Woensdag 18/05/2022

ExpoDe Morgen gidst

Jong en oud in dialoog: de bezienswaardigste expo’s van de week

Ed Templeton, Self Portrait, 2021, acrylic on paper 31 x 41 cm Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery
Ed Templeton, Self Portrait, 2021, acrylic on paper 31 x 41 cmBeeld Courtesy Tim Van Laere Gallery

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er aan tentoonstellingen te zien is.

Cultuurredactie

Hoe houdt het werk van jonge kunstenaars stand als je dat naast het oeuvre van hun invloedrijke voorgangers plaatst? Tim Van Laere Gallery laat het werk van onder anderen Pablo Picasso, James Ensor en Jean-Michel Basquiat in dialoog treden met werk van kunstenaars als Bram Demunter, Ben Sledsens, Ed Templeton en Dennis Tyfus.

Swim the Mountain Climb the Sea, Tim Van Laere Gallery Antwerpen, tot 19 februari

Bevreemdende Gideon

Gideon Kiefer, Kontich Tumulus Swing (2020). Beeld GalleryViewer
Gideon Kiefer, Kontich Tumulus Swing (2020).Beeld GalleryViewer

Wie de voorbije jaren hier al eens een expo of kunstenfestival bezocht, kwam wel vaker werk van Gideon Kiefer tegen. De Belgische kunstenaar stelt nu een overzicht van zijn recente werk tentoon in Geel, werken die zoals bij hem gewoonlijk bevreemdend en onheilspellend zijn. Samen met de expo verschijnt er bij Hannibal ook een boek met werk van Kiefer.

Gideon Kiefer, Exporuimte De Halle, Geel, van 16 januari tot 27 maart

Uit de goot geraapt

Uit de expo van Michiel Ceulers. Beeld RV We Document Art.
Uit de expo van Michiel Ceulers.Beeld RV We Document Art.

Even leek hij weggedeemsterd, nadat hij een tijd hot en trending was. Maar nu is Michiel Ceulers helemaal terug. Een nieuwe expo toont oud, maar vooral ook heel veel nieuw werk dat overwegend figuratief is. Ceulers werkt met afval en recuperatiematerialen die hij in Brussel uit de goot raapt. Zijn werk heeft nog niets van zijn frisheid verloren.

Michiel Ceulers, De Garage/Hof van Busleyden, Mechelen, tot 20 februari

Weg met de winkel

null Beeld rv
Beeld rv

Black Friday, uitgegroeid tot een Black Week, was nog maar pas achter de rug, en daar was de kerstperiode al. Dat het niet altijd zo geweest is, toont de expo Kassa kassa! Naast een tijdreis door het winkellandschap van 1850 tot vandaag wil de tentoonstelling ons ook even doen stilstaan bij de huidige massaconsumptie en wegwerpcultuur.

Kassa kassa!, Industrie­museum Gent, tot 28/8

In het verleden kijken

'Uitbundig Verleden'.  Beeld David Legreve
'Uitbundig Verleden'.Beeld David Legreve

Dankzij Bart Van Loo kunnen de Bourgondiërs weer op flink wat aandacht rekenen. Maar ook in de 19de eeuw, tijdens de romantiek, was er een hernieuwde belangstelling voor de Bourgondische hertogen. Alleen verschilde de manier waarop ze toen naar het verleden keken van land tot land. Deze nieuwe expo legt de verschillen bloot.

Uitbundig verleden. De Bour­gondiërs door ro­mantische ogen, tot 27/2, Meche­len

Op zoek naar God

Goddelijke beelden van Carl De Keyzer, te zien in Gent. Beeld Carl De Keyzer
Goddelijke beelden van Carl De Keyzer, te zien in Gent.Beeld Carl De Keyzer

Twee keer trok Magnum-fotograaf Carl De Keyzer door de VS, op zoek naar religieuze groeperingen. Het resultaat was God, Inc (1992) en God, Inc II (2020). In een nieuwe expo worden uit beide reeksen telkens veertig werken getoond die laten zien welke diepe rol religie in de VS speelt, maar ook hoe dat de laatste dertig jaar geëvolueerd is.

Carl De Keyzer, God, Inc I + II, Geeraard de Duivelsteen, Gent, tot 28 februari

Fris afval

Werk van Michiel Ceulers. Beeld rv
Werk van Michiel Ceulers.Beeld rv

Even leek hij weggedeemsterd, nadat hij een tijd hot en trending was. Maar nu is Michiel Ceulers helemaal terug. Een nieuwe expo toont oud, maar vooral ook heel veel nieuw werk dat overwegend figuratief is. Ceulers werkt met afval en recuperatiematerialen die hij in Brussel uit de goot raapt. Zijn werk heeft nog niets van zijn frisheid verloren.

