Donderdag 06/08/2020

Jeroen Meus ontdekt bijzondere eetcultuur bij -50 graden

Jeroen Meus.Beeld PHOTO_NEWS

In zijn culinaire reportagereeks 'De Lijst' gaat Jeroen Meus op zoek naar bijzondere eetculturen. Zopas keerde hij terug van het barkoude Russische Ojmjakon, waar de mensen vooral eten om te overleven.

De bewoners van Ojmjakon hebben een heel andere kijk op voeding dan wij: ze eten om te overleven. Het dorp in de Russische autonome republiek Jakoetië is de koudste bewoonde plaats ter wereld, met temperaturen die kunnen dalen tot -70 graden. Toen Jeroen Meus er was, schommelde de temperatuur tussen -35 en -50 graden.

Hij ging er niet alleen kijken wát de mensen er eten, maar ook vooral hóe ze dat doen. 'De Lijst' is dus niet het zoveelste kookprogramma, maar een culinaire reportagereeks over de eetgewoonten in aparte gemeenschappen.

Cowboys
Eerder gingen Meus en zijn productiehuis Hotel Hungaria al drie weken op pad met echte cowboys in Texas. Die koken voornamelijk op houtvuren, die ze gewoon meenemen in hun huifkar. Ook ging hij rondneuzen in de keukens van de Zuid-Afrikaanse townships in Zuid-Afrika. Daarnaast bezoekt hij leefgemeenschappen op de Noorse eilandengroep Lofoten, in Japan en Indonesië.

De zesdelige reportagereeks wordt in het najaar in primetime uitgezonden op Eén. Wanneer precies, is nog niet bekend. Meus wil de opnames in juni afronden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234