Donderdag 09/12/2021

Filmmuziek

'La La Land' binnenkort La La Live op Belgische podia

null Beeld Belga Films
Beeld Belga Films

Het is nog maar zijn derde filmpartituur, maar het heeft hem wel op de kaart gezet. Justin Hurwitz (32) won de Oscar voor Beste Score en Song voor zijn muziek bij La La Land. Tijdens Film Fest Gent maakt hij nog eens kans op twee prijzen. Intussen trekt het cinéconcert de wereld rond, met Belgische haltes in oktober.

Over La La Land is al veel geschreven, vooral in superlatieven. En binnenkort kan u dé musical van het jaar ook live meemaken, tijdens La La Land in Concert. Het was al de derde keer dat regisseur Damien Chazelle en componist Justin Hurwitz samenwerkten voor een film. Twee jaar en half schreef Hurwitz aan de muziek.

“Eigenlijk duurde het veel langer", lacht hij aan de telefoon vanuit Los Angeles. “Damien en ik hadden in 2011 al een jaar aan de film gewerkt, maar we kregen ‘m nergens verkocht. We zijn dan Whiplash gaan maken, en hebben La La Land een tijdje in de ijskast gestoken. Nadat we het project in 2014 weer hebben opgepikt, kostte het nog eens tweeënhalf jaar.”

Componist Justin Hurwitz met zijn twee Oscars voor 'La La Land'. Beeld BELGAIMAGE
Componist Justin Hurwitz met zijn twee Oscars voor 'La La Land'.Beeld BELGAIMAGE

Waarmee bent u gestart: de liedjes of de score?

“Ik ben vooral gestart met de piano, het instrument dat de meest dragende rol speelt. Op de piano heb ik alle melodieën verzonnen, die ik dagelijks aan Damien liet horen. Ik heb wel honderd ideeën voorgesteld. Sommigen waren héél slecht, anderen nog niet helemaal juist. Pas als een melodie precies goed zat, kon die uitgewerkt worden.”

La La Land combineert een klassiek orkest met een puur jazzcombo. Hoe moeilijk was die spreidstand?

“Dat is tricky, waar we al eens filosofische debatten over hielden. Waar in de film moest het klassiek klinken, en waar meer jazzy? Die discussie zit vervat in één bepaald nummer, in de scène in het restaurant waar Mia binnenwandelt en Sebastian ontslagen wordt (‘Mia & Sebastian’s Theme’, RB).

“Sebastian is een jazzpianist, dus hoorde er iets van jazz in te zitten. Aan de andere kant speelt hij ook maar een romantische lovesong, iets wat moest dienen als orkestraal thema van de hele film en zeker zou terugkeren in het Planetarium. Het nummer mocht dus ook niet té jazzy zijn. Aan dat nummer heb ik maanden gewerkt, omdat ik héél lang heb gezocht naar de juiste balans. Eens dat nummer er was, kwam de mix vanzelf.”

Dus ook bij het grootse musical-openingsnummer ‘Another Day Of Sun’?

“Toen ik dat schreef, dacht ik niet aan jazz, wel aan melodie. Pas bij het arrangeren, heb ik er een jazzritmesectie ingestoken, geïnspireerd op de Franse componist Michel Legrand – bekend van de musicalfilms van Jacques Demy. Die jazzdrum de kern van het hele nummer is geworden.

“Veel van dat jazzgevoel zit ook in de piano. Voor ‘Another Day Of Sun’ kreeg de pianist vooral de akkoordveranderingen mee. Zo zat hij niet de hele tijd gebonden aan een geschreven muziekstuk en kon hij sommige stukken ook zelf inkleuren. Improviseren, zoals échte jazzmuzikanten dat doen. Dat in tegenstelling tot de rest van het orkest, die natuurlijk wel alle noten op papier moesten spelen.”

De openingsscène van 'La La Land'. Beeld rv Dale Robinette/Lionsgate
De openingsscène van 'La La Land'.Beeld rv Dale Robinette/Lionsgate

Dat improviseren is dan weer onmogelijk voor het filmconcert van La La Land.

“De film is af, de partituur ligt vast. Elke noot die op het scherm gespeeld wordt, staat nu op papier. Vooral de pianist heeft een extreem moeilijke job, omdat die synchroon met de filmbeelden moet spelen.

“In elk land waar de show wordt opgevoerd, hebben we een andere pianist. Die moet niet alleen de bladmuziek volgen, maar dat ook doen op het ritme van een metronoom, een kliksysteem in zijn oor waarmee het tempo en de intensiteit wordt aangegeven. Alles moet exact zijn, het publiek moet de noot horen die Ryan Gosling in beeld aanslaat. Alleen dan wordt de voorstelling een grote magische truc.”

