Zaterdag 27/11/2021

Interview

Keira Knightley: “Het verhaal van Colette is jammer genoeg nog steeds belachelijk herkenbaar”

De jonge Colette (Keira Knightley) aan haar schrijftafel. Beeld rv
De jonge Colette (Keira Knightley) aan haar schrijftafel.Beeld rv

In het Parijs van de belle époque vecht de waanzinnig getalenteerde Colette om erkenning, sterk tegen de zin van haar echtgenoot Willy, die haar romans onder zijn eigen naam uitgeeft. Na vijftien jaar schrijven vond regisseur Wash Westmoreland precies de juiste actrice om zijn heldin te vertolken: Keira Knightley.

“Fuck me, that’s such a good story”, dacht Keira Knightley, toen ze het script voor Colette in handen kreeg. De actrice is naar eigen zeggen eindelijk gearriveerd waar ze wou zijn, na twintig jaar voor de camera. Het vijftienjarige meisje dat ooit een lans brak voor voetballende meisjes in het geestige Bend It Like Beckham van Gurinder Chadha, breekt vandaag als Sidonie-Gabrielle Colette uit de ketenen van het korset en een verstikkend huwelijk in het lichthartige kostuumdrama Colette van Wash Westmoreland.

Genderfluïde Parisienne

Voor wie die namen niet meteen een belletje doet rinkelen: Colette is de nom de plume van een van de meest gelezen Franse schrijvers uit de 20ste eeuw. Als auteur van erotische romans klom ze razendsnel op in de Parijse beau monde, om vervolgens als enfant terrible tegen menig conservatief scheenbeen te stampen. Westmoreland is dan weer een Britse filmmaker die naar eigen zeggen jarenlang artistieke bakens verzette in de pornoindustrie, alvorens Julianne Moore naar een Oscar te regisseren in het uitstekende Still Alice.

In zijn nieuwe film Colette schildert de regisseur een sensueel en ontnuchterend portret van een genderfluïde Parisienne die losbreekt uit een huwelijk met een man die haar hartstochtelijk liefheeft, maar haar tegelijk ook schaamteloos uitbuit.

Colettes echtgenoot, de charismatische uitgever Willy (gespeeld door Dominic West). Beeld rv
Colettes echtgenoot, de charismatische uitgever Willy (gespeeld door Dominic West).Beeld rv

“Het lijkt misschien alsof ik een voorliefde heb voor kostuumfilms, maar mijn enige motivatie is telkens weer de psyche van het personage”, vertelt Knightley ons in haar schalkse Britse tongval. “En dat zat ook deze keer wel snor.” Het turbulente leven van Colette en de gelaagdheid van haar huwelijk met Henry Gauthier-Villars (a.k.a. Willy) trokken de actrice over de streep. “Ja, Willy is de slechterik”, vertelt ze. “Maar hij is geen conservatief machotype. Hij houdt van haar, en je begrijpt waarom zij met hem getrouwd is: Willy is the life of the party; aan zijn zijde weet je nooit waar de nacht zal eindigen. Tegelijk probeerde hij haar identiteit af te nemen, en ze kon zich maar net op tijd van hem afscheuren. Dat vind ik zo krachtig aan haar verhaal: ze wil geen slachtoffer zijn.”

Regisseur Westmoreland knikt instemmend. “Om los te breken uit het huwelijk, moest ze niet gewoon Willy verlaten”, vertelt hij. “Ze moest zélf iemand worden en de transformatie maken van het schoolmeisje Claudine naar de schrijver Colette.”

Als voorbereiding op de rol, las Knightley voornamelijk de bekende Claudine-reeks van Colette. Dat was volgens haar de beste manier om de psyche van de auteur te leren kennen. “Ik hoorde tussen de lijnen door de stem van iemand die geen toegevingen deed, die haar leven leidde zoals ze het wou: authentiek en waanzinnig naturel”, vertelt Knightley, merkbaar nagenietend van haar research. “Colette stond dolgraag in het middelpunt van de belangstelling”, zegt ze. “Ze hield van haar status, en ze hield er minstens evenveel van die te misbruiken om rel te schoppen. Ze had een onstuitbare levenskracht.” Knightley vindt zichzelf kalmer, “en ik hecht ook minder belang aan mijn bekendheid. Al zal ik niet ontkennen dat ik die ook weleens durf in te zetten om op vrijdagavond in een Londens restaurant te reserveren.”

Westmoreland en zijn inmiddels overleden partner Richard Glatzer werkten samen aan het script sinds 2001. (Naar verluidt waren Glatzers laatste woorden op zijn sterfbed in Los Angeles een smeekbede aan zijn partner om de film na zijn dood effectief te draaien.)

Keira Knightley als schrijfster Colette. Beeld rv
Keira Knightley als schrijfster Colette.Beeld rv

“Als een homoseksuele man die zijn jonge leven in Noord-Engeland grotendeels in de kast heeft doorgebracht, heb ik me vaak afgevraagd hoe ik kon overleven”, vertelt Westmoreland. “Ik had een rolmodel als Colette goed kunnen gebruiken. Colette slaagde er als geen ander in om haar innerlijk kompas te volgen, in plaats van de maatschappelijke geplogenheden van haar tijd te respecteren. Ondanks de vrije moraal in de dagen van de belle époque, veroorzaakte Colette een schandaal door haar partner van hetzelfde geslacht openlijk een tong te draaien op het podium van de Moulin Rouge. Lang voor er iets was als een lgbtq-gemeenschap, was ze een uitzonderlijke voorvechter van gelijke rechten. Haar leven, haar idealen en haar werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Colette
wordt dit voorjaar in de bioscopen niet toevallig vergezeld van een reeks andere verhalen waarin onderdrukte vrouwen opkomen tegen mannen die krampachtig hun creativiteit onder de duim willen houden. Volgens Westmoreland is er in ‘zijn’ industrie, waar het #MeToo-schandaal de feministische golf een duwtje in de rug gaf, op dat vlak veel veranderd. “Voor een film tegenwoordig in productie gaat, krijgt de crew niet zelden een workshop ‘sexual harassment’, zodat iedereen weet hoe hij problemen kan herkennen en aankaarten”, vertelt Westmoreland. “De zaak Weinstein heeft veel ogen geopend. Maar voor veel van mijn vriendinnen is het verhaal van Colette jammer genoeg nog steeds belachelijk herkenbaar: al te vaak gaan hun bazen met ideeën lopen die ze eerder zelf hadden voorgesteld. We strijden allemaal nog steeds tegen dezelfde mannelijke machtsstructuren.”

Colette speelt vanaf 16/1 in de Belgische zalen. Lees hier de recensie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234