Vrijdag 01/07/2022

DM Zapt

Ketnet noch VTM Kids geeft een lor om uw klein grut

‘Campus 12' doet wat Studio 100 het beste kan: eigen baksels recycleren.
  Beeld Dieter Bacquaert
‘Campus 12' doet wat Studio 100 het beste kan: eigen baksels recycleren.Beeld Dieter Bacquaert

Stijn De Paepe zet deze week de blik op oneindig in ‘DM Zapt’.

Stijn De Paepe

Gelukkig is het mooi weer. Dan kunnen de kindertjes buitenspelen terwijl vader zich vergrijpt aan de treurbuis. Na de heiligverklaring van Gerardus Verhulst en het verontrustende nieuws dat de ouwe zangsters van K3 dreigen met een reünie, kreeg ik prompt het idee om me tijdens deze Goede Week eens te verlustigen aan onze twee Vlaamse koternetten: Ketnet en VTM Kids. De conclusie kan ik u alvast verklappen: beide maatschappijen geven geen lor om uw klein grut.

Wat VTM Kids betreft, kan ik het beknopt houden: wie het bestaat om schuldeloze bloedjes bij klaarlichte dag bloot te stellen aan affreus ingeblikte rotzooi als De buurtpolitie vraagt erom te worden aangegeven bij de kinderbescherming.

De junkfood van Studio 100

Over kinderbescherming gesproken: ook de audiovisuele junkfood van Studio 100 vindt nog immer gretig aftrek. Dat feministen nog geen marsen op Brussel gehouden hebben tegen het hemeltergend tuttige Prinsessia is onbegrijpelijk. Een derivaat van Piet Piraat heet Piet Piraat Wonderwaterwereld: tien minuten geaffecteerd geperoreer – weetjes over visachtigen, voorgedragen uit Wikipedia –vanwege Peter Van de Velde. Toby, uit de verzamelde karikaturen van Mega Mindy, treedt vrijwel dagelijks aan. De psychedelische clown Bumba zet de dag in. Ouwe rommel, quoi.

Er is ook het iets nieuwere Campus 12, waarin de clan-Bourlon doet waar die het allerbest in is: eigen baksels recycleren. Een ensemble zoetgevooisde jonkheden, die gretig beantwoorden aan het schoonheidsideaal dat ook gangbaar is in de vergaarbak-voor-Vlaamse-schlagers #LikeMe, zingt het naar het Engels vertaalde oeuvre van K3. Klinkt beter. Maar álles klinkt natuurlijk beter.

Daarnaast is de Openbare Kinderomroep blindelings volgestouwd met gedubde teken- en ander filmpjes. Enkele best genietbaar, de meeste gekmakend banaal. Wie met de ogen dicht voor tv zou zitten, moest de hele dag dezelfde frenetieke stemacteurs aanhoren.

‘Prinsessia’ van Studio 100 op VTM Kids: waar blijven de feministen? Beeld © Studio 100
‘Prinsessia’ van Studio 100 op VTM Kids: waar blijven de feministen?Beeld © Studio 100

En er zijn Kaatjes Middelmaatjes. Pet op en huilen maar.

Geen lichtpuntjes? Toch wel

Gloort er dan geen enkel lichtpuntje aan het obscure firmament der fröbelformats? Heus wel. Onlangs werd Kulderzipken herhaald, veruit het briljantste Vlaamse kinderprogramma ooit. En Buck is leuk, een serie over een verdwaalde held uit een videogame en zijn integratie in een ‘doorsnee’ Vlaams huishouden.

Karrewiet is top, Superbrein met Lieven Scheire erg onderhoudend. Maar de helden van Ketnet zijn zonder twijfel de Helden, een trio vlotte jongeren die vrijwel dagelijks iets verrassends in elkaar boksen, vijzen, schroeven of timmeren. Een niéuw trio sinds het oude is uitgezworven: de sympathieke schelm Sieg bijvoorbeeld presenteert nu iets verwaarloosbaars met ouwetjes op VTM.

Gelukkig is het mooi weer. Dan kunnen de kindertjes buitenspelen terwijl de chefs van onze kinderkanalen zich bezinnen over wat ze onze erfgenamen zoal voorschotelen.

Ketnet en VTM Kids, dagelijks vanaf 6.00 u ’s morgens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234