Vrijdag 27/01/2023
Het Tokara Wine Estate in Stellenbosch.

ReportageReizen

Kaap de Goede Smaak: een culinaire safari in Zuid-Afrika

Het Tokara Wine Estate in Stellenbosch.Beeld Alamy

Weinig plaatsen op deze wereld werken zo genadeloos in op je zintuigen als Kaapstad. De natuur, de eetstalletjes, de wijn. En voor je het beseft ben je verslaafd, weet nu ook Johan Tuyaerts.

Johan Tuyaerts

Met de warme Indische en koude Atlantische oceaan die samenvloeien aan de voet van de majestueuze Tafelberg, en een biodiversiteit waarmee je moeiteloos een hele reeks Blue Planet vult, nestelde de relatief kleine Zuid-Afrikaanse wereldstad zich de voorbije jaren aan de top van de bucketlijstjes van wereldreizigers. Voeg daarbij nog een van de meest ambitieuze wijn­gebieden ter wereld en een hoop jong culinair talent en voilà, je hebt een culinaire wereldhotspot.

Kaapstad, met de Tafelberg op de achtergrond. Beeld Johan Tuyaerts
Kaapstad, met de Tafelberg op de achtergrond.Beeld Johan Tuyaerts

“Mooie body, fris, typische grassige smaak en een vleugje groene vruchten. Wacht, ik neem even een foto.” Edna, een 25-jarige wijnblogster uit Zimbabwe, houdt haar wijnglas licht gekanteld voor de camera van haar gouden iPhone. Het luidruchtige tafelgezelschap dat bestaat uit jonge wijnhipsters en foodbloggers doet nagenoeg synchroon hetzelfde en begint vervolgens druk de Spier 21 Gables sauvignon blanc te becommentariëren die net nog in hun mond walste. We zijn eerder toevallig op een informele wijnproeverij terechtgekomen in Grub & Vine, de nieuwe wijnbistro van de Engelse chef Matt Manning in de Kaap-Maleisische wijk Bokaap, in het centrum van Kaapstad. Ella Fitzgerald wordt overstemd door een internationaal cliënteel dat even verscheiden is als het deelnemersveld van het Eurovisiesongfestival. Het draait hier allemaal om foodsharing en winepairing. Sommelier Keize Mumba komt uit Zambia en verwoordt wat we zelf niet kunnen omschrijven: “Alle kleuren, geuren en smaken uit de wereld komen hier samen. Alles groeit hier, alles bloeit hier, en we eten het allemaal op.”

 Indiaas meets Afrikaans bij Chef's Warehouse. Beeld Johan Tuyaerts
Indiaas meets Afrikaans bij Chef's Warehouse.Beeld Johan Tuyaerts

Dat laatste is natuurlijk niet echt nieuw. Al in 1652, toen de Hollandse Verenigde Oost-Indische Compagnie aan de Kaap De Goede Hoop de ideale bevoorradingsplek halverwege hun Oost-Indische zeevaartroute vond, brachten ze hier onbewust de latere stukjes DNA van de Kaap samen: de Maleisische en Javaanse bannelingen die samen met de islam hun specerijen en curry’s in de Kaap importeerden, calvinistische Hollanders die de typische witte Hollandse bouwstijl en hun agrarische knowhow meenamen en de uit Europa gevluchte Hugenoten die aan de grond proefden en er prompt wijnstokken plantten. Die stukjes DNA vermengden zich met de bonte verscheidenheid aan Afrikaanse culturen, al gebeurde dat, zoals de geschiedenis ons liet zien, niet altijd zonder bloedvergieten.

Danszweet

Het resultaat van die wereldmix kan je elke zaterdag proeven en ruiken op de kleurrijke neighbourhood market in de Old Biscuit Mill in Woodstock, een buurt die tot enkele decennia geleden samen met het nabijgelegen District Six nog een no-goarea was, en waar tijdens het apartheidsregime grimmige segregatie en discriminatie heersten.

De buurt wordt nu gekleurd door hipsters, creatievelingen en jonge gezinnen die voluit inzetten op lokale producten, duurzaamheid en multiculturele cross-overs. Gelukkig hebben we nog niet ontbeten als we op de half overdekte markt aankomen, zodat we zonder enige schroom achtereenvolgens Mozambikaanse ceviche, Angolese muamba en biryani, een Kaap-Maleisisch stoofpotje met kruidig gemarineerd vlees, sla, ui en hard­gekookt ei naar binnen werken. Zowat alle Afrikaanse nationale gerechten dingen hier in kleine foodstalls naar de smaak en centen van de bezoekers. Buiten jaagt een Kaapse jazzband een kleurrijke menigte in het danszweet. De nabijheid van een gin-tonicbar zorgt voor extra sfeer.

