Maandag 05/12/2022

Ketnet

Ketnet wil kleuters uit de luie zetel jagen

Biba en Loeba willen het jonge grut meer doen bewegen. Beeld rv
Biba en Loeba willen het jonge grut meer doen bewegen.Beeld rv

Televisie kijken, op de tablet prutsen, computergames spelen... De Vlaamse kleuters bewegen veel te weinig en daar wil Ketnet iets aan veranderen met Biba & Loeba. Maar of zoiets echt effect heeft, is niet bewezen.

Jan Debackere

Als volwassene naar Biba & Loeba kijken is een beetje een vreemde ervaring. Je ziet twee acteurs in kleurrijke pakjes die met overdreven gebaren autootje rijden, nu eens vooruit, dan weer achteruit, of als apen op de grond rondkruipen. Een beetje vreemd dus, maar voor kleuters werkt het wel, zegt Liesbeth Verhoeven. Zij ontwikkelde samen met Ann De Wilde de Bodymap-methode waarop Biba & Loeba gebaseerd is. "Kindjes moeten iets leuk vinden. Als je hen iets wil leren, moeten ze het vooral veel herhalen. En als het niet leuk is, zullen ze dat niet doen."

Biba & Loeba wil de jongste kijkertjes aanzetten om de bewegingen die ze op het scherm zien, na te doen. "Op alle scholen waar we komen, hoor je steevast dat de kinderen steeds minder bewegen en dat hun motorische ontwikkeling achteruitgaat", zegt Verhoeven. "Onze kinderen leven in een meer digitale wereld en spelen veel minder buiten dan vroeger. Terwijl dat net zo belangrijk is. Dus gaan we hen nu aanvallen met de eigen middelen: een tv-programma."

Piloot van de hersenen

Eerder onderzoek van de Gentse universiteit bevestigt de these van Verhoeven: kinderen tussen vier en zes jaar zitten tot 80 procent van de dag stil, wat er mee voor zorgt dat meer dan 10 procent van de kleuters al zwaarlijvig is. Onderzoek uit 2013 gaf ook al aan dat slechts twee op de honderd Vlaamse kleuters de norm van drie uur per dag bewegen haalt. Door het kijken en swipen, "maar ook omdat veel ouders hun kinderen overbeschermen", zegt Verhoeven. "Maar leren is vallen en opstaan. Je moet kinderen laten bewegen en over de zetel laten klimmen."

Bodymap gebruikt onder meer evenwichtsspelletjes om zo het evenwichtsorgaan van de kinderen te stimuleren. "Dat is het meest onderschatte orgaan, maar het is wel de piloot van onze hersenen. Dat kun je alleen maar ontwikkelen als je veel beweegt. Professor Floris Wuyts (UA), die daarin gespecialiseerd is, zei ons onlangs dat er steeds meer kinderen met evenwichtsproblemen zijn. En dat nemen ze ook mee op latere leeftijd. Kinderen hebben hun lichaam niet meer onder controle en wiebelen constant op de stoel."

Wetenschap

Sinds Liesbeth Verhoeven en Ann De Wilde enkele jaren geleden de Bodymap-methode uitwerkten, gaat het vrij hard. Hoewel het materiaal niet goedkoop is voor veel scholen, wordt Bodymap toch steeds meer gebruikt.

"Het is een hype aan het worden in veel scholen", zegt Christine De Medts, pedagogisch begeleider lichamelijke opvoeding bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en auteur van enkele boeken over beweging bij kinderen. "Leerkrachten LO en klastitularissen springen er echt op. Liesbeth en haar collega doen ook altijd veel inspanningen om hun visie over te brengen. Alleen weet ik niet of die altijd goed begrepen wordt. Men grijpt vaak meteen naar het praktische."

Of die visie echt wetenschappelijk onderbouwd is, is ook twijfelachtig. Bij Bodymap schermen ze met wetenschappelijke referenties, maar die kloppen niet, zeggen onderzoekers. Zowel aan de Gentse als aan de Leuvense universiteit betwist men de wetenschappelijkheid van Bodymap en andere methodes die claimen een bepaald effect te hebben op de ontwikkeling van kinderen.

"Multimove is het enige onderzoek naar bewegen en motoriek bij kleuters dat de wetenschappelijke toets doorstond. Voor Bodymap is er nog niet zo'n studie. Al kun je niets tegen programma’s hebben die kleuters leuk vinden en hen aan het bewegen zetten."

Biba & Loeba, vanaf 2 oktober iedere dag op Ketnet en in de Ketnet Jr.-app.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234