Vrijdag 27/01/2023

TV

Kijk zeker (niet) naar deze gloednieuwe tv-programma's

Koen Wauter in 'Over Winnaars'. Beeld Medialaan
Koen Wauter in 'Over Winnaars'.Beeld Medialaan

Na een halve start vorige week - met dank aan de Rode Duivels - gaat het nieuwe tv-seizoen nu helemaal van start. Eén pakt nog uit met enkele nieuwe titels en ook VTM komt zich in de strijd moeien. Maar naar welke programma's moet u kijken?

Jan Debackere

Over Winnaars

Wat? Koen Wauters, die in september 50 wordt, noemt zichzelf een zondagskind: gelukkig gezinnetje, mooie carrière,... Nu is het tijd om iets terug te geven en bij te dragen aan het kleine geluk van anderen. Vijf mensen die door ziekte of ongeval een fysieke beperking hebben, krijgen van hem een uniek voorstel. Een blinde mag bijvoorbeeld autorijden en iemand zonder benen gaat een berg beklimmen.

Waarom kijken? Wat is er mis met een goede portie emo-tv? Zolang het goed en geloofwaardig gemaakt is, kan je er weinig op tegen hebben. En Wauters mag dan al een dagje ouder worden, hij blijft ook de chouchou van een flink deel van tv-kijkend Vlaanderen.

Waarom niet kijken? Zondagskind Koen Wauters wil andere mensen helpen die het minder getroffen hebben en zal unieke projecten realiseren. Dat klinkt al even geloofwaardig als Koen Wauters die een olifant redt door stropers in een hinderlaag te lokken.

Wanneer? Maandag om 20.35 uur op VTM

Absurdistan

Wat? Bert Gabriëls, Jeron Dewulf en Thomas Smith ontvangen een vrouwelijke gast in de studio en zullen haar helpen bij het oplossen van een persoonlijk probleem. Op humoristische wijze uiteraard.

Waarom kijken? Goede humorprogramma's op de Vlaamse tv zijn even zeldzaam als smaakvolle grappen in de Foute Vrienden-film. Maar Bert Gabriëls bewees lang geleden dat het kon, met Zonde van de zendtijd op Canvas. Misschien lukt het nu nog eens?

Waarom niet kijken? Van de makers van Foute Vrienden. Meer uitleg is overbodig.

Wanneer? Maandag om 20.35 uur op Q2

The Wall

Wat? Nog eens een quiz op de vaderlandse televisie. Een duo moet vragen beantwoorden. De prijs wordt bepaald door balletjes die van een twaalf meter hoge muur - The Wall dus - naar beneden vallen.

Waarom kijken? Toegegeven, soms is het niet makkelijk om argumenten voor iets te vinden. Maar misschien is The Wall echt wel gewoon een leuke quiz? En Niels Destadsbader is toch ook een beetje de nieuwe Koen Wauters.

Waarom niet kijken? Een donker decor met veel blauwe lichten, ballen die naar beneden vallen, geen al te moeilijke quizvragen, een gladde presentator in pak en das,... Help, de jaren negentig zijn terug!

Wanneer? Dinsdag om 20.35 uur op VTM

Vermassen

Wat? Jef Vermassen vierde eerder dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Hiep hiep hoera voor Jef. In de vierdelige reeks Vermassen blikt hij terug op de meest spraakmakende zaken uit zijn goed gevulde carrière.

Waarom kijken? Weinig advocaten kunnen het zo goed uitleggen als Vermassen. Als topadvocaat pleitte hij ook in tientallen spraak- en ophefmakende assisen. Meer dan stof genoeg dus om vier afleveringen boeiende televisie te maken.

Waarom niet kijken? Vermassen geeft over zowat elke zaak uit zijn carrière al meermaals zijn uitleg gegeven in zowat alle media. Als u nu al kan fluiten wat hij zal zeggen over Kim De Gelder of Roland Janssen, houdt u best de zapper in aanslag.

