NieuwsBoeken
Jonge Britten schuiven ’s nachts aan voor nieuwe roman Sally Rooney
De derde roman van de Ierse schrijfster Sally Rooney moet volgens haar uitgever dé literaire hype van het najaar worden. Maar bij de critici krijgt Rooney na twee bestsellers weinig krediet.
Op 7 september zullen vijftig boekhandels in het Verenigd Koninkrijk ’s nachts de deuren openen, zodat fans een exemplaar kunnen bemachtigen van de nieuwe roman van Sally Rooney. Ze krijgen er een zak gratis merchandise bij, en koffie en taartjes. In Waterstones Piccadilly, de grootste boekenwinkel van Londen, zal Rooney boeken signeren en enkele fragmenten voorlezen, maar het evenement was in een mum van tijd uitverkocht. Qua marketing zit het wel snor.
De millennials die voor Rooney zullen aanschuiven, zo merkte The Guardian op, behoren tot dezelfde generatie als zij die ooit als kinderen stonden te popelen om de nieuwe Harry Potter te bemachtigen.
Waarom al dat gedoe? Het korte antwoord: van Rooneys twee vorige romans werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Normale mensen werd bewerkt tot een erg succesvolle BBC-reeks, en ook de debuutroman Gesprekken met vrienden krijgt volgend jaar een tv-adaptatie. Op haar dertigste heeft Sally Rooney een cultreputatie opgebouwd met herkenbare verhalen over jonge mensenlevens van nu.
Prachtige wereld, waar ben je, zo zal Rooney’s derde heten. De Nederlandse vertaling ligt trouwens ook bij ons al op 7 september in de winkel.
Of het een goed boek is? Daar bestaat nu al onder critici behoorlijk wat controverse over. In de eerste recensies vielen al woorden als ‘navelstaarderig’ en ‘oppervlakkig’. In Rooney’s nieuwe roman is een van de hoofdpersonages niet toevallig een schrijfster die moeite heeft de roem die haar te beurt valt: ‘Mensen die bekendheid nastreven, zijn volgens mij zwaar psychisch ziek’, zegt ze.