Michiel Ceulers, De Garage/Hof van Busleyden, Mechelen, tot 20 februari

Parallelle wereld

'Cascade' van Filip Vervaet, in Amsterdam. Beeld rv
'Cascade' van Filip Vervaet, in Amsterdam.Beeld rv

Beeldhouwer Filip Vervaet kreeg twee jaar geleden lovende kritieken voor Up the Hill, Down the River, zijn eerste grote solo-expo (in Turnhout). Voor De Brakke Grond in Amsterdam creëert hij met Cascade een parallelle wereld. Via een bevreemdende scenografie leidt hij je in een 400 vierkante meter grote theaterruimte rond.

Filip Vervaet, Cascade, De Brakke Grond, Amsterdam, tot 23 januari

De clichés blootgelegd

'Performance #1 (Los Angeles)', uit de serie 'Margins of Excess', 2018. Van Max Pinckers. Beeld Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie Van de Velde
'Performance #1 (Los Angeles)', uit de serie 'Margins of Excess', 2018. Van Max Pinckers.Beeld Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie Van de Velde

Max Pinckers (33) haalde al de wereldpers met zijn foto’s op het snijpunt van feit en fictie. Met een nieuw boek en een expo in het FOMU biedt hij een masterclass ‘kritisch kijken’. Alle foto’s maakte hij de voorbije vijf jaar in het kader van zijn doctoraat. De rode draad daarin is het blootleggen van de clichés en de soms bedrieglijke mechanismen van de fotografie.

Max Pinckers, Double Bind, FOMU Antwerpen, tot 22 maart

Vrouwelijke kunst

Werk van de Italiaanse Serena Fineschi.
 Beeld Serena Fineschi
Werk van de Italiaanse Serena Fineschi.Beeld Serena Fineschi

De kunst en kunstkritiek is veel te mannelijk. Het is een kritiek die steeds luider en vaker te horen valt. In de expo La vie matérielle zie je het werk van twaalf Italiaanse en Belgische kunstenaressen. De expo ontkracht alle vooroordelen en werpt een open blik op vrouwelijke kunst, en dat is echt niet per definitie strijdlustige feministische kunst.

La vie matérielle, De Centrale, Brussel, tot 13 maart

Laureaten tentoongesteld

Te zien op 'Various Positions' op de Gosset-site in Brussel Beeld Dani Ghercă
Te zien op 'Various Positions' op de Gosset-site in BrusselBeeld Dani Ghercă

Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Brussel heeft een mooie reputatie opgebouwd met het opleiden en stimuleren van jong talent. Of deze lichting opnieuw de moeite is, kunt u op de expo Various Positions zien. Tweedejaarslaureaten tonen er hun werk, dat varieert van schilderwerken en fotografie tot een meer cinematografische aanpak.

Various Positions, Gosset-site Brussel, t/m 23 december, en van 6 tot 30 januari

Weg met de winkel

'Kassa kassa!' in het Industriemuseum in Gent. Beeld rv
'Kassa kassa!' in het Industriemuseum in Gent.Beeld rv

De hoogmis van het consumentisme - Black Friday, uitgegroeid tot een Black Week - is nog maar net achter de rug, en daar is de kerstperiode al. Dat het niet altijd zo geweest is, toont de expo Kassa kassa! Naast een tijdreis door het winkellandschap van 1850 tot vandaag, wil de tentoonstelling ons ook even doen stilstaan bij de massaconsumptie en wegwerpcultuur van vandaag.

Kassa kassa!, Industriemuseum Gent, tot 28 augustus

Muurtekeningen

Werk van Sol LeWitt is te bewonderen in het Joods Museum. Beeld Sol LeWitt
Werk van Sol LeWitt is te bewonderen in het Joods Museum.Beeld Sol LeWitt

Sol LeWitt (1928-2007) was een pionier op het gebied van conceptuele en minimalistische kunst, en staat vooral bekend om zijn ‘Wall Drawings’. Aan de hand van die muurtekeningen en ander werk werpt het Joods Museum een licht op de diversiteit en eenheid in zijn oeuvre. Daarnaast onderzoekt de expo ook zijn banden met België.

Sol LeWitt, Joods Museum van België, Brussel, tot 1 mei

Minitheater

Affiche van 'Magical Theatres'. Beeld rv
Affiche van 'Magical Theatres'.Beeld rv

Het zijn prachtige tafereeltjes: kleine, papieren theatertjes met gekleurde decors en kleine acteurs. De miniatuurtheaters, die zo’n 200 jaar geleden ontstonden, waren een bron van entertainment: van de theaterstukken van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm, alles kwam er aan bod. Een expo brengt deze vergeten pareltjes weer onder de aandacht.

