Donderdag 09/02/2023

Blijf in uw kot-gids

Keuzestress door overaanbod op streamingdiensten? Dit zijn onze 10 favoriete bekroonde series

Watchmen , Rick and Morty, Undercover. Beeld © Melissa Oostermeyer |Petra Hulselmans| VRT - Jo Voets
Watchmen , Rick and Morty, Undercover.Beeld © Melissa Oostermeyer |Petra Hulselmans| VRT - Jo Voets

Op het BANFF World Media Festival op 15 juni maken vijf Belgische programma’s kans op een Rockie Award, de belangrijkste Canadese prijzen voor televisie en digital content. Zo neemt ‘Studio Tarara’ het in de categorie Limited Series op tegen het bejubelde ‘Chernobyl’. Intussen overspoelen de streamingdiensten uw woonkamer met een overaanbod aan topreeksen. Wij helpen u graag kiezen met tien van onze favoriete bekroonde series, in willekeurige volgorde.

Redactie

1. Vikings - (VTM GO en Netflix)

Wat? Iers-Canadese historische dramaserie over de bloeddorstige plundertochten van Ragnar Lothbrok, een Noordse held uit de Vikingtijd die volgens traditionele volksverhalen een ware kwelduivel was voor Frankrijk en Engeland tijdens de negende eeuw. De serie ging in 2013 in première op de Amerikaanse zender History, maar is sinds 2015 in ons land te zien op Q2.

Waarom u het ruime sop moet kiezen met deze bebaarde veroveraars… Met een langboot en zelfgemaakte zonnewijzer en -steen op zoek naar schatten en rijkdommen in het onbekende westen. Geef toe: veel dichter bij een wild avontuur zal u in coronatijden niet snel komen. Hoewel critici wijzen op historische onjuistheden in de beeldvorming van de Vikinggemeenschap houden de intriges, veldslagen en machtsstrijd u makkelijk aan het scherm gekluisterd.

Wist je dat? Na het lopende zesde seizoen valt het doek over de serie, maar fans mogen de borst alvast natmaken voor een spin-off op Netflix: ‘Vikings: Valhalla’. De reeks zal zich honderd jaar na de gebeurtenissen van ‘Vikings’ afspelen.

Bekijk nu ‘Vikings’ op VTM GO

Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok) en Katheryn Winnick (Lagertha Lothbrok) Beeld jp
Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok) en Katheryn Winnick (Lagertha Lothbrok)Beeld jp

2. The Wire - Telenet Play

Wat? Onverbloemd en confronterend relaas van de drugs- en bendecultuur in het overwegend zwarte Baltimore. Elk seizoen zoomt dieper in op een afzonderlijk facet – haven, politiek, schoolsysteem en de lokale krant - van de grootste stad van de Amerikaanse staat Maryland. De eindeloze ‘war on drugs’ tussen onverbeterlijke bendes en een wanhopig politiekorps is echter de lijm dat alles aan elkaar houdt.

Waarom u ‘The Wire’ eindelijk van uw kijklijst moet schrappen... Het vijfde en laatste seizoen dateert intussen al van 2008. Toch wordt ‘The Wire’ nog steeds beschouwd als één van de beste series ooit gemaakt, die op ongeëvenaarde wijze tragedie en komedie verenigt. De ontelbare flamboyante en meesterlijk geschreven personages worden bovendien vertolkt door een cast vol - toen nog - onbekende acteurs, wat het complete plaatje bijzonder authentiek doet aanvoelen.

Wist je dat? Bedenker David Simon baseerde veel van zijn personages op echte inwoners. Zo liet hij zich voor Omar Little (Michael K. Williams), een even meedogenloze als hilarische Robin Hood die drugsdealers berooft met een shotgun en oneliners, inspireren door bekende criminelen uit Baltimore. Eén van hen, Shorty Boyd, speelt zelf mee in seizoen vier.

3. Unbelievable - Netflix

Wat? Achtdelige miniserie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een achttienjarig meisje in de Amerikaanse staat Washington, die enkele uren nadat ze in haar eigen bed door een indringer werd verkracht aangifte doet bij de politie. Door haar tegenstrijdige verklaringen ontstaan er al snel twijfels en wordt de hele zaak onder druk van de politie geklasseerd. Een jaar later slaat dezelfde dader opnieuw toe in Colorado.

Waarom u meteen een krop in de keel zal krijgen... ‘Unbelievable’ geeft een realistisch en aangrijpend beeld van hoe moeilijk het is om als jonge vrouw aangifte te doen van seksueel misbruik. Het contrast tussen hoe je als detective niet (Washington) en wel (Colorado) omgaat met slachtoffers is schrijnend en maakt pijnlijk duidelijk waarom zoveel vrouwen een zedenzaak doodzwijgen.

