Woensdag 29/03/2023

GalleryViewerArne Van Wonterghem

‘Kunst daagt uit en vestigt de aandacht op humanitaire kwesties in onze samenleving’

null Beeld DM
Beeld DM

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wát kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: de 26-jarige Arne Van Wonterghem (Associate Director Gladstone Gallery).

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij een onuitputtelijke bron van kennisverrijking, fascinatie en een streling voor het oog. Kunst daagt uit en vestigt de aandacht op humanitaire kwesties in onze samenleving. Kunst is bovenal schoonheid; ik beschouw mezelf als een estheet, dus dit is een belangrijk aspect.”

Arne Van Wonterghem (Associate Director Gladstone Gallery). Beeld GalleryViewer
Arne Van Wonterghem (Associate Director Gladstone Gallery).Beeld GalleryViewer

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Laat ons stellen dat ik het pad zelf heb aangelegd, maar de bouwstenen voor de weg werden mij ter beschikking gesteld. Mijn grootvader was een liefhebber van jonge Belgische kunstenaars, en hij had er ook de muren voor: het hotel waarvan hij eigenaar en uitbater was, hing vol kunst.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Hoofdzakelijk online en vakbladen, maar ook de algemene pers, en dan wel eerder internationale, Engelstalige media zoals The New York Times en Financial Times.”

Jerry Zeniuk - Untitled (2007), Slewe Gallery Beeld GalleryViewer
Jerry Zeniuk - Untitled (2007), Slewe GalleryBeeld GalleryViewer

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik heb geen vast aankoopritme maar toch een aantal keer per jaar, hoewel dit volledig afhankelijk is van le coup de cœur.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Mijn ‘kunstaankooppartner’ is mijn moeder daar we de voorbije jaren ‘samen’ kunst aankochten, vooral voor bij haar thuis. Nu ik mijn eigen stek heb in Brussel, koop ik meer en meer kunst ‘in mijn eentje’.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“In Brussel zijn dit voor mij Meessen Declercq, waar ik mijn allereerste hedendaags kunstwerk ‘aankocht’ of eerder kreeg voor mijn vijftiende verjaardag. Daarnaast Rodolphe Janssen, bij wie ik stage liep in 2017; sindsdien is hij zowat mijn mentor in mijn kunstwereld. En tot slot Gladstone, de galerie waar ik momenteel werk.”

Max Pinckers - Supplementing the Pause with a Distraction (2012), Gallery Sofie Van de Velde Beeld GalleryViewer
Max Pinckers - Supplementing the Pause with a Distraction (2012), Gallery Sofie Van de VeldeBeeld GalleryViewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Mark Rothko, zonder twijfel. Er gaat niets boven zijn rustgevende en tevens opwindende schilderijen. Ik droom ervan zijn kapel in de Menil Collection in Houston, Texas – die bovendien net gerestaureerd werd – te bezoeken.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Jus Juchtmans is een hedendaagse colorfield painter met een heel interessante techniek, gebruikmakend van hars.”

“Van Max Pinckers heb ik recent zijn werk ontdekt bij Sofie Van De Velde. Ik heb weinig kennis van hedendaagse kunstfotografie, maar bij deze fotograaf had ik veel aanknopingspunten zowel op vlak van thematiek als van beeldvorming.”

“Ik heb ooit meegeboden op een werk van Jerry Zeniuk dat gedoneerd was aan het Museum Dhondt-Dhaenens voor de benefietveiling, maar het ging mijn plafond te boven.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf naar www.galleryviewer.com

Jus Juchtmans - 20201015 (2020), Galerie van den Berge Beeld GalleryViewer
Jus Juchtmans - 20201015 (2020), Galerie van den BergeBeeld GalleryViewer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234