Magical Theatres, Hallepoort Brussel, tot 4 december 2022

Straffe follow-up

Sergio De Beukelaer exposeert na Mechelen ook in Antwerpen. Beeld Illias Teirlinck
Sergio De Beukelaer exposeert na Mechelen ook in Antwerpen.Beeld Illias Teirlinck

De Belgische ontdekking en Belgische doorbraak van 2020, schreef deze krant eind 2020 in het eindejaarsoverzicht. Sergio De Beukelaer overtrof zichzelf vorig jaar met zijn expo in Mechelen. Nu stelt hij opnieuw tentoon, in de Antwerpse Plus-One Gallery. Een vervolg dat al even straf belooft te zijn.

Sergio De Beukelaer, -Spot.Light, Plus-One Gallery Antwerpen, tot 9 januari

In het verleden kijken

Uit de expo ‘Uitbundig verleden' in het Mechelse Museum Hof van Busleyden. Beeld rv
Uit de expo ‘Uitbundig verleden' in het Mechelse Museum Hof van Busleyden.Beeld rv

Dankzij Bart Van Loo kunnen de Bourgondiërs weer op flink wat aandacht rekenen. Maar ook in de 19de eeuw, tijdens de romantiek, was er een hernieuwde belangstelling voor de Bourgondische hertogen. Alleen verschilde de manier waarop ze toen naar het verleden keken van land tot land. Deze nieuwe expo legt de verschillen bloot.

Uitbundig verleden. De Bour­gondiërs door ro­mantische ogen, tot 27 februari, Meche­len

Gentse popart

'POPART - Van Warhol tot Panamarenko' in het S.M.A.K. Beeld rv
'POPART - Van Warhol tot Panamarenko' in het S.M.A.K.Beeld rv

Roger Matthys (1920-2016) was psychiater, Hilda Colle (1919-2004) richtte het Stedelijk Instituut voor Para­medische Beroepen in Gent op. Het koppel bouwde ook een indrukwekkende kunst­collectie op. In het S.M.A.K. kun je kijken naar 45 pop­art-werken van o.a. Christo, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Panamarenko.

POPART, S.M.A.K. Gent, tot 8 mei

Kinderkunstendag

Illustratie voor de Kunstendag voor Kinderen. Beeld Carll Cneut
Illustratie voor de Kunstendag voor Kinderen.Beeld Carll Cneut

Ouders die zin hebben in een kunstzinnig uitje moeten vaak rekening houden met zeurende kinderen. Dat een museum ook best leuk kan zijn, wordt elk jaar weer op Kinderkunstendag aangetoond. Vele musea overal in Vlaanderen organiseren dan speciale activiteiten voor het jonge grut, in de hoop dat ze zo zien dat kunst echt niet saai is.

Kinderkunstendag, zondag 21 november

Ex-bootvluchteling

Danh Vō, 'Untitled' (2021): 16de-eeuwse bronzen Christusfiguur en constructiehout. 
 Beeld Courtesy of the Artist and Xavier Hufkens, Brussels
Danh Vō, 'Untitled' (2021): 16de-eeuwse bronzen Christusfiguur en constructiehout.Beeld Courtesy of the Artist and Xavier Hufkens, Brussels

Danh Vō (46) was 4 toen zijn familie op zelfgemaakte bootjes uit Vietnam wegvluchtte. Een containerschip van de Deense firma Maersk pikte hen op, waardoor Vō opgroeide in Denemarken. Nu is hij een van de belangrijkste concep­tu­e­le kunstenaars van de 21ste eeuw, met werk waarin zijn afkomst, zijn identiteit en de oorlog een belangrijke rol spelen.

Danh Vō, tot 18 december, Xavier Hufkens Gallery, Brussel

Big Bang in Leuven

Te zien op KNAL! in Leuven. Beeld Vertommen
Te zien op KNAL! in Leuven.Beeld Vertommen

M Leuven en de Leuvense Universiteitsbibliotheek richten de blik op het heelal. Er lopen drie grote expo’s met als rode draad: verwondering. Kent het heelal een begin? Zal het ooit tot een einde komen? En waar passen wij in het grotere geheel? De vragen houden ons al eeuwen bezig. Een hele reeks topstukken uit binnen- en buitenland proberen voor inzicht te zorgen.

KNAL! Stadsfestival, tot 16 januari, M Leuven en Universiteitsbibliotheek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234