Woensdag 15/07/2020

Nieuw programma

Kan Frances Lefebure van België een beter land maken?

De ploeg van 'Make Belgium Great Again' is klaar om België nog mooier te maken. Beeld Make Belgium Great Again

Minder plastic gebruiken, trager rijden en je registreren als donor. Make Belgium Great Again heeft als doel ons land wat beter te maken. Maar zie hier geen politieke boodschap in, zegt Frances Lefebure. "Dat is voor andere mensen."

Kijkers warm maken om zich te laten registreren als orgaandonor. Tonen hoe je zelf iets kan doen om minder plastic te gebruiken. Ervoor zorgen dat je 30 kilometer per uur rijdt in de buurt van scholen. Of een man helpen die al 66 jaar met een liedje in zijn hoofd zit. De onderwerpen die in Make Belgium Great Again aan bod komen, zijn nogal ruim. Meer donoren en minder snel rijden, oké, dat snapt iedereen. Maar een liedje zoeken? "Nochtans is zo'n klein verhaal ook belangrijk", zegt Frances Lefebure, die hiermee op VTM haar debuut maakt als presentatrice. "Het maakt iemand echt gelukkig. Het maakt niet dus uit of het over één persoon gaat of over honderd." 

Frances Lefebure.Beeld Frances Lefebure

Het programma haalde de inspiratie voor zijn titel uiteraard bij Donald Trump, een man die ondanks zijn verkiezingsbelofte de Verenigde Staten, en bij uitbreiding de wereld, niet meteen beter gemaakt heeft. Maar meer moet je daar vooral niet achter zoeken, zegt hoofdredacteur Ellen Vanhove. "Het is een knipoog. Er zit geen enkele politieke boodschap in. Dat laten we achterwege. Andere mensen moeten dat maar doen."

Dat zie je in de onderwerpen. Niets over thema's als racisme bijvoorbeeld, of de bitse discussies rond migratie. Wel over onderwerpen waar je op zich weinig kan tegen hebben. Wie is er bijvoorbeeld radicaal tegen aan 30 kilometer per uur voorbij de schoolpoort te rijden of wat minder plastic te gebruiken? "Rond bitsige discussies rond migratie hebben we inderdaad niets gedaan, maar racisme raken we voor een stuk wel aan in een van de cases die eraan komen", zegt Vanhove. "De thema's moesten vooral herkenbaar zijn voor iedereen. Op een of andere manier is het voor iedereen ook belangrijk."

Verborgen camera

Met de filmpjes – Make Belgium Great Again behandelt enkele onderwerpen per aflevering, vaak ook met wat verborgen camera erbij – hoopt men de bewustwording alvast te vergroten en hopelijk iets in gang te zetten. "Het item over plastic is echt een verhaal van begin bij jezelf", zegt Lefebure. "Je hoeft niet wachten tot iemand anders het doet, of hogerop initiatief genomen wordt. Vaak kan je door kleine ingrepen veel vooruitgang boeken." 

En zelfs al lukt dat niet altijd – niet alle items voor het programma kennen een goede afloop – betekent het volgens Lefebure niet dat het nutteloos was. "Misschien haal je het einddoel niet, maar heb je onderweg van alles veranderd en positief benaderd. Daar gaat het voor mij echt om.
 Het is vaak de weg ernaartoe die mensen kan bewustmaken." 

Het gevaar met tv die een steentje wil bijdragen aan het beter maken van de wereld is dat het al snel klef of belerend wordt, met het vingertje in de lucht. Denk aan Allemaal Sam, een  VRT-project uit 2005 dat van Vlaanderen ook een betere en warmere samenleving zou maken. Het betuttelende droop ervan af.

"
We hebben geprobeerd om geen vingertje te gebruiken en alles op een manier aan te pakken waardoor het ook op onszelf wat impact had", zegt Vanhove. "We zijn echt geen moraalridders", vult Lefebure aan. "We zijn te grote klungelaars in het leven om ook maar te pretenderen dat we het beter doen dan de rest. Maar door dit te tonen, kan televisie de wereld wel een beetje beter maken. Daar ben ik van overtuigd."

Frances Lefebure.Beeld Frances Lefebure

'Atypisch voor VTM?'

Make Belgium Great Again is niet alleen het eerste programma waarvan Lefebure het gezicht van is, het is ook het eerste dat Ellen Vanhove voor VTM maakt. Vanhove was de producer van Sorry voor alles en stapte eind 2016 samen met enkele andere medewerkers van dat succesprogramma over naar Medialaan. Neem daarbij nog bij dat VTM lang mysterieus deed over dat programma, en je weet dat er best wat van afhangt.

"Make Belgium Great Again vergt een investering", beseft Ellen Vanhove. "Het is toffe feelgood-tv, maar je vraagt wel wat van de kijkers. Of dit atypisch is voor VTM? Nee, ik denk het niet. Er zijn hier de laatste jaren wel meer programma's gemaakt die een mix waren van relevantie en brede, leuke tv." 

"We proberen daar rustig in te blijven", zegt Lefebure. "Maar omdat dit teamwerk is, voelt het niet echt alsof alle druk op mijn schouders ligt. Al wil ik die druk gerust dragen omdat ik volledig achter dit programma sta. Het is zo positief. Het zou raar zijn als mensen er iets niet tof aan vinden."

Make Belgium Great Again, dinsdag om 20.35 uur op VTM

Frances Lefebure maakt haar debuut op VTM.Beeld Frances Lefebure
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234