Woensdag 18/05/2022

Kristof leider van de keuken, Ludo van de zaal

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Vorige week reed de jury van Mijn Restaurant 'De Ronde Van Vlaanderen'. In elk van de deelnemende restaurants wilden ze drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts proeven. Zoals te verwachten was aan de commentaren van de jury vorige week was Nieuwpoort favoriet. Zij halen dan ook het gros van de te verdelen 50.000 euro: 20.000 euro. Kristof werd in een latere proef ook nog eens terecht gekroond als leider van de keuken, terwijl Ludo het sterkst staat in de zaal.

Dat staat in schril contrast met Catherine en Inge, die beiden zwak presteerden, zowel als commis als als maître. Weinig verrassend hield de jury ook de 2.000 euro bedoeld voor de zwakst presterende, in. Tot ze kunnen bewijzen dat hun relatie solide is, en dat ze Mijn restaurant verdienen. Niet dat dat lukt.

Ze beschuldigen elkaar van liegen en de waarheid niet te spreken. Inge: "Ik lieg nooit", Catherine: "Ge zijt bezig" en dat herhalen ze wel tien keer. Catherine ziet het niet goed komen. Ze blijven discussiëren en zijn het er ondertussen over eens: zo kan het niet verder.

Toekomst als duo?
"Ik vraag mij af of we toekomst hebben als duo." " We hadden toekomst als duo, maar als gij en Kristof mij de hele tijd tegenwerken, dan is er geen toekomst voor niemand," aldus Inge. Catherine herhaalt nog eens dat Inge te weinig doet, dat haar best doen duidelijk niet goed genoeg is.

Ze zegt tegen Inge dat ze het niet ziet zitten om samen een bvba op te starten. "Ik ga met u geen financieel avontuur aan. Ik zie het niet zitten, dat risico ga ik niet lopen", besluit ze.

Vermoeiend
Bij de andere duo's valt voorlopig geen onenigheid te bespeuren, en maar goed uit want de vermoeiende discussies tussen Catherine en Inge zijn ook uitputtend voor de kijker. Al vergt het misplaatste zelfvertrouwen van Jeroen toch ook wat zelfbeheersing van de kijker, zodat die afstandsbediening toch niet door de tv belandt.

Jeroen bewijst zichzelf
Isaura en Jeroen stranden op de vierde plaats en krijgen amper 5.000 euro. Totaal onterecht, volgens Jeroen die potdoof blijft voor de kritiek van de jury. "Proef, alstublieft, proef", smeekte hij, ook al Peter Goossens weet hij zelf heel goed dat Jeroen denkt dat hij alles weet.

Wat Jeroen nog eens goed demonstreert door zijn aardappelsoep opnieuw te maken en zelf, samen met Isaura, te proeven van zijn versie en die van Peter Goossens, met wat bieslook erbij. Hij verkiest de zijne, uiteraard. "Dat mag waarschijnlijk niet, tegen een topchef ingaan", merkt hij nog op. Alleen als je gelijk hebt, Jeroen.

Kritiek geslikt
Het Limburgse duo Jimmy en Lucie nemen de kritiek beter, maar moeten vaststellen dat hun enorme pand het niet zal redden met 9.000 euro. In Halle kan er ondanks serieuze kritiek op de hoofdgerechten een klein feestje af. Zij haalden 14.000 euro binnen, en halen daarmee het zilver binnen.

Samen een restaurant runnen
De ene uitdaging is nog niet verteerd, of de andere loert al om de hoek: samen, met z'n tienen, een restaurant (Het kasteel van Lebbeke) draaiende houden. Ondertussen worden ze in de gaten gehouden door Peter De Prins, een expert op vlak van management.

Nieuwpoort goed, Aalst slecht
Ook hier goede punten voor Kristof (een participatieve leider) en Silke (een natuurlijke raadgever) en slechte voor Catherine en Inge. Catherine stond niets te doen in de keuken. "Met alle respect en liefde maar zonder jou had de keuken even goed gedraaid", aldus Peter De Prins. Voor Inge had hij de raad om mensen apart te nemen zonder dat de gasten het konden horen, iets wat ook Silke, Ludo en Jimmy al stoorde.

Ludo scoort
Jürgen kreeg goede punten voor bescheidenheid en zijn goede ondersteuning, Ludo voor zijn onbewuste leiderschap. Grappig hoe hij maître Inge stond te briefen, die niet eens doorhad dat hij haar taak had overgenomen.

"De pluimen zijn niet doel"
De Prins loofde Jimmy om zijn wil om te leren, maar merkte ook een gebrek aan vlotheid op. De flair en het relativerende van Lucies karakter maken het gemakkelijk voor de mensen om met haar samen te werken. Tot slot was er Jeroen en Isaura, bij wie De Prins duidelijk de wil en de passie zag. Isaura heeft het rustig aangepakt, maar mist nog wat charisma. Jeroen wordt gewaarschuwd dat 'met de pluimen gaan lopen' geen doel op zich mag zijn.

"Genoeg is genoeg"
Catherine en Inge mogen nog eens langsgaan en worden uitdrukkelijk gevraagd of ze nog samen verder willen. "Denk er goed over na, jullie zijn twee volwassen vrouwen, jullie moeten dat kunnen uitpraten", adviseert De Prins.

"Dat is het probleem", reageert Catherine. "Het is onmogelijk van met u iets uit te babbelen. Ik zie geen oplossing meer." "De wil is weg bij u hé Catherine", merkt de adviseur nog op. "Ja", zegt ze. "Genoeg is genoeg."

Weinig verrassend is 'Het Gesprek' met Peter Goossens gepland voor de volgende uitzending. Sinds vandaag weten we ook wie Catherine en Inge zal opvolgen in 'Mijn restaurant': het Antwerpse duo Ken en Karel. (edp)

Silke en Kristof hadden alle reden om te feesten: ze wonnen 20.000 euro. Beeld UNKNOWN
Silke en Kristof hadden alle reden om te feesten: ze wonnen 20.000 euro.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
In Aalst blijven ze ruziën en discussiëren. Beeld UNKNOWN
In Aalst blijven ze ruziën en discussiëren.Beeld UNKNOWN
Isaura tijdens de proef in Lebbeke. Beeld UNKNOWN
Isaura tijdens de proef in Lebbeke.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234