Donderdag 30/06/2022

GalleryViewerChris Meulemans

‘Kunst is even noodzakelijk als eten en drinken’

Chris Meulemans Beeld GalleryViewer
Chris MeulemansBeeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: kunstenaar Chris Meulemans (54).

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Voor mij is kunst even noodzakelijk als de basisbehoeften eten en drinken. Je kan er in ‘wegvluchten’ uit de hardheid van het leven.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Van thuis uit heb ik helemaal geen culturele bagage meegekregen. Er was geen aandacht voor het schone, voor verwondering. Zelfs een boek zitten lezen werd niet geapprecieerd. Ik trok me graag terug op mijn kamer, waar ik vaak zat te tekenen. Ik was de enige die wilde verder studeren, en gelukkig mocht ik na lang zeuren toch op kot in Antwerpen, om aan de Academie te kunnen studeren.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“De meeste informatie vind ik online. Verder ook kunstmagazines en persoonlijke uitnodigingen per post of mail.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik bekijk kunst het liefst in een galerie of museum. Een kunstwerk moet je toch altijd bij voorkeur in het echt zien. Dan word je geconfronteerd met het formaat, de verfhuid, de materie, de ruimtelijke impact.”

Frederik Lizen - Een wild seizoen (2021), Geukens & De Vil Beeld GalleryViewer
Frederik Lizen - Een wild seizoen (2021), Geukens & De VilBeeld GalleryViewer

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Soms koop ik enkele werken op een maand, en soms een langere periode niets. Kunst kopen werkt verslavend, het begint met eentje en het worden er steeds meer. Ik heb een voorliefde voor kleine werken.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal kopen we in een galerie. Als kunstenaar heb ik ook het voordeel dat ik weleens een werk kan ruilen met een andere kunstenaar.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Heel vaak zitten we op dezelfde golflengte. Soms werd ik zo gefascineerd door een werk, dat ik het kocht zonder het eerst te tonen of te vragen aan mijn man. Moet ook weleens kunnen…”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“In Brussel hebben we al meerdere werkjes gekocht bij onder andere Schönfeld Galerie, galerie Zwart Huis, Rossi Contemporary, allemaal in het gekende Rivoli-gebouw. Verder nog Hopstreet, Xavier Hufkens, Galerie DYS. In Gent bezoek ik graag Tatjana Pieters, die vaak gedurfde keuzes maakt. In Antwerpen heb ik een speciale band met Shoobil Gallery, waar ik in 2020 een solo tentoonstelling had. Wat verder weg ga ik ook graag naar Emergent, De Ziener, Whitehouse Gallery, Galerie 10A, d’Apostrof, Bruthausgallery.”

Joris Ghekiere - Untitled (2009), Kristof De Clercq Gallery Beeld GalleryViewer
Joris Ghekiere - Untitled (2009), Kristof De Clercq GalleryBeeld GalleryViewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Van Walter Swennen heb ik een tekeningetje, maar een schilderij zou zeker ook welkom zijn. Ik houd ook van het werk van Rose Wylie en van Jockum Nordström, die een heel persoonlijke wereld creëert in zijn beeldverhalen/collages. De werken van Rosemarie Trockel, vol humor en ironie, gebruikmakend van vrouwelijke technieken zoals breien, om te reageren op de vooral ‘mannelijke’ kunstwereld.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Joris Ghekiere was ooit nog mijn leraar. Met hem kon je heel boeiende gesprekken hebben over het inhoudelijke van kunst. Hij was ook een zeer goede kunstenaar. Jammer dat hij zo vroeg van ons is heengegaan.”

“Frederik Lizen is een jonge kunstenaar die met een enorme vrijheid werkt, vaak op houten omheiningen uit de stad, van bouwwerven.”

“De eclectische sculpturen van Nadia Naveau: heel hedendaags vol verwijzingen naar de kunstgeschiedenis. Nu te zien in De Warande in Turnhout.”

Chris Meulemans, Completely In Command, tot 27 februari in De Warande, Turnhout

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf naar www.galleryviewer.com

Nadia Naveau - Crazy Diamond (2021), Base-Alpha Gallery Beeld GalleryViewer
Nadia Naveau - Crazy Diamond (2021), Base-Alpha GalleryBeeld GalleryViewer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234