Woensdag 19/02/2020

EXPO TOP 10

Koffiekunst of alles in zwart-wit? Deze expo's mag u deze week niet missen

Pop-artkunstenaar James Rosenquist, nu te zien in Museum Ludwig, KeulenBeeld EPA

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. The Girls Next Door 

Jan Fabre, Koen Theys en zelfs David Lynch: bij de Antwerpse galerie At The Gallery zitten vooral gevestigde mannen. Maar in de aanpalende ruimte Next Door opende afgelopen weekend The Girls Next Door: drie jonge, vrouwelijke kunstenaars en een frisse bries. Van bevreemde sculpturen die pertinente vragen stellen over dromerige tekeningen tot bedriegend eenvoudige trompe-l'oeil. 

Lees hier ons interview met de kunstenaressen van The Girls Next Door.

Tot 18/2 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

Curator Nadia Bijl en kunstenaars Elleke Frijters en Charline Tyberghein bij At The GalleryBeeld Damon De Backer

2. Nahum Tevet: Islands and Objects

Nahum Tevet is al decennialang een spilfiguur in de hedendaagse art scene van Israël. Van schilderkunst springt hij naar beeldhouwkunst, architectuur en terug, en in de jaren zeventig gold Tevet als een van de meest extreme minimalisten. Zijn installaties hebben de neiging om de toeschouwer met vragen te overladen: waar kijken we naar en hoé moeten we kijken? In zijn eerste Belgische solotentoonstelling toont hij één grote installatie en tien kleinere muurwerken.

Tot 25/2 in Kristof De Clercq gallery. kristofdeclercq.com

IslandsBeeld Nahum Tevet

3. Monochrome: Painting in Black and White

Al eeuwen maken kunstenaars zwart-witschilderijen, waarop ze bewust de kleur weglaten. Een overzicht in de Londense National Gallery laat zien waarom kunstenaars soms monochrome schilderijen verkiezen boven veelkleurige spektakels.

Lees hier ons verslag over Monochrome: Painting in Black and White.

Tot 18/2 in The National Gallery, Londen. nationalgallery.org.uk, van 22/3 tot 15/7 in Museum Kunstpalast, Düsseldorf. smkp.de

La Grande Odalisque van Jean- Auguste- Dominique Ingres, uit ongeveer 1830. Het is een kopie van hetzelfde schilderij in kleur. Beeld © Tomas Abad

4. Joel Meyerowitz. Where I Find Myself

Joel Meyerowitz is een begrip in de fotografie: wereldberoemd zijn zijn New Yorkse straatbeelden, de kleurenfotografie uit zijn eerste boek Cape Light en de indrukwekkende foto's waarop hij de naweeën van 9/11 vastlegde. De Botanique presenteert nu een miniretrospectieve van de 79-jarige fotograaf uit The Bronx. Wacht niet meer te lang om eens binnen te springen.

Lees hier ons verslag over Where I Find Myself.

Tot 28/1 in Botanique, Brussel. botanique.be

Camelcoats Beeld (c) Joel Meyerowitz, New York, 1975 courtesy Polka Galerie

5. Olivier Thyskens: She walks in beauty

Van zijn donkere, romantische ziel tot zijn visie op couture, van prêt-a-porter tot zijn technisch meesterschap: het Modemuseum werpt een licht op de rijke carrière van Olivier Thyskens. 

Lees hier ons verslag over She walks in beauty.

Tot 15/4 in Modemuseum, Antwerpen. momu.be

Beeld AP

6. Joseph Beuys - Groeten van de Euraziaat

Ha, Joseph Beuys. Die charismatische Duitser met zijn eeuwige hoed die zich in de VS liet opsluiten in een kooi met coyote, die 7.000 eiken plantte en als professor van de Düsseldorf Academy of Art gegooid werd. Maar toch ook vooral die grote kunstenaar vol vooruitstrevende ideeën over economie, politiek en ecologie. Met een nauwe link met Antwerpen, bovendien. En daar weten ze in het M KHA alles over.

Lees hier ons verslag over Groeten van de Euraziaat.

Tot 21/1 in M HKA, Antwerpen. mukha.be

Beeld rv MUHKA

7. Gerhard Richter - Over Schilderen

Feit: Gerhard Richter is 's werelds belangrijkste schilder. Zet hem gerust in hetzelfde rijtje als Picasso en Van Gogh. Sommige kennen hem van zijn ontroerende portretten, anderen houden van zijn wilde abstracte werken. Kenner Bent Van Looy noemt Richter tien schilders in één. "En in elk genre is hij ook telkens de beste." Maar is ook hij slim, bedachtzaam en complex. Een kunstenaar die alle uithoeken van de schilderkunst aftast. Voor het eerst in veertig jaar is het werk van dit genie in ons land in volle glorie te bewonderen. Deze expo gaat stilaan zijn laatste maand in. 

Lees hier ons portret over Gerhard Richter.

Tot 18/2 in S.M.A.K., Gent. smak.be

Torso, 1997 Beeld Gerhard Richter

8. James Rosenquist: Painting as Immersion

Een popartschilder met monumentale doeken alsof net een doos kleurpotloden door een computer is gejaagd: de retrospectieve van de pas overleden James Rosenquist, in Keulen zowaar, bedient de toeschouwer royaal.

Lees hier ons verslag over Painting as Immersion.

Tot 4/3 in Museum Ludwig, Keulen. museum-ludwig.de

Star Thief en The Geometry of FireBeeld EPA

9. Who Else?

Zeefdrukken gemaakt van koffie in plaats van inkt: Andy Warhol had het kunnen bedenken, maar het idee is ontsproten aan het brein van zijn Gentse adept Egon Van Herreweghe die aan popart een eigentijdse draai geeft.

Lees hier ons verslag over Who Else?

Tot 3/3 in Hopstreet Gallery, Brussel. hopstreet.be

Beeld Egon Van Herreweghe

10. Franky Verdickt. Nobody Likes To Be Hindered By Worldly Troubles

Fotograaf Franky Verdickt trok naar Zuid-Korea voor een reeks over plastische chirurgie bij jonge meisjes, maar kwam terug met gevoelsbeelden van bomen en rotsen. Het maakt zijn Brusselse expo Nobody Likes To Be Hindered By Worldly Troubles eens zo intrigerend. Laatste dagen!

Lees hier ons verslag over Nobody Likes To Be Hindered By Worldly Troubles.

Tot 20/1 in het Korean Cultural Centre, Brussel. brussels.korean-culture.org

Beeld franky verdickt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234