Woensdag 29/06/2022

Het atelier vanGuillaume Bijl

Kunstenaar Guillaume Bijl: ‘Het heeft geen zin om een ‘Thai Massage’ bij mij thuis even uit te proberen’

Guillaume Bijl: ‘Ik heb geen studio. Ik bereid al mijn projecten voor met e-mail.’ Beeld Joris Casaer
Guillaume Bijl: ‘Ik heb geen studio. Ik bereid al mijn projecten voor met e-mail.’Beeld Joris Casaer

Hoe ziet het ideale atelier eruit? Hoeveel tijd spendeert een kunstenaar in zijn atelier? Is het een heilige plek? In de reeks ‘Het atelier van...’ trappen we uitgerekend af met een kunstenaar zónder atelier: Guillaume Bijl (76), die momenteel een solo-expositie heeft bij Keteleer Gallery in Antwerpen.

Oscar van Gelderen

Waarom heeft u geen atelier?

“Omdat ik installaties, composities en ‘sorry’s’ meestal in de aangeboden kunstruimten realiseer, en omdat het geen zin heeft om een Supermarkt-installatie, een Atoomschuilkelder of een Thai Massage bij mij thuis even uit te proberen. Voor grote installaties gebruik ik een bruikleensysteem bij firma’s of instellingen: als de werken niet verkocht zijn, gaan ze terug naar die firma’s.”

U spreekt van een depot in plaats van een atelier. Waarom?

“Omdat ik geen studio heb. Ik bereid al mijn projecten voor met e-mail en vroeger met fax. In de jaren tachtig had ik zelfs geen telefoon of auto. En in mijn woonst zijn uitsluitend depotruimten.”

Is een depot louter een opslagplaats of wordt er ook werk gemaakt of geassembleerd?

“Er wordt soms iets kleins voorbereid. Een ‘sorry’ of een ‘composition trouvée’.”

Gaat u iedere dag naar een van uw depots?

“Ik blijf meestal thuis. Soms ga ik met een chauffeur/assistent op prospectie naar Milaan of Wenen of Parijs, omdat ik alles moet organiseren, wat een groot onderdeel van mijn oeuvre is. Ik pak hier in de stad veel taxi’s. Mijn fiets is al lang opgeborgen... te gevaarlijk in Antwerpen.”

Komt u onderweg naar uw depot vaak materiaal tegen dat u kunt gebruiken?

“Ik ben niet heel de tijd bezig met winkels af te lopen – alleen als het moet met een nieuwe tentoonstelling. Sommige mensen denken dat ik trip op objecten, en zelfs verzamel, maar het tegendeel is het geval. Ik ben geen estheet.”

Hoeveel tijd spendeert u gemiddeld per dag in uw depot?

“Ik ben veel bezig aan die verdomde computer; voor mij is het digitale tijdperk niet weggelegd. Ik ben wel Eight days a week bezig, bij manier van spreken, met de nodige rustpunten en veel plezier tussendoor. Soms dj spelen is mijn hobby... in mijn depots kom ik zelden.”

Is het depot een heilige plek? Of ontvangt u er ook bezoek, van verzamelaars, curatoren of collega-kunstenaars?

“Ik heb geen heilige plekken. Er komt veel volk over de vloer bij ons thuis. Vooral kunstenaars. Die zorgen meestal voor verstrooiing. Soms verzamelaars en curatoren. Mijn vrouw (vzw Escautville) en mijn dochter (vzw Lichtekooi) zijn ook curatoren. Iedereen is welkom.”

U werkt vooral in situ, maar u maakt ook assemblages. Waar vindt het ‘maatwerk’ plaats?

“Zelfs op art fairs heb ik assemblages ter plaatse gemaakt. Ik maak soms ook ‘project drawings’ om iets duidelijk te maken: hoe ik het op voorhand zie in de kunstruimte (zonder tekenpretentie). Die tekeningen zijn historisch interessant... de roots van sommige installaties.”

Komt u graag bij andere kunstenaars in hun atelier?

“Ik ga graag naar andere ateliers van kunstenaars. Vooral naar emerging artists. Ik kom nog regelmatig in de HISK-ateliers in Gent als gastprofessor. Ja, ik heb een goed oog voor nieuwe talenten.”

Hoe ziet het ideale atelier – of in uw geval: depot – eruit?

“Door het feit dat ik mij adapteer aan de gegeven kunstruimten – als in-situkunstenaar – heb ik geen bepaalde voorkeur. Wel denk ik eraan om ooit eens een werk uit mijn reeks Behandelingen te installeren in de kelders van het Palais de Tokyo in Parijs. Misschien als ik tachtig word!”

Een langere versie lezen? Surf naar www.galleryviewer.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234