Wanneer? Dinsdag om 20.45 uur op VTM

Kafka

Wat? U kan zich ook ergeren aan die vreselijke regeltjes en duizend documenten die u moet invullen als u iets bij de overheid moet aanvragen? Terecht. Alleen is die ergernis vaak ook grappig. En dat wil het nieuwe sketchprogramma Kafka laten zien.

Waarom kijken? Omdat we er allemaal wel mee te maken hebben en op deze manier toch nog eens kunnen lachen met onze ergernis. Extra voordeel: als een sketch slecht is, komt daar al snel de volgende aan. Met een cast met onder meer Frank Focketyn, Stefaan Degand, Tania Van der Sanden en Karlijn Sileghem weet je ook dat er niet slecht geacteerd zal worden.

Waarom niet kijken? Van de makers van Loslopend Wild. Meer uitleg is overbodig.

Wanneer? Woensdag om 20.35 uur op VTM

Voor de Leeuwen

Wat? Eén en Bart Peeters gaan op zoek naar nieuw komisch talent. Tijdens de eerste twee afleveringen zie je de audities van moppentappers, imitatoren, zangers,... De overblijvers mogen daarna een avondvullende revue in elkaar boksen. Er is slechts één voorwaarde: ze moeten de mensen aan het lachen brengen.

Waarom kijken? Goede humorprogramma's op de Vlaamse tv zijn nogal zeldzaam, schreven we hierboven. Elke poging om daar wat aan te veranderen én nieuw komisch talent te vinden, kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Waarom niet kijken? Weer een talentenjacht. Weer die obligate filmpjes uit de audities. Nee toch? Ook wie een broertje dood heeft aan overenthousiaste vijftigers - zie ook: Luk Alloo - grijpt best naar een goed boek.

Wanneer? Donderdag om 20.40 uur op Eén

Alloo in de nacht

Wat? Terwijl het gros van de mensen gewoon overdag werkt, moeten anderen 's nachts aan de slag om hun centen te verdienen. Of soms doen ze het gewoon omdat ze graag in de donkere uren leven. Van wegenwerkers tot callgirls, van verplegers tot kunstenaars. Luk Alloo zoekt hen op.

Waarom kijken? Alloo mag dan al jaren meedraaien, de man verliest nooit zijn enthousiasme. Met zijn eigen aanpak en soms aparte vragen slaagt hij er door de band ook wel in om mensen zinnige of verrassende dingen te laten zeggen. We vermoeden bovendien dat Alloo zelf een nachtbraker is en zich hier dus als een vis in het water zal voelen.

Waarom niet kijken? Alloo bij, de BV-portretten die Alloo vorig jaar maakte, was nogal haastwerk. De reportages waren vaak flauw en Alloo ging te opzichtig op zoek naar emoties. Doet hij dat hier opnieuw? Wie een broertje dood heeft aan overenthousiaste vijftigers - zie ook: Bart Peeters - grijpt best naar een goed boek.

Wanneer? Donderdag om 21.40 uur op VTM

Luk Alloo zoekt 's nachts zijn verhalen. Beeld VTM
Luk Alloo zoekt 's nachts zijn verhalen.Beeld VTM

Tytgat Chocolat

Wat? Een nieuwe fictiereeks, maar wel een wat aparte. De hoofdrolspelers komen van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Het verhaal draait rond inpakker Jasper, die in de chocoladefabriek verliefd wordt op een collega. Maar als die collega uitgewezen wordt naar haar geboorteland Kosovo, blijft Jasper radeloos achter. En dan bedenkt hij een plan.

Waarom kijken? Het verhaal mag dan niet zo origineel klinken, deze samenwerking met Theater STAP maakt deze reeks wel uniek. De vijf STAP-acteurs zouden wel eens de verrassing van het najaar kunnen worden.

Waarom niet kijken? Theater STAP of niet, goede fictie blijft zo afhankelijk van een goed scenario. En laat dat nu net al te vaak hét probleem zijn van vele Vlaamse fictiereeksen. Bij een verhaal als dit is het gevaar dat je net aan de foute kant van de lijn belandt en in meligheid verzandt.

Wanneer? Zondag om 21.10 uur op Eén

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234