FestivalsCoronacrisis
Jubileumeditie Glastonbury afgelast door coronacrisis: slecht nieuws voor onze festivalzomer?
Een eerste koude douche voor de festivalzomer: de organisatie van Glastonbury maakte woensdag bekend dat het Britse muziekfestival dit jaar niet doorgaat vanwege de coronacrisis. Een precedent voor onze eigen zomerfestivals?
Op 13 maart kondigde Glastonbury nog de line-up aan. Dit jaar zouden onder meer Paul McCartney, Taylor Swift en Kendrick Lamar aantreden. Het beloofde bovendien een speciale editie te worden, want het grootste openluchtfestival ter wereld bestaat vijftig jaar. Die verjaardagseditie wordt nu tot 2021 uitgesteld. De oorspronkelijke data van het festival waren 24 tot 28 juni, een week voor Rock Werchter en vlak na Best Kept Secret en Pinkpop.
“Na de nieuwe regeringsmaatregelen, die deze week zijn aangekondigd – en in tijden van ongekende onzekerheid – is dit nu onze enige optie”, schrijven organisatoren Michael en Emily Eavis op sociale media. Hoewel ze hopen dat de situatie in het Verenigd Koninkrijk eind juni verbeterd zal zijn, is het geen haalbare kaart om de komende drie maanden met duizenden crewleden eenzelfde terrein te bevolken en tegelijk de gezondheid van dat team te garanderen. Vooral de grootschalige en langdurige opbouw stuurt de plannen van het festival in de war. Volgens Sir Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de regering, zou het festival waarschijnlijk net na de piek van de uitbraak doorgaan. Daarom noemen de organisatoren de editie van 2020 op hun boerderij “een afgedwongen braakliggend jaar”.
Wie een ticket kocht, krijgt de kans om zijn aanbetaling over te dragen naar volgend jaar, waarmee je toegangsbewijs voor Glastonbury 2021 gegarandeerd is. Wie een terugbetaling wil, kan dat aanvragen. Ongeveer 135.000 mensen hadden al een voorschot betaald. De annulering betekent een enorme klap voor het festival, waarbij de geschatte verliezen kunnen oplopen tot 100 miljoen pond, ruim 108 miljoen euro.
De afgelasting zou ook hard kunnen aankomen voor de rest van de festivalwereld. Het wegvallen van Glastonbury kan mogelijk een domino-effect veroorzaken. Door het verplaatsen dan wel cancelen van één of meerdere grote festivals, wordt het tourschema van artiesten onvermijdelijk overhoop gehaald. Daardoor kunnen die acts na een kosten-batenanalyse overwegen om de tour carrément te annuleren. Worden meerdere tours gecanceld, kan dat voor een festival dan weer de doorslag geven om de hele editie ook meteen af te blazen.
“Rock Werchter en TW Classic op 21 juni gaan door zoals gepland,” klinkt voorlopig nog steeds bij Live Nation. “We monitoren van nabij. De veiligheid van artiesten, fans en medewerkers is altijd onze grootste prioriteit. De voorbereidingen zijn lopende en worden verdergezet. In aanloop naar het festival vergaderen we regelmatig met overheden, met hulpdiensten. We volgen hun raadgevingen en instructies op.”
Bij Couleur Café vinden ze het ook te vroeg voor een beslissing. “Bij ons zullen er zeker nog enkele weken over gaan voor we een beslissing nemen”, liet Irene Rossi woensdag weten aan Belga. “Wanneer we precies de knoop doorhakken, daar heb ik geen idee van. Maar nu is het daar nog veel te vroeg voor. We maken vanaf nu één keer per week een evaluatie van de situatie.”
Ook Pukkelpop kan tot nader order weinig kwijt over de gevolgen van het virus, vijf maanden voor het festival van start gaat. “We laten ons adviseren door specialisten en de betrokken diensten. Voorlopig is het afwachten.” Over het mogelijke afhaken van internationale artiesten, die hun planning herzien door het coronavirus, is bij de meeste organisaties ook niets bekend.
Festivals in heel Europa delen momenteel alvast de campagne #SaveTheSummer. Daarin worden festivalgangers opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Blijf thuis, was je handen regelmatig, vermijd zoveel mogelijk sociaal contact en luister naar de adviezen van de overheid. Alleen dan is er een kans op het redden van de festivalzomer.