Wist je dat? In 2015 schreven journalisten Ken Armstrong en T. Christian Miller een artikel over de zaak voor ProPublica. ‘An Unbelievable Story of Rape’ werd in 2016 bekroond met de Pulitzerprijs en door de makers gebruikt als leidraad voor de serie.

4. Homeland - VTM GO en Netflix

Wat? Amerikaanse spionage-thrillerserie die volgt in het zog van Carrie Mathison (Claire Danes), een even briljante als wispelturige antiterreuragente. Na enkele seizoenen ruilt Carrie haar bestaan als CIA-spion in voor een alledaagser leven, maar door haar loyaliteit aan haar land blijft er steeds gevaar om de hoek loeren.

Waarom Claire Danes al vier Golden Globes voor beste actrice op haar schouw heeft staan... Weinig acteurs en actrices zetten een fictief personage zo naar hun hand dan Claire Danes doet met de bipolaire Carrie Mathison. Acht seizoenen lang swingt haar gemoedstoestand de pan uit. Na twee maanden vol zelfisolatie weet u mogelijk maar al te goed waar we het over hebben.

Wist je dat? Sommige kijkers vonden Danes acteerprestatie zo angstaanjagend geloofwaardig dat ze brieven schreven naar betaalzender Showtime met het verzoek om de topactrice broodnodige rust voor te schrijven.

Bekijk nu ‘Homeland’ op VTM GO

Claire Danes (Carrie Mathison) Beeld jp
Claire Danes (Carrie Mathison)Beeld jp

5. Undercover - Netflix

Wat? Allereerste Vlaams-Nederlandse coproductie van Netflix, die vorig jaar al te zien was op één. Onze eigen Tom Waes en Anna Drijver kruipen in de huid van undercoveragenten Bob Lemmens en Kim de Rooij, die XTC-producent Ferry Bouman in het vizier nemen.

Waarom iedereen in de Lage Landen Tom Waes intussen kent... Het is intussen al van 2005 geleden sinds we Waes aan het werk zagen als de overspelige en fictieve broer van Bart De Pauw in ‘Het Geslacht De Pauw’. Na het succes van ‘Reizen Waes’ en ‘Kamp Waes’ vond de Antwerpse waaghals eindelijk een gaatje in zijn agenda om zijn eerste liefde terug op te pikken. Tom is zijn oude stiel overigens nog niet verleerd, want ‘Undercover’ was bij onze noorderburen de best bekeken Netflix-serie van 2019.

Wist je dat? Op het Cinequest Film Festival in San José, een van de belangrijkste Amerikaanse festivals, won de misdaadreeks in maart 2019 de juryprijs voor beste serie. Eerder sleepte ‘Undercover’ ook al de publieksprijs in de wacht op het Duitse Seriencamp Festival.

6. Watchmen - Telenet Play

Wat? In tijden waarin het superheldengeweld van de Marvel-franchise de box office domineert, zorgt ‘Watchmen’ voor een welgekomen frisse wind. De actieserie geeft een geheel eigen draai aan de beroemde 30 jaar oude strip-reeks van Alan Moore en Dave Gibbons en speelt zich af in een alternatief Amerika, waar white supremacists dood en verderf zaaien.

Waarom deze vreemde eend in de bijt aan te raden valt... Verrassend genoeg voor een serie met (super)helden, staan niet de actie en visuele effecten maar wel de maatschappelijke aanklacht tegen raciaal denken centraal. Tussen de rake cultuurkritiek op de Verenigde Staten door vergeet ‘Watchmen’ echter ook niet te entertainen. Als de special effects worden bovengehaald, is het telkens raak.

Wist je dat? In 2009, toen blockbusters met superhelden nog niet als paddestoelen uit de grond schoten, waagde regisseur Zack Snyder (‘300') zich al eens aan een verfilming van de stripreeks. Ondanks de gemengde reacties loont, wat ons betreft, ook die stripadaptatie zeer de moeite.

7. Bloodline - Netflix

Wat? Ondraaglijk spannende dramaserie over de Rayburns, een bijzonder respectabele familie in de Florida Keys die wordt geleid door hoteluitbaters Robert en Sally. De onaangekondigde terugkeer van het zwarte schaap en oudste zoon van de familie zet meteen de toon. Al snel voel je aan dat er ten huize Rayburn lijken in de kast liggen.

Waarom een trip naar het broeierige Florida ook iets voor u is... Nu ‘Thuis’ en ‘Familie’ een streep hebben gezet onder het huidige seizoen is ‘Bloodline’ uw redder in nood voor een stevige portie familiedrama en -trauma’s. Bovendien is de cast om duimen en vingers bij af te lekken. De spanning tussen detective John Rayburn (Kyle Chandler) en verloren broer Danny (Emmy-winaar Ben Mendelsohn) spat van het scherm.

Wist je dat? Oorspronkelijk hadden de makers zes seizoenen voor ogen om hun verhaal te vertellen. Mede door de torenhoge opnamekosten tot ruim 8 miljoen dollar per aflevering werd de serie ondanks lovende recensies ingekort tot drie jaargangen.

