Woensdag 06/07/2022

GalleryViewerAnny De Decker

‘Koop geen kunst op veilingen, de kunstenaar heeft daar niets aan’

Anny De Decker is de voormalige galeriehouder van Wide White Space Gallery.  Beeld GalleryViewer
Anny De Decker is de voormalige galeriehouder van Wide White Space Gallery.Beeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wát kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: Anny De Decker (83 jaar), voormalig galeriehouder van Wide White Space Gallery en weduwe van de vermaarde kunstenaar Bernd Lohaus

Oscar Van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Een kunstwerk moet mij eerst en vooral raken. Er moet een overeenkomst zijn tussen het thema van het werk en hoe het uitgewerkt is. Als het niet klopt, word ik ambetant. Als het klopt, voel ik me gelukkig.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Bij ons thuis hingen ouderwetse schilderijen; zeventiende-eeuwse klassieke landschappen. Als kind vond ik dat wel mooi. Mijn moeder ging graag naar kijkdagen van de veilingen bij Campo. Als we boodschappen gingen doen, liepen we daar altijd binnen.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Het interessantst is mond aan mond, via kunstenaars en via mijn dochter Stella, zij weet veel. In de beginperiode van de galerie bekeken we met name tijdschriften: ik keek dan vooral naar de afbeeldingen, theorie vind ik vaak saai. Mij gaat het om het ervaren van het kunstwerk en dat kun je iemand toch niet leren.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Online kijk ik niet graag, omdat ik dingen in het echt wil zien. Het kan wel een aansporing zijn. Ik vind een beurs als Art Rotterdam een goede plek om veel te kunnen zien. In een museum komt het werk het best tot zijn recht. Een galerie kan ook heel belangrijk zijn.”

Guy Rombouts - Ahobracus Capodacusbra (2019), DMW Gallery Beeld GalleryViewer
Guy Rombouts - Ahobracus Capodacusbra (2019), DMW GalleryBeeld GalleryViewer

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Een galeriehouder uit Düsseldorf, Alfred Schmela, gaf mij als advies om altijd een werk uit een eigen expositie te kopen. Ik heb dat advies opgevolgd. De kunstenaar voelt zich dan ook gesteund. Marcel Broodthaers heeft eens gezegd: ‘Mensen kunnen mij vijf keer zeggen dat ze mijn werk belangrijk of goed vinden, maar zolang ze niets kopen, geloof ik het niet.’”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop niet meer op veilingen, al lang niet, ik wil de kunstenaar dat niet aandoen, die heeft er niets aan. Ik vind dat het altijd via de galerie moet gaan.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“We kochten altijd samen, we waren voor 95 procent akkoord. Ik vind het belangrijk om jonge mensen aan te moedigen, ze appreciëren de steun ook meer. Ik ga ook vaak naar tentoonstellingen toe omdat ik anders denk: dan gaat de kunstenaar ontgoocheld zijn.”

Luc Tuymans - Untitled (1) (2020), Zeno X Gallery Beeld GalleryViewer
Luc Tuymans - Untitled (1) (2020), Zeno X GalleryBeeld GalleryViewer

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Sofie Van de Velde en Jason Poirier (van PLUS-ONE), Micheline Szwajcer kan niet stoppen en dat vind ik sympathiek, Annie Gentils natuurlijk, en Fred&Ferry. En ik ga kijken als ik de kunstenaars goed ken, zoals Luc Tuymans en Anne-Mie van Kerckhoven, bij Zeno X. In Brussel ga ik naar Xavier Hufkens, LMNO en Baronian.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dan zou ik bij Zeno X een werk van Marlene Dumas kopen, ik heb spijt dat ik dat nooit heb gedaan. Het was in een periode dat we weinig kochten en minder interesse hadden in schilderkunst. De liefde voor de schilderkunst kwam terug via Luc Tuymans.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“De objecten van Guy Rombouts hebben een geschiedenis: er zit het vroegere én het nieuwe in.

“Anne-Mie van Kerckhoven stormt vooruit, ze heeft iets heel hoekigs. Ik volg haar al sinds de jaren 80, ze gaat altijd voort op dezelfde weg, ze laat zich door niets tegenhouden. Haar feminisme spreekt me zeer aan.

“Bij Luc Tuymans ben ik gefascineerd hoe het beeld op de achtergrond zit, hoe de uitsnijdingen gemaakt zijn. Het is een heel vreemde manier van schilderen eigenlijk, met rare kleuren. Onverwacht, heel dreigend.”

Anne-Mie Van Kerckhoven - Aantrekkingskrachten (2019), Zeno X Gallery Beeld GalleryViewer
Anne-Mie Van Kerckhoven - Aantrekkingskrachten (2019), Zeno X GalleryBeeld GalleryViewer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234