Dinsdag 06/06/2023

InterviewGalleryViewer

‘Kunst schudt me wakker’, zegt Nederlandse actrice Maike Meijer

Beni Bischof - Car (Orange), PLUS-ONE Gallery. Beeld GalleryViewer
Beni Bischof - Car (Orange), PLUS-ONE Gallery.Beeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: de Nederlandse actrice (onder meer uit Toren C) en auteur (van Wen er maar aan) Maike Meijer (54).

Oscar van Gelderen

Maike Meijer, actrice Beeld Merlijn Doomernik

Maike Meijer, actriceBeeld Merlijn Doomernik


Wat betekent kunst voor u?

“Kunst betekent voor mij vooral: iets wat me wakker schudt. Er is geen andere discipline die dat zo sterk heeft. Er is een directe connectie: er zit niets tussen mij en dat werk. En ik heb het verlangen om geraakt, verbaasd of ontroerd te worden, omdat het me inspireert.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Ik heb het helemaal niet van huis uit meegekregen. Als mijn moeder zegt: ‘Mijn dochter verzamelt kunst,’ zet ze een heel grappige kakstem op. Ik moet daar erg om lachen.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik ben lid van de Young Collectors Circle. Zij nemen je aan de hand mee door de wereld van galeries, ateliers, kunstbeurzen en privéverzamelaars. Ontzettend interessant en leuk.”

Amber Andrews - ‘Faced with Transformation’ (2021), Sofie Van de Velde Gallery Beeld GalleryViewer
Amber Andrews - ‘Faced with Transformation’ (2021), Sofie Van de Velde GalleryBeeld GalleryViewer

Waar kijkt u het liefste naar kunst?

“Ik ga heel graag naar musea, minder graag naar galeries. Het is een cliché, maar als ik er binnenkom, voel ik me bekeken. Terwijl ik degene ben die wil kijken. Het is er te stil, te heilig vaak. Dan zit er iemand achter een bureautje, die je aankijkt en dan hoor ik mezelf zeggen: ‘Mag ik even rondkijken?’ Het is allemaal zo... ongemakkelijk.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop gemiddeld twee tot vier keer per jaar iets, van kleine tot grotere werken. Heeft natuurlijk ook met de prijs te maken. Ik koop eigenlijk alleen uniek werk.”

En waar koopt u dan: in een galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop soms in een galerie. Dan heb ik de betreffende kunstenaar vaak al ergens gespot en weet ik dat ik in hem of haar geïnteresseerd ben. Ik koop ook direct van kunstenaars. Op Instagram is ook veel moois te vinden.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik beslis meestal, omdat ik me er het meest mee bezighoud. Maar mijn man heeft een heel goeie blik. Die fileert snel.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee hebt?

“LangArt in Amsterdam: dat zijn superlieve mensen. Ze zijn erg betrokken bij hun kunstenaars, maar ook bij de kopers.”

Kristof Van Heeschvelde - Master at Work (2021), Eva Steynen.Deviation(s) Beeld GalleryViewer
Kristof Van Heeschvelde - Master at Work (2021), Eva Steynen.Deviation(s)Beeld GalleryViewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Van Michaël Borremans. Die vind ik weergaloos, zo vreemd en tegelijkertijd klassiek. Zijn schilderij Sleeper is om te huilen, zo mooi.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Beni Bischof doet een soort van greep in een totaal gestoord aanbod van beelden. Ik viel meteen voor zijn auto’s zonder wielen. Het heeft iets heel humoristisch. Het is heel Instagram-achtig, maar dan ambachtelijk.

“Amber Andrews kan heel erg goed schilderen. Ze weet precies wat ze weg kan laten, en wat telt. Zo veel verwijzingen, maar ze laat zich niet afleiden, ze doet heel erg haar eigen ding. Alsof ze binnen haar wereld zoekt naar iets om zich aan vast te houden. Een vogel die een vrouw een vuurtje geeft: wie verzint dat. En zo lief. Mag dat ook een keer?

“Ik viel totaal voor Kristof Van Heeschveldes schilderij Je wordt bedankt, ook omdat zijn teksten vaak op zo veel manieren te interpreteren zijn. Hij maakt vaak prachtig groot werk, dat humoristisch is en schrijnend.”

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? Surf naar www.galleryviewer.com

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234