8. Fleabag - Amazon Prime Video

Wat? Britse comedy-dramaserie van de hand van Phoebe Waller-Bridge, gebaseerd op haar gelijknamige eenmanstoneelstuk uit 2013. ‘Fleabag’ volgt het turbulente leven van een verwarde Londense vrouw met een voorliefde voor vrijblijvende seks. Net als in het theater neemt Waller-Bridge ook hier de hoofdrol, een moderne Bridget Jones, voor haar rekening.

Waarom ‘Fleabag’ vorig jaar de grote slokop werd van de Amerikaanse tv-prijzen... Na twee relatief korte seizoenen van telkens zes uur zette Waller-Bridge vorig jaar een punt achter de reeks, die ze als afgerond beschouwt. In een gouden tijdperk van entertainment waarin series en filmfranchises tot de laatste druppel worden uitgewrongen, toont ‘Fleabag’ dat het ook anders kan. Beknopt, vernieuwend, schaamteloos eerlijk en bijtend grappig: zo schrijf je zes Emmy’s en twee Golden Globes op je naam.

Wist je dat? Aan creativiteit ontbreekt het Phoebe Waller-Bridge de laatste jaren niet. Alles wat uit haar pen vloeit, lijkt wel te veranderen in goud. Zo schreef ze niet alleen het scenario voor de bekroonde BBC-reeks ‘Killing Eve’, maar legt ze ook mee de hand aan de nieuwe James Bondfilm ‘No Time to Die’.

9. Rick and Morty - Netflix

Wat? Even absurde als intelligente parodie op de ‘Back to the Future’-filmtrilogie uit eind jaren 80. Via een zelfuitgevonden ‘portal gun’ reizen de geniale maar gekwelde wetenschapper Rick Sanchez en zijn 14-jarige kleinzoon Morty door verschillende dimensies en realiteiten. Daar beleven ze de meest geschifte avonturen met de ronduit vreemdste personages die u ongetwijfeld ooit op tv hebt gezien.

Waarom er ook voor volwassen kijkers een plaatsje vrij is in Ricks ruimteschip... Naast de grenzeloze fantasie van makers Justin Roiland en Dan Harmon en de hilarische referenties naar sciencefiction en wetenschappelijke theorieën, zet ‘Rick and Morty’ ook aan tot het pijnigen van de hersenen. Welke betekenis en waarde heeft deze wereld? Het is maar één van de vele filosofische vraagstukken die doemdenker Rick opwerpt.

Wist je dat? Niemand minder dan ‘Breaking Bad’-ster Bryan Cranston deed auditie voor de stem van Ricks onbeholpen schoonzoon Jerry in te spreken. Uiteindelijk ging de eer naar Chris Parnell, die ook in die andere gesmaakte animatieserie ‘Archer’ zijn stem ontleent aan een personage (Cyril Figgis).

10. Masters of Sex - VTM GO en Amazon Prime Video

Wat? Amerikaanse dramareeks over gynaecoloog William Masters (Michael Sheen) en psychologe Virginia Johnson (Lizzy Caplan), twee pioniers van de seksuologie met hun baanbrekend onderzoek naar de lichamelijke reacties van mannen en vrouwen op seks. De serie is losjes gebaseerd op de gelijknamige biografie van Thomas Maier uit 2009 en speelt zich af van 1956 tot de late jaren 60.

Waarom Masters en Johnson hun tijd ver vooruit waren... Het sublieme decor en aankleding van ‘Masters of Sex’, dat doet denken aan topreeks ‘Mad Men’, neemt u moeiteloos mee op een nostalgische trip naar een andere tijd. Sommige zaken lijken zo’n 60 jaar later echter helemaal niet zo hard te zijn veranderd. Veel taboes die de twee seksuologen toen al trachten te doorbreken, zijn immers nog steeds dezelfde van vandaag.

Wist je dat? Dankzij hun controversiële studies hadden Masters en Johnson een belangrijk aandeel in de seksuele revolutie van de jaren 60 en de seksuele bevrijding van de vrouw. In 1966 ontrafelden ze alle misvattingen en mysteries rond seks in hun bestseller ‘Human Sexual Response’.

Bekijk nu ‘Masters of Sex’ op VTM GO

Michael Sheen (William Masters) en Lizzy Caplan (Virginia Johnson) Beeld jp
Michael Sheen (William Masters) en Lizzy Caplan (Virginia Johnson)Beeld jp

Meer artikelen lezen over wat er leeft in tv- en streamingland? Dat kan in dit dossier.

10 originele feelgoodseries om je lockdown op te beuren (+)

De Netflix-reeks die álle verbeelding tart: waarom ‘Tiger King’ de hele wereld verovert (+)

Tien ‘true crime’-documentaires op Netflix die je gezien moet hebben (+)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234