kunst
Katholieken woest over kunstwerk in kerk: "Gekruisigde koe is satanisch en smakeloos"
Een dertigtal conservatieve katholieken hebben geprotesteerd aan de kerk van Kuttekoven tegen het kunstwerk van Tom Herck. Volgens hen is de gekruisigde koe een satanisch beeld en hoort het niet in een kerk thuis. Zaterdagochtend stichtten onbekenden ook brand in de Graethemkapel, waar Herck nog meer werken heeft staan. "Dat kunst tot geweld en vandalisme leidt anno 2017 is voor mij onbegrijpelijk", zegt Tom Herck.
Kuttekoven is al dagen in de ban van het inmiddels beruchte kunstwerk van Tom Herck dat staat opgesteld in een klein kerkje. Het Holy Cow-project van Herck schoot in het verkeerde keelgat bij heel wat mensen. Volgens een deel van de publieke opinie hoort een gekruisigde koe niet thuis in een kerk en wil Herck enkel provoceren. Nadat het wekenlang vooral bij boze reacties op sociale media bleef, escaleerde de situatie dit weekend. Na een inbraakpoging én brandstichting, kwamen een dertigtal leden van Katholiek Forum protesteren aan de kerk van Kuttekoven.
"Onbegrijpelijk dat het bisdom van Hasselt dit heeft toegestaan", zegt Dries Goethals, voorzittter van de groep, die vooral uit conservatieve christenen bestaat. "Jezus afbeelden als koe is smaakloos. Het gaat hier om satanische toestanden. Absurd om in een kerk te hangen. Bisschop Patrick Hoogmartens moet zwakzinnig geworden zijn. Hij gaat beter met pensioen in plaats van zulke godslasterlijke beelden toe te laten."
Kerkfabriek
De kerkfabriek - die Herck de toestemming gaf om de kerk te gebruiken als expositieruimte - liet eerder al blijken spijt te hebben van de beslissing. Zij waren naar eigen zeggen niet op de hoogte van hoe het kunstwerk er ging uitzien. Volgens stemmen binnen de gemeenschap van Kuttekoven is het kunstwerk een harde slag in het gezicht.
"Veel inwoners van Kuttekoven moesten het verlies van hun kerk enkele jaren geleden al verwerken", zegt Wilfried Grommen van het centraal kerkbestuur in Borgloon, waar maar liefst dertien kerken staan. "Maar het gaat hier nog steeds om een gewijde kerk. De ontwijding zal voor 2018 zijn, maar het ligt nu nog gevoelig. Artistieke vrijheid moet er zijn, maar om net nu al zo'n confronterend kruisbeeld op te hangen, zorgt voor onbegrip bij heel wat inwoners."
De frustratie ging bij sommigen zo ver, dat ze besloten tot actie over te gaan. Vrijdagavond beklommen enkelen de zijgevel van de kerk om een glasraam te breken en zo tot aan het kunstwerk te geraken en het te beschadigen.
Zaterdagochtend rond zeven uur werd er brand gesticht aan de deur van de Graethemkapel van Borgloon waar Herck ook enkele werken had staan. "Maar dit gaat er toch compleet over", vindt hij. "Nooit heb ik willen spotten met het christendom. Het is net het probleem van de voedingsindustrie dat ik wil aankaarten, maar de boodschap wil niet begrepen worden. Ik heb wél respect voor ieder zijn mening, en dialoog moet er zijn. Maar geweld of vandalisme is er helemaal over. Onbegrijpeljk dat dit anno 2017 kan."
Vandalisme
Renaat Roekaers, cultureel functionaris van Borgloon is geschokt door het vandalisme. "De Graethemkapel wordt al sinds 1994 gebruikt als tentoonstellingsruimte, en we hebben hier al veel hardere dingen gehad. Tot naaktmodellen toe. Nooit was er een probleem."
Herck noemt het een harde klap voor artistiek Limburg. "Ik mis wel wat steun uit de kunstwereld. Uiteindelijk sta je er alleen voor, maar ik heb nog geen minuut spijt gehad van het concept. Er zit een hele gedachtengang achter en ik wil net maatschappelijke pijnpunten aanhalen. Dat is altijd de bedoeling geweest van kunst, en dat zal altijd zo blijven."
De politie patrouilleert intussen extra in de omgeving en spoort de daders op.