Het Twaalf Apostelen-gebergte ten zuiden van Kaapstad. Beeld Alamy
Het Twaalf Apostelen-gebergte ten zuiden van Kaapstad.Beeld Alamy

Mansa is geboren in Dar El Salaam en baat samen met haar zus een kleine foodstall uit waar ze verrukkelijke beignets serveren. “Iedereen heeft hier zijn eigen Afrikaanse roots. Door met lokale ingrediënten onze eigen gerechten te maken, delen we allemaal onze afkomst met elkaar.”

Voor de nabijgelegen Woodstock Brewery ligt een man languit in de achterbak van een roze VW-pick-up te slapen. Wellicht het slachtoffer van een te enthousiaste sessie in de tasting room, waar er meer dan tien lokale craftbeers aan de tap worden geschonken. Er is nog een weg af te leggen om dezelfde status als de Kaapse wijn­makers te krijgen, maar het mag duidelijk wezen dat craftbeer hier, net als in veel wereldsteden, aan een opmars bezig is.

Kabelbaan naar de top

We hebben nu zuurstof en licht nodig, en daarvoor nemen we schaamteloos de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Ik ben in het verleden al zeker tien keer naar de top geweest van de indrukwekkende, massieve berg, ik kan me geen enkel bezoek aan de stad voorstellen zonder even op de berg te staan. We wandelen een kleine vijf kilometer boven op het gigantische plateau en wisselen epische uitzichten over Kaap de Goede Hoop in het zuiden met het uitgestrekte perspectief op de wijngebieden van Stellenbosch en Paarl in het noorden.

Maar het mooiste en meest iconische Kaapse wijndomein ligt vlak bij de stad in de groene heuvels van Constantia, aan de voet van de Tafelberg. Klein Constantia, in 1685 door V.O.C.-gouverneur Simon Van Der Stel (naar hem werd ook Stellenbosch genoemd) opgericht is niet alleen het oudste wijndomein van Zuid-Afrika maar volgens kenners ook een van de allermooiste ter wereld. De traditie smaakt hier zoet en exclusief maar is ook prijzig. Bij een stukje kaas nippen we voorzichtig van een glas legendarische Vin De Constance; de zoete dessertwijn die geroemd werd door Baudelaire, Dickens en Napoleon. Die laatste liet zelfs jaarlijks meer dan 1.000 liter verschepen om zijn ballingschap op Sint-Helena te verlichten.

Een weggetje om bij weg te dromen: The Chapman's Peak Drive.  Beeld Alamy
Een weggetje om bij weg te dromen: The Chapman's Peak Drive.Beeld Alamy

’s Avonds eten we met enkele Zuid-Afrikaanse vrienden bij FYN, waar chef Peter Tempelhoff in een strakke urban-setting aan een centrale food counter gedurfde combinaties tovert met rauwe vis en Afrikaans wild. Ons tafelgezelschap, Capetownians met nogal wat internationale wine & dine-ervaring, zijn laaiend over de talloze nieuwe eigenzinnige en creatieve restaurants die de laatste jaren de deuren openden in de stad. “De laatste jaren gaat het razendsnel, met tal van nieuwe restaurants en bistro’s die inzetten op hoog kwalitatieve streekproducten, gedurfde creaties en food­sharingconcepten.” De nieuwste ‘places to eat’ zijn Janse & Co, Upper Bloem, The Shortmarket Club en Riverine Rabbit. Jonge getatoeëerde topchefs uit de hele wereld strijken hier met de hulp van investeerders neer in oude pakhuizen en Kaapse villa’s. Ze maken dankbaar gebruik van de aanwezige smaakculturen en Instagrammen zichzelf de wereld in. In tegenstelling tot wereldsteden als Londen, New York en Hongkong zijn de prijzen hier nog wel vriendelijk. Nog even.

Beach body’s

Elke nieuwe dag in Kaapstad brengt een nieuwe zintuiglijke ervaring. We lopen langs het strand van Camps Bay, het Zuid-Afrikaanse equivalent van Santa Monica Beach. Aarzelende beach body’s zoeken een goed plekje uit onder de vele kleurrijke parasols, iemand zet een massagetentje op, kinderen spelen in een getijdenpoel.

De unieke ligging van Camps Bay, met zijn palmbomen en indrukwekkende branding die breekt op de gladde rotspartijen in de baai, maakt het tot een van de mooiste stranden ter wereld, maar helaas is de sfeer aan de drukke strandboulevard wat omgeslagen naar smakeloos gecommercialiseerde Californication, met Ierse pubs, te dure, middelmatige sushirestaurants en een batterij joelende straatverkopers.

