessante combinaties en gelaagdheid kunnen omvatten, bewijst Yotam Ottolenghi, de oppergod van de thuiskoks, met zijn ‘kip marbella’. Denk aan krokant kippenvel, uitgesproken smaken en saus die de perfecte balans houdt tussen zoet en zout. Het recept ontdekte ik enkele jaren geleden op zijn ­website en werd intussen ook in zijn laatste succesboek Simpel opgenomen. Geheel terecht, want de bereiding kent in grote lijnen maar twee stappen. Eén: meng alle ingrediënten in een ovenschaal. Twee: zet 50 minuten in een oven van 180°C. Klaar. Wie het originele recept volgt, last tussen stap één en twee nog een marineertijd van 1 à 2 dagen in… Lieve Yotam, ik zie je graag, maar een ‘simpel’ gerecht, daar begin je niet twee dagen op voorhand aan. Geloof me, ‘kip Marbella’ maak je gegarandeerd opnieuw, ook zonder marineertijd.

Couscous

Wanneer je het simpel wil houden, is een apart groentegerecht maken soms al te veel gedoe. Doe zoals ik en schuif een bakplaat met gesneden ­pompoen of zoete aardappel (royaal besprenkeld met olijfolie, peper en zout) mee de oven in. Of gooi een halve, versneden venkel op de bodem van de kipschotel. Werkt evengoed. Yotam maakt deze ­suggestie niet, maar dit ovengerecht serveer je beslist met couscous. De fijne korreltjes zuigen gemakkelijk de heerlijke umamisaus op. De gevraagde dadelmelasse laat ik weg, wegens moeilijk te vinden en overbodig. De sappige medjooldadels zorgen naar mijn mening al voor voldoende zoet tegenwicht. Heb ik geen oregano in huis, dan gaat er verse tijm of een andere kruid dat voorhanden is in de schotel. En witte wijn (omdat er geen fles open is) vervangen door droge vermout, is hier ook meer regel dan uitzondering. Een recept is niet in steen gebeiteld. Pas het aan naar eigen smaak of gemak. Yotam begrijpt dat heus wel. 

Beeld Hannes Vandenbroucke

Dit heb je nodig voor 2 personen

2 tenen knoflook, tot moes geplet / ­enkele takjes oregano / 1 el rode­wijnazijn / 10 groene olijven, in schijfjes / 2 el kappertjes + 1 el van de pekel / 4 medjooldadels, ontpit en in stukjes gesneden / 2 laurierblaadjes / 120 ml droge witte wijn (of droge ­vermout) / ½ venkel, in plakjes ­gesneden / peper en zout, 2 el olijfolie / 2 kwaliteitsvolle kippenbouten (bio of vrije-uitloopkip)

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 180 °C.

2. Meng alle ingrediënten (behalve de kip) met royaal vers gemalen ­peper en zout en 1 el olijfolie in een ovenschotel. Leg er de kip op en ­besprenkel het vel met de ­ overgebleven olijfolie, peper en zout.

3. Schuif 40 à 50 min. in de oven, of tot het vel goudbruin en ­knapperig is.

4. Haal uit de oven en serveer met couscous.

PS: dit is een aangepaste versie van het recept van Yotam Ottolenghi, die op zijn beurt de mosterd haalde uit het  boek The Silver Palate van Julee Rosso en Sheila Lukins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234