Ryan Gosling speelt een jazzpianst in 'La La Land'. Beeld AP
Ryan Gosling speelt een jazzpianst in 'La La Land'.Beeld AP

U won al tientallen prijzen voor de score, waaronder de Oscar en Golden Globe. Binnenkort maakt u ook kans op twee World Soundtrack Awards in Gent. Went dat?

“Het blijft me flatteren. (lacht) Ik heb het bestaan van de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent nog maar pas ontdekt, en de nominaties zijn een fijne verrassing. Het feit dat de film en de muziek nog steeds erkenning krijgt, betekent veel voor mij.

“Maar nog belangrijker dan de nominaties en awards is de erkenning van het publiek. Onlangs vertelde een vriend me dat zijn kinderen de bladmuziek van La La Land hadden gekregen in de pianoles, hun pianoleerkracht wist natuurlijk niet dat ze de componist ook persoonlijk kenden. Dat mensen mijn muziek blijven consumeren, zelfs zelf beginnen spelen, dat is het mooiste compliment.”

Justin Hurwitz. Beeld AFP
Justin Hurwitz.Beeld AFP

Heeft zoveel erkenning al deuren geopend?

“Daar sta ik nog niet voor open. Sinds maart ben ik non-stop bezig met het schrijven van de muziek bij Damiens volgende film.”

Dus naast beste vriend is Damien Chazelle ook uw belangrijkste werkgever.

“Klopt, we kunnen enorm goed samenwerken. Ik hou van de films die hij wil maken, respecteer hem als filmmaker. En hij respecteert mij als componist. (denkt na) Dat is wat een componist wil: een regisseur die geeft om muziek, die het naar waarde kan schatten en het een dragende rol gunt in het geheel van de film.

“Ons volgende project wordt geen musical of jazzfilm, waarin muziek een andere rol speelt. Geen hoofdrol dus, eigenlijk zoals in de meeste films. Toch zijn we nu al druk aan de score bezig, terwijl er nog niets is opgenomen. Ik hoop dat het helemaal anders zal klinken dan mijn eerdere werk, maar toch mijn stempel draagt. En dat Damien er nu al zoveel zorg in stopt, daar kan ik alleen maar van houden.”

Met 'La La Land' de wereld rond: "Dit doe je niet als je niet van film houdt"

Voor het filmconcert van La La Land wordt lokaal telkens een ander orkest gekozen. Alleen de technische equipe legt het hele wereldparcours af, onder leiding van producer John Kinsner. “Ik heb de film van a tot z vertaald naar het podium", vertelt hij voor het concert in Madrid. "Het is mijn job om ervoor te zorgen dat wat Justin schreef, perfect wordt weergegeven op het podium."

Dat is moeilijk, want in tegenstelling tot andere filmconcerten moet deze uitvoering erg precies zijn. "Er veel scènes waarin het handenwerk van Ryan Gosling in beeld komt, die moet de livepianist dus noot voor noot volgen, anders valt dat op. Een ander obstakel is de zang. Justin heeft ervoor gekozen om originele stemopnames van Emma Stone en Ryan Gosling te laten meelopen met de film. Maar de livebegeleiding daarbij moet exact zijn."

Een beeld uit 'La La Land in Concert', tijdens de doortocht in Madrid. Beeld Robin Broos
Een beeld uit 'La La Land in Concert', tijdens de doortocht in Madrid.Beeld Robin Broos

Om de ensembles daarop voor te bereiden, stelde Kinsner met zijn bedrijf Black Ink een pakket samen waarmee lokale organisatoren aan de slag kunnen. In ons land is dat Gracia Live, dat het Slovak Sinfonietta als orkest heeft aangeduid. Dat zal de show de komende maanden ook in andere Europese landen opvoeren.

Kinsner zelf was al verantwoordelijk voor de internationale filmconcerten van Disney's The Little Mermaid en Tim Burtons The Nightmare Before Christmas. Het was zijn agent Richard Kraft – die ook de songtekstschrijvers van La La Land vertegenwoordigt – die als regisseur een team samenbracht voor de eerste La La Land in Concert, eind mei in Los Angeles. Een show die pas drie maanden voor de première in de Hollywood Bowl werd aangekondigd.

John Kinsner, producer van 'La La Land in Concert' Beeld RV
John Kinsner, producer van 'La La Land in Concert'Beeld RV

“Normaal zouden we die dag met een Disney-concert starten, maar die productie raakte niet klaar”, aldus Kinsner. “In plaats van ons slot op de Hollywood Bowl op te geven, is Kraft op zoek gegaan naar een waardig alternatief. La La Land was perfect, maar ook erg kort dag. We zijn er acht weken lang dag en nacht mee bezig geweest. Nee, dit doe je niet als je niet houdt van de film. Dat zou je breken.”

Lees hier onze recensie van La La Land in Concert.

Op 18/10 in Stadsschouwburg (Antwerpen), 19/10 Vorst Nationaal (Brussel), 22/10 Casino-Kursaal (Oostende). Tickets op filmconcerts.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234