Dan liever Kloof Street, een trendy straat aan de voet van de Tafelberg. Op zondag is het yogabroeken en roze iPhones tellen bij Nourish’d, een druk bezochte vegan juice- & breakfast bar. Eigenares en zelfverklaarde ‘urban hippie’ Tash kijkt me met haar felblauwe ogen doordringend aan. “Onze missie is om de aarde en de mens opnieuw gezond te maken. Dat betekent dat elk ingrediënt dat we gebruiken 100 procent lokaal, vegan en CO2-vrij moet zijn. Al onze verpakkingen zijn ook biologisch recycleerbaar.” Het klinkt wat hoogdravend, maar het is wel lekker: wij verliezen onszelf in de Naughty Nutter, een smoothiebowl met amandelboter, banaan, biologische chocoladepasta en granola: hieronder op de foto.

Lekkers van bij Nourish’d. Beeld rv
Lekkers van bij Nourish’d.Beeld rv

Dezelfde wereldbewuste visie, maar eerder geschikt voor een ander moment van de dag, vind je even verderop ook terug bij PUBLIK, een eigenzinnige wijnbar die inzet op duurzame biowijnen waar de wijnmaker zo minimaal mogelijk tussenkomt in de vinificatie. Hier proeven we onbekende lokale wijnen die verrassend lekker zijn en ook nog eens goed voor ons ethisch gevoel.

Privéproeverij

Wijn blijft de rode draad in elk smaakverhaal rond de Kaap. Op amper een uur rijden ben je hier in de illustere wijngebieden van Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Via een bevriende Vlaamse wijnhandelaar geraken we binnen op een privé­proeverij bij Boekenhoutskloof, een oud wijndomein in Stellenbosch dat in 1997 nieuw leven werd ingeblazen door de gelauwerde wijnmaker Marc Kent. Met zijn cabernets en syrahs behoort het nu tot de absolute wereldtop. Via een 66 meter lange gang komen we in de futuristische nieuwe ondergrondse vatenkelder die plaats biedt voor 65 vaten van elk 2.500 liter. Ze maken er ook de Chocolate Block, de favoriete wijn van mijn beste vriend die ik enkele maanden geleden onverwacht verloor, waardoor de proeverij onverwacht het meest emotionele moment van de reis wordt.

Kaapstad handelt in emoties. De dag nadien ervaren we mobiele ontroering in een adembenemende autorit langs Chapman’s Peak Drive, een 15 kilometer lange, slingerende kustweg geprangd tussen de uitlopers van de Tafelberg en steile kliffen aan de Atlantische Oceaan. De tolweg tussen Houtbaai en Noordhoek is niet toevallig een van de meest gebruikte wegen in autoreclames en behoort tot de mooiste routes ter wereld. Tip: zorg dat je ‘Christmas in Cape Town’ van Randy Newman op je Spotify-speellijst klaar hebt staan.

Chef’s Warehouse & Canteen in Bree Street maakt meteen zijn naam waar: we schuiven aan grote gemeenschappelijke houten tafels die omringd zijn met schappen vol kruiden en ander exotisch kookwaar. Chef Liam Tomlin laat je niet veel keuze: iedereen krijgt hetzelfde menu van een achttal kleine gerechten die een opwindende vrijage zijn tussen de Aziatische, Indiase en Arabische keuken. Ons krijg je helemaal stil met de gekonfijte eend met Le Puy-linzen.

De twee mannen die naast ons aan dezelfde tafel zitten merken ons enthousiasme op. “First time in Capetown?”, vraagt de oudste. Als ik zeg dat ik het eerder mijn vijftiende keer is, knikt hij begrijpend: “I know, this town is highly addictive.”

PRAKTISCH

Vliegen: KLM vliegt dagelijks rechtstreeks vanuit Schiphol naar Kaapstad. Ook British Airways, Lufthansa, Air France, South African en Emirates bieden interessante tarieven aan.

Reistijd: De seizoenen zijn omgedraaid in Kaapstad. De mooiste tijd om te reizen is de lente (oktober-november) en herfst (februari-april). Tijdens het topseizoen (december-januari) kan het erg warm zijn en is het overal zeer druk. De periode juni-juli-augustus is laagseizoen, maar helaas ook vak nat en fris.

Eten & Drinken: Grub & Vine, grubandvine.co.za / The Old Biscuit Mill & food market: elke zaterdag, theoldbiscuitmill.co.za / Woodstock Brewery, woodstockbrewery.co.za / Klein Constantia wine estate, kleinconstantia.com / PUBLIK wine bar, publik.co.za / Nourishd (vegan), nourishd.co.za / FYN restaurant, fynrestaurant.com / Boekenhoutskloof wine estate, boekenhoutskloof.co.za / Chef’s Warehouse & Canteen, chefswarehouse.co.za

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234