Woensdag 11/12/2019

Update

Jos Ghysen beschuldigd van seksuele agressie

Jos Ghysen ontkent de beschuldigingen formeel. Beeld PHOTO_NEWS

Radio- en tv-coryfee Jos Ghysen (85) wordt door een voormalige medewerkster van de openbare omroep beschuldigd van seksuele intimidatie en agressie. De Limburger ontkent formeel dat er sprake was van misbruik en doet de beschuldigingen af als "flauwekul".

Het gaat om omroepster Ireen Houben (66), die een eigen programma had bij Radio 2 Omroep Limburg en later Ghysen assisteerde bij zijn eigen programma's. Houben presenteerde samen met Ghysen het populaire radioprogramma 'Te bed of niet te bed'. De beschuldigingen werden naar buiten gebracht in het tv-programma 'Reyers Laat' door Kris Smet (70), nog een icoon van de openbare omroep.

Veel vrouwen
De bal ging aan het rollen na de getuigenissen over politicus Pol Van Den Driessche, waarna Smet in een artikel in De Standaard schreef hoe ook zij vaak te maken heeft gekregen met ongewenste intimiteiten en opmerkingen. "Misschien zijn de feiten verjaard, maar moreel zijn ze nooit verjaard", aldus Smet. Er kwamen veel reacties van andere vrouwen, onder wie voormalige omroepster en actrice Paula Sémer, schrijfster Ingrid Vander Veken en voormalig Weekend Knack-hoofdredactrice Tessa Vermeiren. En dus ook Ireen Houben.

 
Misschien zijn de feiten verjaard, maar moreel zijn ze nooit verjaard
Kris Smet

Verkrachting
De feiten waarover Houben spreekt, dateren uit de periode 1968 tot 1987, en gingen volgens de vrouw veel verder dan intimidatie. Er zou zelfs sprake zijn van gedwongen seksuele handelingen en verkrachting, feiten die Houben erg hebben aangegrepen en waarvoor ze volgens Smet nog steeds in therapie is. Kris Smet zegt dat ze de aanklacht heeft onderzocht en waar heeft bevonden.

Afgewimpeld
Houben stapte uiteindelijk naar grote baas Cas Goossens, die haar zou afgewimpeld hebben met de woorden: "Ach meiske, wat kan ik doen, hij is het vlaggenschip! Ik kan niks doen. Heb nog een paar jaar geduld, dan gaat hij met pensioen." Uiteindelijk werd de presentatrice overgeplaatst naar Brussel op voorwaarde dat ze nooit met de pers zou praten over de zaak. Vandaag zei Goossens op de VRT-radio geen commentaar te willen geven over de zaak, omdat niemand beter zou worden van het uitspitten ervan.

Cas Goossens zou Houben hebben afgewimpeld. Beeld photo news


Geen geheim

Volgens andere bronnen hadden Houben en Ghysen korte tijd een relatie, tijdens hun samenwerking bij Omroep Limburg. Ze zouden daar geen geheim van gemaakt hebben: Ghysen zou zelfs even zijn echtgenote verlaten hebben voor Houben. "Een relatie onder dwang", aldus Houben in de krant Het Laatste Nieuws.

Ghysen ontkent

Jos Ghysen ontkent de feiten formeel. "Het is flauwekul wat er verkondigd wordt", zegt de voormalige radio- en tv-presentator. "We hebben jarenlang heel nauw samengewerkt en er is een zekere vriendschap geweest. Die dateert van zeker veertig jaar geleden en het is erg moeilijk om me details te herinneren. Iedereen had toen een assistente. Van misbruik is helemaal geen sprake. Ik moet dat ontkennen", verklaarde hij. "Die dame heeft veel losgemaakt, maar het is allemaal flauwekul."

 
We waren heel close, dat is waar. Maar iedereen had toen toch een assistente. Van misbruik is helemaal geen sprake
Jos Ghysen


Van Roe: "Stukgelopen relatie"

Piet Van Roe, voormalig directeur-generaal van de toenmalige BRT, wou vandaag in 'De Ochtend' op Radio 1 niet veel commentaar kwijt op de beschuldigingen aan het adres van Jos Ghysen. Hij zei zich wel de overplaatsing van Ireen Houben van Limburg naar Brussel te herinneren, maar volgens hem was dat het gevolg van een "stukgelopen relatie" tussen Ghysen en Houben.

"Ik ging en ga er nog altijd van uit dat beide betrokkenen een relatie hadden. Een relatie die stukgelopen is", zei Van Roe. Omdat zoiets leidt tot een "onhoudbare situatie" op de werkvloer, was Houben naar Brussel overgeplaatst. Dat Houben verplicht haar mond zou hebben moeten houden, gelooft Van Roe niet. Dat lijkt hem zeer onwaarschijnlijk.

Piet Van Roe. Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234