Zondag 23/02/2020

kunst

Kunstenhuis Croxhapox vecht voor zijn leven met veiling van grote en kleine kunstenaars

Hotelscène met jonge psycholoog van William Ludwig Lutgens.Beeld RV William Ludwig Lutgens

Het Gentse experimenteel kunstenhuis Croxhapox verliest vanaf volgend jaar alle subsidies. Een mokerslag, maar geen reden om bij de pakken te blijven zitten. De organisatie slaat terug met een veiling in het SMAK. Je kunt er werken van Honoré d'O, Dirk Braeckman en Michaël Borremans bemachtigen.

"De keuze van Sven Gatz is onbegrijpelijk", zucht SMAK-directeur Philippe Van Cauteren. "Niet alleen Croxhapox, maar ook Voorkamer in Lier en alle andere kleinere kunstinstellingen in het land die vandaag naast de subsidies gegrepen hebben, zijn ronduit essentieel. Om een gezond kunstenlandschap te vormen, is het belangrijk dat instellingen als het SMAK, M KHA, Mu.ZEE of Wiels hand in hand gaan met laagdrempelige plekken zoals Croxhapox.

"Hun eigenzinnige manier van werken is bewonderenswaardig. Wars van modes en trends, telkens vertrekkend vanuit de noden van de kunstenaars. Of dat nu Amerikanen of Antwerpenaren zijn, met naamsbekendheid of niet, dat maakt niets uit."

Laura van, artistiek leider bij Croxhapox lijkt allesbehalve terneergeslagen. "Na de befaamde nul van de Vlaamse overheid waren we helemaal niet van plan om te stoppen. We hebben vanaf dag één de energie verlegd naar nieuwe avonturen. Er is een onderhoud geweest met stad Gent. We hebben gepraat over zowel infrastructurele als financiële steun. Verder hebben we ook beslist naar de Raad van State te stappen."

Crox-kunstenaars

"Als laatste stap organiseren we een veiling om ons startkapitaal in 2017 te garanderen", gaat Van verder. We hebben 'Crox-kunstenaars' uitgenodigd om mee te doen. Zij hebben allemaal de overweging gemaakt om ofwel hun werk te schenken ofwel enkel hun productiekosten aan te rekenen. Het overgrote deel, ongeveer 80 procent, heeft geschonken, maar wel met de beperking dat als het kunstwerk een bepaald minimumbedrag niet haalt, het dan teruggaat naar de kunstenaar."

Crox-kunstenaars. Misschien een vaag begrip, maar wie de flyer van de veiling bekijkt ziet een lange lijst aan topnamen, groot en klein, doorgebroken of nog net niet. Croxhapox vormt de belangrijke schakel tussen het atelier en de musea.

"Snij die ader af en het landschap zou enkel maar vervlakken", knikt Van Cauteren. "En dat in tijden dat we net zoveel nood hebben aan meer reliëf. Plekken als Croxhapox zijn noodzakelijk om de vervlakking tegen te gaan en opnieuw de diepte in te duiken."

Frank Merkx (26), deel van het kunstenaarsduo Frank&Robbert, Robbert&Frank zag zijn hele carrière opstarten in Croxhapox. "Als jonkies van nog geen 18, pas begonnen aan het KASK, kregen we een budget van 2.000 euro om er een tentoonstelling te maken en internationale contacten te leggen. Laura had zo'n groot vertrouwen in ons dat het niet anders kon dan lukken. Nu, negen jaar later, reizen we met onze werken de wereld rond. Onlangs hebben we in Londen de tweede prijs gewonnen op de uitreiking van de prestigieuze Celeste Prize."

Enkele van de werken: Black Diamond van Thomas Bogaert.Beeld RV Thomas Bogaert

Hoeveel de actie uiteindelijk zal opbrengen, valt nog af te wachten. Naast de veiling in het SMAK zijn er ook plannen om werken online aan te bieden. Hiervoor is Croxhapox nog in onderhandeling met het Amerikaans-Britse veilinghuis Paddle8.

"De vestiging in Londen reageerde enthousiast. Maar we weten niet of ze al het fiat van de hoofdzetel in New York hebben. Joris Van der Borght, onze zakelijke leider, heeft de verkoopsprijs van alle werken samen berekend: we komen op ongeveer 90.000 euro. Het is zeer moeilijk om in te schatten wat dat uiteindelijk zal opleveren. Wat we wel zeker weten, is dat het een basis zal zijn om in 2017 op een nieuwe plaats op te starten. Stad Gent heeft al een aantal plekken voorgesteld, maar er is nog niets definitief beslist."

'Straffe mix'

"Wij willen allemaal dat Croxhapox kan blijven functioneren", besluit kunstschilder Michaël Borremans. "Met de veiling proberen we op onze manier een duit in het zakje te doen. Natuurlijk is dat ook wat gevaarlijk. De minister kan het evengoed tegen ons gebruiken om aan te tonen dat subsidies niet overal nodig zijn. We kunnen alleen maar hopen dat het zo ver niet zal komen."

In het SMAK zullen er 35 werken geveild worden. "Fantastische stukken," knikt Laura van. "Twee hebbedingetjes van Michaël Borremans, een prachtig stuk van Thomas Bogaert en ook een verrukkelijk werk van HISK-student William Ludwig Lutgens, voorlopig nog onbekend, maar iemand met enorm veel potentie. Het is echt een straffe mix."

De expo met de te veilen werken opent op 17 november.

Lifestyle Overdosis 2 van Tinka Pittoors.Beeld RV Tinka Pittoors
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234