Donderdag 22/08/2019

Festivals Plastic

Kant-en-klare oplossing voor festivalbekers? Die bestaat (nog) niet

Couleur Café, dat voor zo weinig mogelijk afval wil gaan, kiest voor biologisch afbreekbare wegwerpbekers. Beeld BELGA

Om de strijd met wegwerpplastic op te voeren, heeft de stad Brussel alle plastic bekertjes of bestek op evenementen nu verboden. Maar wat zijn de alternatieven dan? En zijn die dan wel milieuvriendelijk? 

Doorzichtige bierbekertjes: vroeger stonden festivals synoniem met een enorme soep aan plastic afval, dat de bezoekers na het feest achterlieten. Maar de laatste jaren zijn die bekertjes op hun retour. De stad Brussel wil er zelfs geen enkel meer zien op publieke evenementen. Ook plastic bakjes, bestek, rietjes of ballonnen zijn sinds deze week uit den boze. 

Maar wat zijn de alternatieven dan? Volgens de stad zijn dat onder meer herbruikbare bekers. Eten moet dan uit een kartonnen bordje of met een bestek uit bamboe. Maar daar zijn meteen bedenkingen bij te maken. Belandt een bestek uit bamboe ook niet gewoon bij het restafval? Om dan opgestookt te worden in de verbrandingsoven? “Het is altijd een genuanceerd verhaal”, zegt Karel Van Acker, professor duurzame materialen (KU Leuven). “Grosso modo is heel het proces wel C02-neutraal, omdat bamboe ook CO2 opneemt bij het groeien.” 

Kabeldraad

Festivalgangers zullen misschien wel al opgemerkt hebben dat ook festivals er nog niet helemaal uit lijken. Dit weekend is er het electrofestival Paradise City, dat duurzaamheid hoog in het groene vaandel draagt. Het eten wordt op het festival geserveerd op borden van suikerrietvezels, met houten bestek. Na afloop worden die door gespecialiseerde bedrijven gecomposteerd. Omdat het niet mogelijk is om alle voedingsresten te composteren, wordt daar dan weer biomethaan van gemaakt, zo laat de organisator weten. 

Paradise City zweert zo bij de herbruikbare bekers. De drinkbekers worden ook na het festival gereinigd en op andere grote evenementen opnieuw gebruikt. Couleur Café, dat ook voor zo weinig mogelijk afval wil gaan, kiest dan weer voor wegwerpbekers. Maar wel van de biologisch afbreekbare soort. 

De bekers worden na het festival gerecycleerd of afgebroken in een fabriek. Volgens woordvoerder Irene Rossi wordt er onder meer kabeldraad mee gemaakt. “Wij gebruiken PLA-bekers, die gemaakt zijn van natuurlijke materialen”, zegt Rossi. “Omdat herbruikbare bekers industrieel gereinigd moeten worden en in grote aantallen getransporteerd, zou dat voor grote evenementen vanaf 30.000 bezoekers niet meer ecologischer zijn dan afbreekbare bekers.” 

Beeld BELGA

Welke oplossing uiteindelijk de beste is, is altijd moeilijk te zeggen, klinkt het bij Peter Ragaert, die aan de UGent voedingsverpakkingen onderzoekt. Omdat er rekening gehouden moet worden met verschillende factoren – transport, volumes – zijn er volgens hem geen eenduidige antwoorden. “Je moet daar een hele milieu-impactstudie voor doen”, zegt Ragaert. “En uiteindelijk heeft elk systeem voor- en nadelen.” 

Maar bij herbruikbare bekers die bezoekers via een waarborgsysteem moeten terugbrengen is er volgens hem wel weer een voordeel. “Dan is er minder zwerfvuil”, zegt Ragaert. “Dat moeten we absoluut vermijden. Bekers uit PLA breek je niet af in de natuur. Dat moet in een fabriek.” 

Deliveround

Ook buiten festivals wordt er druk nagedacht over hoe voedingsverpakkingen milieuvriendelijker te maken. De stad Hasselt start zo in het najaar in samenwerking met Deliveroo het project ‘Deliveround’. Bedoeling is dat klanten van de maaltijdbezorger hun eten kunnen bestellen in een herbruikbare verpakking. Het idee kan je volgens Rob Buurman, directeur van het Recycling Netwerk Benelux, een andere partner, vergelijken met Tupperware-dozen om eten in te bewaren. 

“Maar het is allemaal niet eenvoudig”, zegt Buurman. “Mensen gaan die verpakking kunnen bestellen en thuis verder kunnen gebruiken. Uiteindelijk willen we wel naar een retourlogistiek. Maar dan bots je ook op de vraag: wie gaat dit schoonmaken? Daarom gaan we nu laagdrempelig beginnen en uitzoeken of consumenten dit handig vinden en of restaurants dit willen gebruiken. Het is een heel leerproces.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden